Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Π&Κ-Εθνική: ”Ασφαλείς λιμένες” οι τράπεζες

”Ασφαλείς λιμένες” για τους επενδυτές μπορούν να θεωρηθούν οι μετοχές των ελληνικών και των κυπριακών τραπεζών, κάτι που η Π&Κ-Εθνική αναμένει να επιβεβαιωθεί και στα αποτελέσματα γ’ τριμήνου. Οι προβλέψεις για το γ’ τρίμηνο. Οι τιμές-στόχοι.

Π&Κ-Εθνική: ”Ασφαλείς λιμένες” οι τράπεζες
”Ασφαλείς λιμένες” για τους επενδυτές μπορούν να θεωρηθούν οι μετοχές των ελληνικών και των κυπριακών τραπεζών, καθώς οι πρόσφατοι κλυδωνισμοί δεν τις επηρέασαν, σύμφωνα με τις διοικήσεις τους, κάτι που η Π&Κ-Εθνική Χρηματιστηριακή αναμένει να επιβεβαιωθεί και στα αποτελέσματα γ’ τριμήνου, όπως αναφέρει σε έκθεσή της για τον κλάδο.

Η Π&Κ εκτιμά ότι οι τράπεζες θα εμφανίσουν διψήφια ανάπτυξη σε έσοδα και καθαρά κέρδη, αντανακλώντας την ισχυρή τους ανάπτυξη στην εγχώρια αγορά και την ταχύτατη περιφερειακή επέκταση, τουλάχιστον για τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους.

Οι κορυφαίες επιλογές της παραμένουν η Eurobank και η Πειραιώς. Όπως επισημαίνει, ξεχωρίζει την Eurobank για την διεσπαρμένη περιφερειακή της παρουσία και την Πειραιώς για την ισχυρή εγχώρια ανάπτυξη και την επέκτασή της στις διεθνείς αγορές.

Αναφερόμενη στην πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα, η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος (στα οποία περιλαμβάνεται ο μήνας Ιούλιος), δείχνουν υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης τόσο στο ”κομμάτι” του retail όσο και σε αυτό το corporate. Σε γενικές γραμμές, ο δανεισμός προς τον ιδιωτικό κλάδο αυξήθηκε κατά 19,7% τον Ιούλιο, αγγίζοντας τα 199,8 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, οι συνολικές καταθέσεις αυξήθηκαν, αγγίζοντας το 14,4% στα τέλη του Ιουλίου, φθάνοντας συνολικά τα 188,1 δισ. ευρώ.

Για την ελληνική τραπεζική αγορά, η National Securities-P&K Research αναφέρει πως ο βαθμός συγκέντρωσης εξακολουθεί να είναι υψηλός, με τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες να ελέγχουν περίπου το 70% των συνολικών δανείων και ποσοστό υψηλότερο του 60% σε ότι αφορά τις καταθέσεις.

Όσον αφορά την δραστηριοποίηση σε ΝΑ Ευρώπη, Τουρκία και Αίγυπτο, η χρηματιστηριακή σημειώνει πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 να εξετάζουν ευκαιρίες σε γειτονικές χώρες. Οι υπηρεσίες τους, επισημαίνει η χρηματιστηριακή, δεν αφορούν μια συγκεκριμένη τραπεζική υπηρεσία, ούτε επικεντρώνονται σε ελληνικό πελατολόγιο. Οι τράπεζες αποτελούν μέρος αυτών των ταχύτατα αναπτυσσόμενων οικονομικών και συνεισφέρουν στην ανάπτυξη των χωρών αυτών.

Οι αποτιμήσεις

Η Π&Κ-Εθνική θέτει τιμή-στόχο στα 32,8 ευρώ για την Alpha Bank, εκτιμώντας περιθώριο ανόδου 32,4% από τα τρέχοντα επίπεδα, με το Ρ/Ε της να διαμορφώνεται στο 12,1 με βάση τις εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα 2008 και στο 10,3 με βάση τις εκτιμήσεις για το 2009.

Για την Αγροτική Τράπεζα, διατηρεί σύσταση ”equalweight” με τιμή-στόχο στα 4,9 ευρώ, διαβλέποντας περιθώριο ανοδικής κίνησης της μετοχής κατά 22,5% από τα τρέχοντα επίπεδα. Το Ρ/Ε της εκτιμάται στο 12,1 με βάση τις εκτιμήσεις για το 2008 και στο 10,1 με βάση τις εκτιμήσεις για 2009.

Σύσταση ”overweight” διατηρεί η χρηματιστηριακή για την Τράπεζα Κύπρου, με τιμή-στόχο στα 15,8 ευρώ (17,2%), με Ρ/Ε 13,6 (2008) και 12,1 (2009).

Η τιμή-στόχος για την Εμπορική διαμορφώνεται στα 24,3 ευρώ, με τη χρηματιστηριακή να υποδηλώνει περιθώριο ανόδου 16,6% για την τράπεζα (Ρ/Ε 2008: 12,9, Ρ/Ε 2009: 9,9).

H Π&Κ-Εθνική διατηρεί σύσταση ”overweight” για την Eurobank, δίνοντας τιμή-στόχο στα 34,1 ευρώ (32,3% από τα τρέχοντα επίπεδα της τιμής) ενώ εκτιμά το Ρ/Ε της στο 13,7 με βάση τις εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα 2008 και στο 11,3 με βάση το 2009.

Σύσταση ”overweight” δίνει και για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, με τιμή-στόχο στα 33,7 ευρώ (περιθώριο ανόδου 30,2%). Το Ρ/Ε της Πειραιώς εκτιμάται στο 13,7 με βάση το 2008 και στο 10,6 με βάση το 2009.

Στα 17,6 ευρώ διαμορφώνεται η τιμή-στόχος για τη μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με σύσταση ”equalweight”. Το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα διαμορφώνεται στο 17,3% ενώ το Ρ/Ε του ΤΤ εκτιμάται στο 11,2 (2008) και στο 11,1 (2009).

Σύσταση ”overweight” δίνει και για τη μετοχή της Marfin Popular Bank, με τιμή-στόχο στα 12,3 ευρώ (περιθώριο ανόδου 18,5%). Το Ρ/Ε της MPB εκτιμάται στο 14 με βάση το 2008 και στο 11,3 με βάση το 2009.

H Π&Κ-Εθνική σημειώνει ότι έχει κάνει μετακύλιση του χρονικού ορίζοντα στα μοντέλα αποτίμησής της, τα οποία πλέον βασίζονται στις εκτιμήσεις για τα τέλη του 2008.

Οι προβλέψεις για το γ’ 3μηνο – 9μηνο

---Alpha Bank

Για την Alpha Bank, η οποία ανακοινώνει αποτελέσματα 9μήνου στις 31 Οκτωβρίου (πριν την έναρξη της συνεδρίασης), προβλέπονται καθαρά κέρδη μετά από φόρους ύψους 647 εκατ. ευρώ, περιλαμβανομένων των κερδών που είχε καταγράψει η τράπεζα κατά το α’ τρίμηνο από την πώληση της ασφαλιστικής μονάδας της στην ΑΧΑ. Τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες θα εμφανίζονται αυξημένα κατά 20,5%. Τα καθαρά έσοδα από τόκους εκτιμάται πως θα είναι αυξημένα κατά 9,2%, στα 1,152 δισ. ευρώ. Τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες προβλέπεται ότι θα ενισχυθούν κατά 12,8% στα 332 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά έσοδα εκτιμώνται στα 1,605 δισ. ευρώ.

---ATE Bank

Η Αγροτική Τράπεζα πρόκειται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα 9μήνου στα τέλη Νοεμβρίου. Η χρηματιστηριακή εκτιμά πως τα καθαρά κέρδη της ΑΤΕ θα διαμορφωθούν στα 207 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 83,3%, λόγω εκτάκτων κερδών (11 εκατ. ευρώ από την πώληση του ποσοστού στα ΕΧΑΕ το α’ τρίμηνο και 60 εκατ. ευρώ από την πώληση μέσω placement μετοχών του ΟΤΕ το γ’ τρίμηνο). Τα καθαρά έσοδα εξαιρουμένης της συναλλακτικής δραστηριότητας, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 6,7%. Τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να ενισχυθούν σε ποσοστό λίγο χαμηλότερο του 9%, ενώ τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες αναμένεται να καταγράψουν άνοδο της τάξης του 16,1%.

---Τράπεζα Κύπρου

Καθαρά κέρδη ύψους 120 εκατ. ευρώ, έναντι 78 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, εκτιμά η National Securities-P&K Research ότι θα ανακοινώσει για το γ’ τρίμηνο η Τράπεζα Κύπρου. Στο εννεάμηνο εκτιμάται ότι τα καθαρά κέρδη θα εμφανίζουν εντυπωσιακή άνοδο, της τάξης του 56%, στα 350 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των κυπριακών δραστηριοτήτων, οι οποίες στο α’ εξάμηνο αντιστοιχούσαν στο 76% των κερδών του ομίλου. Οι εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής κάνουν λόγο για αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 27%, ενώ τα συνολικά έσοδα αναμένεται να αυξηθούν κατά 23% στα817 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου της Τράπεζας Κύπρου θα ανακοινωθούν στις 8 Νοεμβρίου, μετά την λήξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης. Την ίδια ημέρα, η διοίκηση της τράπεζας αναμένεται να προχωρήσει σε αναθεώρηση των στόχων κερδοφορίας του 2007, ενώ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο διανομής προμερίσματος. Οι επιχειρησιακοί στόχοι για την περίοδο έως το 2009 αναμένεται να αναθεωρηθούν τον Φεβρουάριο του 2008.

---Emporiki Bank

Τα καθαρά κέρδη της Εμπορικής Τράπεζας, τα οποία θα ανακοινωθούν στα τέλη Νοεμβρίου, αναμένεται να εμφανίζουν άνοδο της τάξης του 2%, στα 96 εκατ. ευρώ. Στα μεγέθη του εννεαμήνου περιλαμβάνεται έκτακτο κέρδος ύψους 24 εκατ. ευρώ από την πώληση της Φοίνιξ Metrolife στο β’ τρίμηνο. Τα καθαρά έσοδα από τόκους εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στο 9μηνο στα 618 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 14%.

---EFG Eurobank

Τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Eurobank θα ανακοινωθούν στις 29 Οκτωβρίου, μετά την λήξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης. Τα καθαρά κέρδη για την περίοδο αυτή προβλέπεται ότι θα εμφανίζουν άνοδο της τάξης του 24%, στα 607 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους εκτιμάται πως θα διαμορφωθούν στα 1,427 δισ. ευρώ, με καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ύψους 394 εκατ. ευρώ (22% άνοδος και για τα δυο μεγέθη).

---Τράπεζα Πειραιώς

Τα καθαρά κέρδη γ’ τριμήνου της Τράπεζας Πειραιώς προβλέπεται να καταγράψουν άνοδο της τάξης του 43%, διαμορφούμενα στα 118 εκατ. ευρώ, ενώ στο εννεάμηνο τα καθαρά κέρδη εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 490 εκατ. ευρώ, έναντι 342 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τα καθαρά έσοδα από τόκους το γ’ τρίμηνο αναμένεται να καταγράψουν άνοδο της τάξης του 27%. Τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου της Τράπεζας Πειραιώς θα ανακοινωθούν στις 31 Οκτωβρίου, μετά την λήξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης.

---Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Στα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Η National Securities-P&K Research προβλέπει ότι τα καθαρά κέρδη του ΤΤ θα αγγίξουν τα 31 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο και τα 131 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 43%. Για το 9μηνο αναμένεται άνοδος των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 19%, ενώτα συνολικά έσοδα προβλέπονται στα 317 εκατ. ευρώ (235 εκατ. ευρώ εξαιρουμένων των κερδών από συναλλαγές).

---Marfin Popular Bank

Καθαρά κέρδη ύψους 120 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο και 462 εκατ. ευρώ στο 9μηνο, εκτιμά η χρηματιστηριακή πως θα ανακοινώσει στις 27 Νοεμβρίου (μετά την λήξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης) η Marfin Popular Bank. Τα καθαρά έσοδα από τόκους στο γ’ τρίμηνο προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν στα 178 εκατ. ευρώ. Η National Securities-P&K Research σημειώνει ότι η ΜΡΒ αναμένεται να προχωρήσει σε ανοδική αναθεώρηση των στόχων της για την κερδοφορία της περιόδου 2007-2009.

Επιμέλεια: Αννα Φαλτάιτς-Γιώργος Φλώκας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v