Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτική άνοδος στη Σοφοκλέους

Συνεδρίαση αναμονής και μάλλον επιφυλακτικών διαθέσεων από την πλευρά αρκετών ενεργών παικτών εξελίσσεται, με τον Γενικό Δείκτη να κυμαίνεται από το χαμηλό της αρχής των 5.197,5 μονάδων μέχρι το υψηλό ημέρας των 5.224,2 μονάδων. Απόλυτα ισορροπημένη η εικόνα στις τράπεζες και μοιρασμένη η σχέση μεταξύ ανοδικών - καθοδικών. Ξεχωρίζουν ΔΕΗ, Alpha, Follie και EXAE.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε ένα ιδιαίτερα ευμετάβλητο περιβάλλον κινείται, με πολλές… επιρροές, το Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι εκτιμήσεις για τη βραχυπρόθεσμη τάση των βασικών δεικτών της Wall και οι εξελίξεις στη γείτονα σε μεγάλο ή μεγαλύτερο βαθμό εκτιμάται πως θα επηρεάσουν και εμάς.

Για τον Γενικό Δείκτη αρχικά σημειώθηκε διόρθωση προς τις 5.197,5 μονάδες, για να ισορροπήσει ύστερα από περίπου 15 λεπτά πέριξ των 5.205 μονάδων (με συναλλαγές περίπου 18 εκατ. ευρώ), για να φτάσει μέχρι το υψηλό ημέρας των 5.224,2 μονάδων, με συναλλαγές ακόμα 45 - 50 εκατ. ευρώ.

Μέχρι τώρα κλειδί της τάσης είναι περισσότερο η μετοχή της Εθνικής, που από τα 44,40 ευρώ αντέδρασε μέχρι τα 44,76 ευρώ, για να ισορροπήσει προς τα 44,60 ευρώ.

Κάτι ανάλογο παρατηρήθηκε και στην Alpha Bank, από τα 24,62 ευρώ μέχρι τα 24,92 ευρώ και στην περίπτωση της ΔΕΗ από τα 27,60 ευρώ μέχρι τα 27,96 ευρώ.

Σε σχετικό θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, στη γείτονα έχουν ξεκινήσει επιχειρήσεις των τουρκικών στρατευμάτων σε περιοχές του βόρειου Ιράκ και είναι αυτό που θα μπορούσε να επηρεάσει βραχυπρόθεσμα καθώς το χρηματιστήριο της Πόλης αρχικά υποχωρούσε μέχρι και 1,5%, απώλειες που περιορίστηκαν στη συνέχεια.

Στο Χ.Α. το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει επικεντρωμένο στα επιμέρους, με μοιρασμένη τη σχέση ανοδικών προς καθοδικές και με ενδιαφέρον το στοιχείο πως για 130 - 150 μετοχές η τιμή παρέμενε σταθερή.

Το τελευταίο στοιχείο δείχνει, κατά την εκτίμησή μας, μάλλον επιφυλακτική στάση αναμονής που τηρείται από αρκετούς ενεργούς παίκτες.

Ωστόσο, στα επιμέρους, ο Δρομέας με συναλλαγές που ξεπερνούν τις 340.000 ευρώ αντιδρά ανοδικά, ενώ για τη Nexans (Alcatel) υψηλή τιμή σημειώνεται στα 5,60 ευρώ.

Μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις της διοίκησης, η μετοχή της Compucon φτάνει στο 0,74 ευρώ, ενώ στη Ridenco, όπου η βασική μέτοχος κ. Μυρτώ Καροτσιέρη έχει αγοράσει από την αρχή Οκτωβρίου περί τις 280.000 μετοχές, η τιμή φτάνει μέχρι το 1,57 ευρώ.

Διορατικοί παίκτες θεωρούν πως εάν η μετοχή της Ridenco ξεπεράσει την ”κορυφή” του 1,66 ευρώ, θα μπορούσε να κινηθεί προς το προηγούμενο υψηλό, δηλαδή πέριξ των 2 ευρώ.

Τοποθετήσεις πραγματοποιούνται και στη μετοχή της Inform Λύκος στα 4,90 ευρώ, ενώ κάτι ανάλογο παρατηρείται και στα Folli Follie. Παράγοντες της αγοράς προεξοφλούν πως η οικογένεια Κουτσολιούτσου, μετά την εξαγορά της Elmec, θα μπορούσε να ενδιαφερθεί για τον εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου της, πιθανόν και με άλλη εταιρία του κλάδου.

Ωστόσο, προς ώρας δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο και η διοίκηση δεν βιάζεται να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v