Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοσκόπηση του euro2day για 9μηνο Eurobank

Άνοδο της τάξης του 25% αναμένεται να καταγράψουν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη εννεαμήνου της EFG Eurobank, διαμορφούμενα στα 613 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 7 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr και του Thomson Financial News.

Δημοσκόπηση του euro2day για 9μηνο Eurobank
Άνοδο της τάξης του 25% αναμένεται να καταγράψουν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη εννεαμήνου της EFG Eurobank, διαμορφούμενα στα 613 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 7 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr και του Thomson Financial News.

Προβλέψεις παρείχαν οι Deutsche Bank, HSBC Pantelakis Securities, Marfin Analysis, National Sec.-P&K, Piraeus Securities, Proton Bank και UBS.

Το εύρος των εκτιμήσεων διαμορφώνεται μεταξύ των 605 εκατ. και 632 εκατ. ευρώ, με τους αναλυτές να τονίζουν τον αυξημένο όγκο δανεισμού, τα ”ανθεκτικά” περιθώρια κερδοφορίας αλλά και τη συνεισφορά των δραστηριοτήτων της τράπεζας στην ανατολική Ευρώπη.

Ο αναλυτής της UBS, κ. Άλεξ Κύρτσης, εξήγησε ότι ”τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να είναι υψηλότερα κατά 5% σε τριμηνιαία βάση, λόγω της ισχυρής αύξησης των δανείων στην Ελλάδα και στην ανατολική Ευρώπη. Τα έσοδα από αμοιβές εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν υψηλότερα κατά 3% σε τριμηνιαία βάση, λόγω του επιχειρηματικού δανεισμού στην Ελλάδα και των αμοιβών από το χρηματιστήριο, καθώς και της αύξησης των δανείων που χορηγεί στην κεντρική Ευρώπη”.

”Το προηγούμενο τρίμηνο καταγράφηκαν ιδιαίτερα υψηλά κόστη, κυρίως λόγω των προσπαθειών οργανικής ανάπτυξης της τράπεζας στην Πολωνία, την Ουκρανία, τη Ρουμανία και σε άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, κόστη που αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο και αυτό το τρίμηνο”, πρόσθεσε.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους για το εννεάμηνο εκτιμάται ότι θα καταγράψουν άνοδο της τάξης του 22% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, στο 1,427 δισ. ευρώ, με το εύρος των εκτιμήσεων να κυμαίνεται από 1,426 δισ. ευρώ έως 1,439 δισ. ευρώ.

Η αναλύτρια της HSBC Pantelakis, κ. Σοφία Σκούρτη, δήλωσε ότι βλέπει ”πολύ ισχυρούς όγκους δανεισμού, αυξημένους κατά 33% σε σχέση με πέρυσι. Το περιθώριο των καθαρών τόκων θα είναι ελαφρώς χαμηλότερο απ’ ό,τι στο δεύτερο τρίμηνο, ωστόσο αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 3,2%. Επίσης, αναμένω βελτίωση στην κερδοφορία από τις δραστηριότητες στην ανατολική Ευρώπη”.

Από τη Marfin Analysis, ο αναλυτής κ. Κώστας Μανωλόπουλος είπε ότι θα επικεντρωθεί ”στην εξέλιξη των καθαρών εσόδων από τόκους και στα spreads, δεδομένης της μεγαλύτερης εξάρτησης της Eurobank συγκριτικά με τις άλλες τράπεζες στις αγορές wholesale funding”.

”Η πρόσφατη κρίση στις αγορές και η κατακόρυφη άνοδος των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων αναμένεται να έχουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη των καθαρών εσόδων από τόκους”, πρόσθεσε ο κ. Μανωλόπουλος.

Ωστόσο, ο αναλυτής της National Securities – P&K Research, κ. Νίκος Κοσκολέτος, επισήμανε: ”Η Eurobank σημειώνει ιδιαίτερη επιτυχία στη συγκέντρωση καταθέσεων και αναμένω διατήρηση αυτής της τάσης. Εκτιμώ πως οι καταθέσεις θα καταγράψουν άνοδο που θα ξεπερνά το 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος”.

Ο ίδιος αναμένει την τράπεζα ”να συνεχίσει να ανακοινώνει εξαιρετικά αποτελέσματα, στα οποία θα δίνει ώθηση η συνεχιζόμενη επέκτασή της στη ”νέα Ευρώπη” (ανατολική και κεντρική Ευρώπη) και η ισχυρή της θέση στην εγχώρια αγορά. Η αποδεδειγμένη στρατηγική της θα δώσει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης”.

Τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες στο εννεάμηνο αναμένεται να καταγράψουν άνοδο της τάξης του 23% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, διαμορφούμενα στα 397,7 εκατ. ευρώ, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται από 394 εκατ. ευρώ έως 406 εκατ. ευρώ.

Ο αναλυτής της Proton Bank, κ. Νίκος Λιανέρης, σημείωσε ότι ”το δεύτερο τρίμηνο ήταν ιδιαίτερα ισχυρό σε επίπεδο οργανικού όγκου. Για το γ’ τρίμηνο, οι επιδόσεις της ”νέας Ευρώπης” τόσο σε επίπεδο όγκου όσο και σε επίπεδο κερδοφορίας θα παραμείνουν στο επίκεντρο”.

Κατά το γ’ τρίμηνο, τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη, τα καθαρά έσοδα από τόκους και τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες αναμένεται να διαμορφωθούν στα 195,4 εκατ. ευρώ, 501 εκατ. ευρώ και 133,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Η EFG Eurobank ανακοινώνει αποτελέσματα εννεαμήνου στις 29 Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v