Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες & 3Ε οδηγούν την άνοδο στο ΧΑ

Με την Εθνική να αμφισβητεί πλέον ευθέως τα υψηλά των 46,21 ευρώ, τις Πειραιώς, 3E, ΟΛΠ – ΟΛΘ και ακόμη 4-6 μετοχές να κινούνται από ”κορυφή” σε ”κορυφή”, φαίνεται πως διασκεδάζονται στο Χ.Α. οι φόβοι και οι επιφυλάξεις που δημιουργεί διεθνώς η... κρίση στις αγορές. Ισχυροί ξένοι οίκοι και γερά ελληνικά εφοπλιστικά λόμπι ελέγχουν όλο και μεγαλύτερο μέρος της ”αφρόκρεμας” των εισηγμένων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με την Εθνική να απέχει μία... ανάσα από τα υψηλά των 46,21 ευρώ, με την Πειραιώς στα νέα υψηλά των 27,36 ευρώ, την Coca Cola 3E στα νέα υψηλά των 43,02 ευρώ και με ορισμένες ακόμη ”επίλεκτες δυνάμεις” της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σε ξεκάθαρα ανοδική φορά, η σημερινή συνεδρίαση προσμετράται στις άκρως ενδιαφέρουσες.

Αυτό γιατί δίνεται η αίσθηση, από τους ισχυρούς επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού και από τα ισχυρά ελληνικά εφοπλιστικά λόμπι, πως η αγορά βρίσκεται σε... γερά χέρια.

Για τον ASE-20 υψηλότερη τιμή έχει καταγραφεί στις 2.792,7 μονάδες, κοντά δηλαδή στο μέγιστο περιόδου των 2.810,2 μονάδων.

Ελάχιστα υπολείπεται και ο Γ.Δ. από την ευρύτερη περιοχή των 5.295 μονάδων.

Ωστόσο, αυτό που μετρά περισσότερο είναι οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε ανοδική συνεδρίαση στη μετοχή της Εθνικής (περί τα 60 εκατ. ευρώ), στην Πειραιώς (περί τα 20 εκατ. ευρώ), στην Alpha Bank (περί τα 12 εκατ. ευρώ), στη Eurobank (περί τα 9,5 εκατ. ευρώ) και στον ΟΤΕ (περί τα 8,8 εκατ. ευρώ).

Εισροές όμως συνεχίζονται, και θα έλεγε μάλιστα κάποιος με επιθετικό ρυθμό, στη μετοχή της Coca Cola 3E, με την αξία να ξεπερνά τα 8 εκατ. ευρώ, φτάνοντας μάλιστα μέχρι την κορυφή των 43,10 ευρώ.

Ένας ιδιότυπος... αγώνας δρόμου φαίνεται να γίνεται στο ταμπλό όσον αφορά στις θέσεις που πιθανόν να... αδειάσουν στον FTSE-20, σε συνδυασμό με εκείνες που δημιουργούνται στον MID-40.

Eίναι γνωστό πως Sprider και Euromedica αντικαθιστούν στον MID-40 τις Vivartia και Εθνική Ασφαλιστική, ενώ έμμεσα ανοίγει και ο δρόμος για ανακατατάξεις στον FTSE-20.

Αυτές θα μπορούσαν να προκύψουν ύστερα από πιθανή ενοποίηση ΟΤΕ-Cosmote, ενδεχομένως, όμως, και στην υποθετική περίπτωση απόσυρσης της Εμπορικής.

Από αυτήν την άποψη θα πρέπει να δοθεί προσοχή στη διαμορφούμενη αποτίμηση του Μυτιληναίου, υψηλότερα των 2 δισ. ευρώ.

Κατά την εκτίμησή μας, θεωρητικά πλησιέστερα προς την αναβάθμιση βρίσκεται η μετοχή του Μυτιληναίου, στην προοπτική της επόμενης αναδιάρθρωσης των δεικτών F.T.

Η σχέση ανοδικών προς καθοδικές διαμορφώνεται στις 45 μετοχές στο συν και περί τις 80 στο πλην.

Κερδισμένη, με βάση τις συναλλαγές, των 90.000 τεμαχίων εμφανίζεται η Ιντρακάτ στο 1,37 ευρώ.

Στις μετοχές των ΟΛΠ και ΟΛΘ, που ”βλέπουν” νέα υψηλά, η εισροή επενδυτικών και εφοπλιστικών κεφαλαίων θεωρείται απόλυτα αναμενόμενη για όσους παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις σε αυτούς τους δύο λιμενικούς φορείς.

Ανοδικά διαμορφώνεται η μετοχή του Επίλεκτου στο 1,06 ευρώ, της Alpha Γκρίσιν που συνεχίζει στα 5,40 ευρώ και της SingularLogic στα 3,44 ευρώ.

Η μετοχή του Δρομέα κερδίζει και σήμερα έδαφος στο 1,94 ευρώ, ενώ για την ΚΡΕΚΑ η τρέχουσα τιμή διαμορφώνεται στα 3,25 ευρώ.

Ελβάλ, Ελινόιλ, Kego, Γενική, Χατζηιωάννου, Κούμπας, Ιntracom, Altec, Σαράντης, Folli Follie, Χαλκόρ, Μαΐλλης και Μέτκα συγκεντρώνουν μεγάλο μέρος τους επενδυτικού ενδιαφέροντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v