Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Νότια” κίνηση δυτικής προελεύσεως

Περίπου αναμενόμενη η σημερινή εικόνα του ΧΑ αφού υπέστη τις συνέπειες της παγκόσμιας διόρθωσης και των σημαντικών κραδασμών που δημιούργησαν οι μεγάλες απώλειες στην Wall το βράδυ της Παρασκευής. Όλα τα βλέμματα παραμένουν εστιασμένα στις ΗΠΑ, καθώς νέα σημαντική διόρθωση θα ανεβάσει στροφές στην πτωτική τάση. Στο 1 προς 11 η σχέση ανοδικών–πτωτικών, 35 τίτλοι με απώλειες άνω από 4%.

του Θ. Σταυρόπουλου

Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό, δυτικής προελεύσεως, με μέτωπο επιβαρυνόμενης ψυχολογίας φαίνεται να πλήττει τις διεθνείς αγορές μετοχικών αξιών και όπως ήταν αναμενόμενο στο ρυθμό της παγκόσμιας διόρθωσης στροβιλίζεται και η Σοφοκλέους.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στο βραδινό κλείσιμο της Wall Street, καθώς νέα υποχώρηση των δεικτών στην πέραν του Ατλαντικού όχθη δείχνει περίπου βέβαιο ότι θα ανεβάσει στροφές στην πτωτική τάση διεθνώς.

Με αυτά τα δεδομένα, ακόμα και η πρόβλεψη της βραχυπρόθεσμης τάσης θεωρείται απόλυτα επισφαλής, καθώς οι πτωτικές διαθέσεις τουλάχιστον για τους δεικτοβαρείς τίτλους κρίνονται ”εισαγόμενες” και απλά οι εγχώριοι διαχειριστές ακολουθούν τις κινήσεις των ξένων χαρτοφυλακίων.

Άλλωστε, τα εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια δεν μας έχουν συνηθίσει σε κινήσεις πρωτοβουλιών και μάλιστα ανεξάρτητες της τάσης, έτσι όλα εξαρτώνται από το διεθνές κλίμα και τις εισαγόμενες διαθέσεις.

Ακόμα χειρότερη η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση που διαμόρφωσε την τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών στο 1 προς 11, και εδώ όχι βέβαια τόσο λόγω επιθετικών διαθέσεων από πλευράς πωλητών όσο γιατί σε αρκετές περιπτώσεις μετοχών οι λίγοι αγοραστές τραβήχτηκαν σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα δυσκολεύοντας το έργο όσον έπρεπε να ρευστοποιήσουν θέσεις και αυξάνοντας ταυτόχρονα τις ημερήσιες απώλειες σε σημαντικό αριθμό μετοχών.

Τεχνικά και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η επόμενη στήριξη οριοθετείται στην ζώνη 2.696-2.690 μονάδων, κλείσιμο χαμηλότερα των 2.690 μονάδων ανεβάζει στροφές στην πτωτική τάση και βάζει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στις 2.687-2.683, 2.676-2.670, 2.656 και σε ακρότητα 2.642 μονάδες.

Αντίθετα, αν αντέξει η στήριξη των 2.690 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο επαναπροσέγγισης των 2.730-2.750 μονάδων.

Πτωτική συνεδρίαση, χωρίς αύξηση των συναλλαγών, στην αγορά παραγώγων, όπου ενδοσυνεδριακά τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης βρέθηκαν να καταγράφουν απώλειες περίπου διπλάσιες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, για να συμμαζευτούν κάπως προς το τέλος αυξάνοντας πάντως τις ήδη υπάρχουσες αποτιμήσεις.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με περίπου εντυπωσιακό gap down, προσέκρουσε δύο φορές στην περιοχή των 5.104 μονάδων, έδωσε μια πρώτη αντίδραση μέχρι τις 5.135, εκ νέου υποχώρηση προς τις παρυφές των 5.110 μονάδων, νέα αντίδραση και νέα υποχώρηση με τελικό κλείσιμο στις 5.119,77 μονάδες, με απώλειες 1,36%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 405 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 57,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Δεν χρίζει καν σχολίων η τελική εικόνα, με 22 ανοδικές μετοχές έναντι 252 πτωτικών, ενώ 35 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 4% έως 14,57%.

Από τις μετοχές του FTSE, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν Cosmote και Coca Cola, ενώ αντίθετα με απώλειες μεγαλύτερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων τερμάτισε την συνεδρίαση η Βιοχάλκο, απώλειες μεγαλύτερες του 2% για ΔΕΗ, Εμπορική, Εθνική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και MPB και αξιοσημείωτες απώλειες για Τιτάνα, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Intralot, Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank, Αγροτική, Eurobank και Τράπεζα Κύπρου.

Θα πρέπει βεβαίως εδώ να τονιστεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις των θεωρούμενων δεικτοβαρών τίτλων, οι ημερήσιες απώλειες κρίνονται δυσανάλογες σε σχέση με τον όγκο συναλλαγών, αφού π.χ. σε Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil οι τελικές συναλλαγές βρέθηκαν σαφώς χαμηλότερα των 100.000 τεμαχίων, ενώ σαφώς χειρότερη η εικόνα για την Εμπορική που κατέγραψε τελικές απώλειες 2,29% με συνολικό όγκο μόλις 28.997 τεμαχίων.

Συμπερασματικά και για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, ο πρώτος λόγος ανήκει αποκλειστικά και μόνο στο διεθνές κλίμα (τουλάχιστον αν δεν υπάρξει κάποια εσωτερική είδηση σημαντικού ειδικού βάρους) και έτσι με την μεταβλητότητα να κυριαρχεί διεθνώς απαγορεύονται τουλάχιστον οι κινήσεις βραχυπρόθεσμου ορίζοντα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v