Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάκαμψη από τράπεζες και Coca Cola

Συνεχίζεται η εναλλαγή προσήμων για το ΓΔ και ψυχολογίας για τους εμπλεκόμενους (στις 6 τελευταίες συνεδριάσεις, ο ΓΔ συνεχώς αλλάζει πρόσημα), με τη σημερινή ανοδική αντίδραση να οφείλεται στον τραπεζικό κλάδο (+2,71%) ενώ την παράσταση έκλεψε η 3Ε (+5%). Στο 5 προς 1 η σχέση ανοδικών – πτωτικών μετοχών. Νέο ιστορικό υψηλό για Coca Cola και Άλφα Γκρίσιν.

του Θ. Σταυρόπουλου

”Ευεργετική” ανοδική αντίδραση και κλείσιμο του Γενικού Δείκτη μετά από τέσσερις συνεδριάσεις, υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 5.200 μονάδων και μάλιστα, πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας.

Για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση, ο Δείκτης αλλάζει πρόσημα και μαζί με αυτά, αλλάζει και η ψυχολογία των εμπλεκομένων, τουλάχιστον όσων συνεχίζουν να ακολουθούν την τάση της αγοράς.

Για τη σημερινή ανοδική συνεδρίαση, βασικός ”υπαίτιος” ο τραπεζικός κλάδος (+2,71%), με τον αντίστοιχο δείκτη να υπεραποδίδει τόσο του FTSE όσο και του Γενικού Δείκτη.

”Καύσιμο” για την επιστροφή της θετικής ψυχολογίας και του αγοραστικού ενδιαφέροντος, πιθανότατα και η έκθεση της Citigroup, που διατηρώντας τη σύσταση αγοράς, αύξησε τις τιμές στόχους τόσο για την Εθνική (55 ευρώ) όσο και για την Πειραιώς (34 ευρώ), ενώ με διόλου ευκαταφρόνητα κέρδη τερμάτισαν τη συνεδρίαση οι Eurobank (+3,44%) και Κύπρου (+1,71%).

Πάρα ταύτα, θα μπορούσε χωρίς δόση υπερβολής να υποστηριχθεί ότι μετά από ένα μικρό διορθωτικό διάλειμμα, την παράσταση συνεχίζει να κλέβει η μετοχή της Coca Cola, όχι μόνο γιατί έκλεισε με κέρδη πέντε ποσοστιαίων μονάδων, αλλά γιατί στη σημερινή συνεδρίαση ”είδε” και νέο ιστορικό υψηλό, πλησιάζοντας και την πλέον αισιόδοξη τιμή-στόχο, αυτή της HSBC που δίνει τιμή-στόχο τα 43 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, και όσον αφορά τους υπόλοιπους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, με αξιοσημείωτα κέρδη Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Αγροτική, Εμπορική, θετική μεταβολή για Ελληνική Τεχνοδομική, Cosmote, Μότορ Όιλ, ΟΤΕ, Τιτάνα, Alpha Bank, ΜΡΒ και αμετάβλητος ο τίτλος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες για τον ΟΠΑΠ και αρνητικό πρόσημο για Intralot και ΔΕΗ (ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να καταγράφει τουλάχιστον αξιοσημείωτα κέρδη, αλλά έκλεισε τελικά στο χαμηλό ημέρας και με αρνητικό πρόσημο).

Ο Γενικός Δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, συνεχίζοντας την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του, σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και χωρίς διαθέσεις ουσιαστικής ενδοσυνεδριακής διόρθωσης, έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 5.208,46 μονάδες με κέρδη 1,73% ενώ ο τζίρος προσέγγισε τα 410 εκατ. από τα οποία τα 13,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Τεχνικά, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αποκατέστησε σε σημαντικό βαθμό τις αμφιβολίες που δημιούργησε η αμέσως προηγούμενη, αφού όσον αφορά τον FTSE, πέτυχε το επιθυμητό τεχνικά κλείσιμο που ήταν υψηλότερα των 2.741 μονάδων, έστω και εάν για λίγο απέτυχε να κλείσει υψηλότερα από την αντίσταση των 2.760 μονάδων την οποία και έχει μπροστά του.

Επόμενες αντιστάσεις στις 2.770, 2.780 και 2.791-95 μονάδες ενώ όσο ο εν λόγω δείκτης δεν απειλεί τη στήριξη των 2.741 μονάδων, παραμένει ισχυρό το σενάριο για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα.

Σε αντίθετη περίπτωση, οι επόμενες στηρίξεις στις 2.731-29 και 2.719 μονάδες.

Αναστροφή διαθέσεων και σε αυτούς που εμπλέκονται στην αγορά παραγώγων, όπου συνέχισαν οι σχετικά χαμηλές συναλλαγές, όμως τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης πέτυχαν κέρδη μεγαλύτερα από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, περιορίζοντας κάπως τις υποτιμήσεις.

Εντυπωσιακά διαφοροποιημένη η τελική εικόνα, με 221 ανοδικές μετοχές έναντι 45 πτωτικών, όμως η σχετική επιφυλακτικότητα που συνεχίζει να επικρατεί στα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ επέτρεψε μόλις σε 11 μετοχές να καταγράψουν κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

Θα μπορούσε μάλιστα να υποστηριχθεί ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον σε μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, ουσιαστικά περιορίστηκε σε τίτλους εταιριών που είτε αναφέρθηκαν στην πρόσφατη ειδησεογραφία (Ικτίνος, Compucon, Multirama, Δρομέας, Παρνασσός, Άλφα Γκρίσιν, Kego) είτε σε άλλους, λιγότερους στον αριθμό, που εσωκλείουν κάποιες φήμες-προσδοκίες, όπως Καραμολέγκος, Χατζηκρανιώτη και Κρέκα.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v