Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισαγόμενη μεταβλητότητα στη Σοφοκλέους...

Η εισαγόμενη η τάση, άλλοτε καθοδική άλλοτε ανοδική, στο ΧΑ, καθορίζεται από τα αποτελέσματα κυρίως αμερικανικών τραπεζών και επιχειρήσεων. Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα σε μια περίοδο που το… επιχειρείν στην εγχώρια αγορά έχει ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Περισσότερο κρύο και λιγότερο ζέστη φαίνεται πως μας επιφυλάσσουν οι αγορές. Το… κρύο έρχεται από τις εκτιμήσεις αμερικανών αναλυτών και πηγών για μεγαλύτερες, απ’ ότι αρχικά είχαν προβλεφθεί, ζημιές για την Merrill Lynch. Στο σχετικό θέμα γίνεται μια εκτενέστερη αναφορά.

Το δεύτερο… κρύο, σαφώς ηπιότερο, έρχεται από τις εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των Amazon και STMicro.

Λόγω του υψηλού βαθμού εξάρτησης του ΧΑ από την πορεία των ξένων αγορών, ειδικότερα της αμερικανικής, είναι λογικό να περιμένουμε συντήρηση της υψηλής μεταβλητότητας, των ακραίων διακυμάνσεων, των συνεχών μεταβολών και εναλλαγών τάσης.

Το ενδιαφέρον είναι πως τα θετικά έρχονται από την εσωτερική αγορά, ή για να ακριβολογούμε αφορούν ελληνικές επιχειρήσεις που ενισχύουν όλο και περισσότερο τη θέση τους στις ξένες αγορές.

Τα μηνύματα που φθάνουν από τις ΗΠΑ, όσον αφορά στις ελληνικές τράπεζες είναι περισσότερο από θετικά. Δεν είναι τυχαίο πως ο Citigroup προχώρησε σε νέα θετική ανάλυση για τον κλάδο, ανεβάζοντας τον πήχη για την Εθνική από τα 52 στα 55 ευρώ.

Στον κλάδο είναι περισσότερο από εμφανές πως ”κάτι τρέχει” στον μεσαίο χώρο. Για την Γενική πολλά ακούγονται και περισσότερα φημολογούνται, η ουσία όμως είναι πως οι γάλλοι δεν έχουν ξοδέψει και πολλά χρήματα στην ελληνική τους επένδυση, μπορεί να βγουν κερδισμένοι από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην αγορά θεωρούν θέμα ημερών σχετικές ανακοινώσεις για την μετοχική σύνθεση της Proton Bank, ενώ από την πλευρά της Ασπίδας, η μεταβίβαση του πακέτου αποδίδεται σε… εσωτερική υπόθεση.

Στις τηλεπικοινωνίες παραμένουμε θεατές μιας ”άγριας παρτίδας” με τρεις εμπλεκόμενους και τον όμιλο της Marfin (κατά την προσωπική μας εκτίμηση) ”να παίζει με παραπάνω αξιωματικό και άλογο”.

Το γεγονός ότι η πλευρά της Marfin ενισχύει σταθερά τη θέση της μαζεύοντας από την αγορά άλλα 4,1 εκατ. μετοχές τις τελευταίες 8-10 ημέρες, επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον του πράγματος.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει, με τη μετοχή σε νέα υψηλά, η υπεραπόδοση της Coca Cola 3E. Στον Χαμαιλέοντα επιχειρείται μια κατ’ αρχήν προσέγγιση αυτής της κινητικότητας με την παρουσία και ισχυροποίηση της θέσης του ομίλου στη ρωσική αγορά να αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα για την ελληνική πολυεθνική.

Το αν θα μπορούσε να υπάρξει για παράδειγμα μια επιστροφή κεφαλαίου είναι ένα άλλο ενδεχόμενο, με την Marfin Analysis να υπολογίζει πως μια πιθανή τέτοια κίνηση θα στόχευε σε μια ”μόχλευση” της τάξεως του 45%, θα μπορούσε να κυμαίνεται από 1,3 έως 2 ευρώ ανά μετοχή, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως δεν περιμένει νεότερα πριν τον Φεβρουάριο του 2008.

Στη Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση φαίνονται πλέον οι τρεις ισχυροί όμιλοι που μοιράζονται πλέον την πίττα σε κατασκευές-ενέργεια. Όμιλος Τεχνοδομικής, όμιλος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και… εξ ημισείας J&P Αβαξ, Μηχανική.

Στο χώρο της ενέργειας ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαφαινόμενη είσοδος ”τρίτου παίκτη” στον Ρόκα, που πιθανόν να επιδιώκει καλύτερη αποτίμηση για την εισηγμένη (θεωρώντας την… ελκυστικότατη σε σχέση με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή).

Στον μεσαίο χώρο το πιο ενδιαφέρον στοίχημα αφορά στον διαγωνισμό του ΟΠΑΠ, με τον Δρομέα και την Sato να προκρίνονται στην τελική φάση. Και εδώ τα στοιχήματα δίνουν και παίρνουν, όπως και οι ανάλογες θέσεις.

Κατά την εκτίμησή μας μια ουσιώδης διαφορά των δυο εταιρειών αφορά στο γεγονός πως οι μακεδόνες του Δρομέα είναι παραγωγοί και όχι μόνο έμποροι.

Από την χαμηλότερη αποτίμηση μετοχές εταιρειών από την Σελόντα (στα 4,66 ευρώ), το Multirama (στα 9,90 ευρώ), μέχρι την Moda Bagno (στα νέα υψηλά έτους των 5,76 ευρώ), την Ελληνική Υφαντουργία, το Alter, την Kleemann και αρκετές ακόμα, φαίνεται να συγκεντρώνουν ικανό μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος τις τελευταίες ημέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v