Ο Τύπος της Τετάρτης

Ο διορισμός του νέου προέδρου στον ΟΠΑΠ και η απάντηση του Οργανισμού στο δημοσίευμα για την σύμβαση με την Intralot, τα σχέδια της MIG για την Vivartia και η αύξηση της συμμετοχής της MIG στον ΟΤΕ, το σχέδιο επενδύσεων της ΕΥΑΘ, οι αλλαγές που φέρνει η εφαρμογή της οδηγίας MiFID, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Τετάρτη.

Ο Τύπος της Τετάρτης

ΟΠΑΠ: Νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ ορίστηκε χθες κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ του Οργανισμού ο κ. Χρήστος Χατζηεμμανουήλ. Η τοποθέτηση του κ. Χατζηεμμανουήλ στη νέα θέση του, αναμένεται να επικυρωθεί σε έκτακτη ΓΣ που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Νοεμβρίου. Ο κ. Χατζηεμμανουήλ, μιλώντας στην ”Καθημερινή”, σημείωσε ότι από την ενημέρωση που είχε μέχρι χθες, η σύμβαση της Intralot με τον ΟΠΑΠ του περασμένου καλοκαιριού αποτυπώνεται στην ανακοίνωση της 1ης Αυγούστου 2007.

Σύμφωνα πάντως με την ”Ελευθεροτυπία”, χθες, μετά τα ”αποκαλυπτήρια” της ”Ε”, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναγκάστηκε να ρωτήσει τον ΟΠΑΠ για το πραγματικό ύψος της σύμβασης και τους όρους της και ο ΟΠΑΠ απάντησε επαναβεβαιώνοντας την ακρίβεια της ανακοίνωσης της 1ης Αυγούστου. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ένα ακόμα άρθρο της εν λόγω σύμβασης, σύμφωνα με το οποίο αν ο ΟΠΑΠ καταγγείλει τη συμφωνία για οποιονδήποτε λόγο, υποχρεώνεται να αποζημιώσει πλήρως την Intralot.

MIG: Ζήτημα χρόνου είναι η ανακοίνωση (μπορεί και σήμερα) από τη MIG του νέου επιχειρηματικού πλάνου της Vivartia, σύμφωνα με την ”Καθημερινή”. Με βάση το νέο σχέδιο θα ακολουθήσει το placement σε τιμή στα επίπεδα των 26 ευρώ στο οποίο θα λάβει μέρος και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Σπ. Θεοδωρόπουλος, όπως αναφέρουν πληροφορίες.

Εν τω μεταξύ, στο 13,94% ανήλθε η συμμετοχή (άμεση και έμμεση) της MIG στον ΟΤΕ. Η επενδυτική εταιρεία, αναφέρει η ”Καθημερινή”, έχει βάλει πλώρη για το 20% του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού, ενώ όπως μεταδίδεται από το ”αρχηγείο” της, η εταιρεία επιμένει στην εκπροσώπησή της στο ΔΣ του Οργανισμού.

ΟΛΘ: Σύμφωνα με πληροφορίες της ”Ημερησίας”, στο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους η κίνηση στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΘ σημειώνει ποσοστιαία άνοδο 26,45% σε σχέση με το 2006. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στο σύνολο της χρήσης ο τζίρος του ΟΛΘ αναμένεται να υπερβεί τα 65 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 13 εκατ. ευρώ.

ΕΥΑΘ: Σχέδιο επενδύσεων 103 εκατ. ευρώ, την πενταετία 2007-2011 δρομολογεί η ΕΥΑΘ, σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας, που παρουσιάζει η εφημερίδα ”Εξπρές”, προβλέπεται η ανάληψη πρωτοβουλιών σε τομείς αιχμής (ενέργεια, τηλεπικοινωνίες) με στόχο τη βελτίωση της θέσης της εταιρείας.

ΑΕΓΕΚ: Προσωρινός μειοδότης για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού Ιλαρίωνα αναδείχθηκε η ΑΕΓΕΚ. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του ”Κέρδους”, η εταιρεία κατέθεσε την πλέον συμφέρουσα οικονομική προσφορά. Ο προϋπολογισμός της μελέτης της ΔΕΗ ΑΕ/ΔΑΥΕ για το έργο ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ.

Electronet: Τη δυνατότητα συγχώνευσης εξετάζουν οι δυο αλυσίδες μικρών καταστημάτων ηλεκτρικών συσκευών Electronet και Expert, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τον εντεινόμενο ανταγωνισμό από τους μεγάλους ευρωπαϊκούς ομίλους, γράφει το ”Βήμα”.

MiFID: Νέες συμβάσεις με τις χρηματιστηριακές τους εταιρείας θα κληθούν να υπογράψουν το επόμενο διάστημα περίπου 2,5 εκατ. Έλληνες που διατηρούν κωδικό –ενεργό ή μη- στο Χρηματιστήριο για να συνεχίσουν να πραγματοποιούν αγοραπωλησίες μετοχών, αναφέρει η ”Ελευθεροτυπία”, η οποία σημειώνει ότι η υπογραφή νέων συμβάσεων αποτελεί υποχρέωση που απορρέει από την υιοθέτηση της οδηγίας MiFID για την απελευθέρωση των χρηματοοικονομικών αγορών, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου.

ΣΔΙΤ: ”Πράσινο φως” στην υλοποίηση των αυτοκινητοδρόμων, που θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, έδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεωρώντας ότι οι κρατικές ενισχύσεις ύψους 330 εκατ. ευρώ που θα δοθούν δεν παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία, γράφει η ”Ναυτεμπορική”.

ΔΕΚΑ: Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση κατά της απαλλακτικής απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για το ΔΣ της ΔΕΚΑ, με αποτέλεσμα να ανοίξει για 3η συνεχή φορά η υπόθεση. Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει η ”Ημερησία”, εστάλησαν τα πρώτα κατηγορητήρια για την υπόθεση ”Σιγάλα”, στην οποία έξι επιχειρηματίες και χρηματιστές κατηγορούνται για οργανωμένη εγκληματική ομάδα κατ’ επάγγελμα και συνήθεια.