Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα ”κόκκινα” το ταμπλό

Με την πρώτη εντολή ”κοκκίνισε” το ταμπλό παρασύροντας σταδιακά περισσότερες από 200 μετοχές σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Μέχρι και 2,3% χαμηλότερα η Εθνική που παρουσιάζει τις μεγαλύτερες απώλειες από τα ισχυρά χαρτιά του 20άρη, με τον συγκεκριμένο δείκτη να διαμορφώνεται στο χείλος των 2.700 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ενδεικτικό του κλίματος που κυριαρχεί στο Χ.Α. είναι το γεγονός πως η συνεδρίαση ξεκίνησε με μόλις μία μετοχή εταιρίας στο ”πράσινο” (ΑΒ Βασιλόπουλος), για να φτάσουν μετά κόπων και βασάνων τις τρεις (Γενική Τράπεζα, Μαΐλλης, Πλαστικά Κρήτης), ύστερα από 35 - 40 λεπτά.

Στο πρώτο ημίωρο η προσφορά είναι υπερβολική και η αξία των συναλλαγών βρίσκεται κοντά στα 60 εκατ. ευρώ, ενώ έχουμε σημαντικές συναλλαγές σε Εθνική, Πειραιώς, Marfin, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Κύπρου, Eurobank, ΟΤΕ και… Sato.

Στις 11:05 θετικά διαμορφωνόταν η τιμή για 6 μετοχές καθώς στον κατάλογο των λίγων προστέθηκαν η Frigoglass στα 24,20 ευρώ, η Διεκάτ στο 1,24 ευρώ και η ΕΥΑΘ στα 9,46 ευρώ.

Εάν εξαιρεθεί η Sato, όπου η προσφορά παραμένει υπερβολική και ουσιαστική με τις συναλλαγές να ξεπερνούν τις 600.000 τεμάχια στις 11:10, σε αρκετές περιπτώσεις (Piraeus Leasing, Κτήμα Λαζαρίδη, Λυμπέρης, Κορρές, Nexans, Δάιος, Ρόκας, Fieratex κ.ά.) η εικόνα είναι τελείως αναντίστοιχη τής μέχρι και την Παρασκευή πορείας των μετοχών.

Το πρόβλημα όμως της αγοράς παραμένει επικεντρωμένο στον FTSE 20, όπου το μεγαλύτερο μέρος των πιέσεων το δέχεται η μετοχή της Εθνικής.

Η αλήθεια είναι πως η συγκυρία (μην ξεχνάμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η γειτονική Τουρκία) δεν βοηθά βραχυπρόθεσμα την τάση, με τους πωλητές να έχουν λόγο να κατοχυρώνουν θέσεις.

Με την Εθνική στα 42,74 ευρώ (-2,3%) θα ήταν παράλογο να περιμένουμε περισσότερα για τον FTSE 20.

Για τον συγκεκριμένο δείκτη η μέχρι τώρα διαμόρφωση κυμαίνεται από το χαμηλό των 2.697,2 μονάδων μέχρι το υψηλό των 2.718,9 μονάδων, ενώ στις 11:15 βρισκόταν οριακά υψηλότερα των 2.700 μονάδων, χάνοντας περισσότερο από 1,5%, περίπου όσο ήταν οι απώλειες και για τον Γενικό Δείκτη (στις 5.116 μονάδες με χαμηλό ημέρας τις 5.104,4 μονάδες) και τις συναλλαγές στα 68 εκατ. ευρώ.

Πέρα ως πέρα αποκαρδιωτική η εικόνα για το ευρύτερο μέρος του ταμπλό με αρκετά… παράδοξα να παρατηρούνται και σήμερα.

Σημείωση: Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημειώνουν πως για ακόμα μία φορά αναδεικνύονται οι αδυναμίες του συστήματος διαμόρφωσης τελικής τιμής και της πλασματικής εικόνας όπως αυτή διαμορφώνεται προς το τέλος κάθε συνεδρίασης.

Πρόκειται για μια διαδικασία διαμόρφωσης στρεβλής τιμής που με μικρές ήσσονος σημασίας τροποποιήσεις συνεχίζεται εδώ και τρία χρόνια σε πείσμα της κοινής λογικής και της χρηματιστηριακής ευταξίας.

Όσο στρεβλή μπορεί να είναι η διαμόρφωση της τιμής μίας μετοχής με βάση την τελική εντολή που δίνεται στο σύστημα τόσο εικονική είναι η σχέση πωλητών - αγοραστών σε αρκετούς τίτλους από την αρχή της σημερινής συνεδρίασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v