Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τρίτης

Τα αποτελέσματα 9μήνου που ανακοίνωσαν Eurobank και ΕΧΑΕ, το εύρος τιμής για την διάθεση μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τα σενάρια εξαγοράς της Euromedica από το Ιασώ, οι εξελίξεις από το ”μέτωπο” της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, η αναθεώρηση των προβλέψεων του ομίλου Μυτιληναίος για την κερδοφορία του 2007, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Τρίτη.

Τα αποτελέσματα 9μήνου που ανακοίνωσαν Eurobank και ΕΧΑΕ, το εύρος τιμής για την διάθεση μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τα σενάρια εξαγοράς της Euromedica από το Ιασώ, οι εξελίξεις από το ”μέτωπο” της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, η αναθεώρηση των προβλέψεων του ομίλου Μυτιληναίος για την κερδοφορία του 2007, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Τρίτη.

Eurobank: Σημαντική αύξηση κατά 29,4% καταγράφηκε στα ενοποιημένα μετά φόρων κέρδη της Eurobank στο εννεάμηνο του 2007, τα οποία ανήλθαν σε 633 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρει η εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”, στόχος για το 2007 είναι τα κέρδη να ανέλθουν τουλάχιστον σε 820 εκατ. ευρώ. Η Eurobank θα διανείμει προμέρισμα 0,32 ευρώ ανά μετοχή.

ΕΧΑΕ: Με αύξηση 55% στα καθαρά κέρδη που διαμορφώθηκαν στα 66 εκατ. ευρώ ολοκλήρωσε το 9μηνο του 2007 ο όμιλος Ελληνικά Χρηματιστήρια, ενώ τα έσοδά του ενισχύθηκαν κατά 35% και διαμορφώθηκαν στα 117,5 εκατ. ευρώ.

Μυτιληναίος: Σε αναθεώρηση των προβλέψεων για τη χρήση του 2007 προχώρησε ο όμιλος Μυτιληναίου, ανακοινώνοντας χθες ότι αναμένει μεγαλύτερα κέρδη μετά φόρων σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη, αλλά χαμηλότερα EBITDA και κύκλο εργασιών. Έτσι, τα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας αναμένεται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 187-197 εκατ. ευρώ (από 145-159 εκατ. ευρώ που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη), ενώ ο κύκλος εργασιών προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 946-956 εκατ. ευρώ (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,1 δισ. ευρώ).

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Μεταξύ 9,76 και 11,70 ευρώ καθορίστηκε το εύρος τιμών για τη διάθεση μετοχών της εταιρείας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η διαπραγμάτευση της οποίας στο ταμπλό της Σοφοκλέους θα ξεκινήσει στις 14 Νοεμβρίου.

Ιασώ: Για σενάρια εξαγοράς της Euromedica από το Ιασώ κάνει λόγο η ”Ημερησία”, αναφερόμενη στις σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, και οι δυο εισηγμένες αναγνωρίζουν την ανάγκη μεγέθυνσης μέσω συγχώνευσης, ενώ ”αγκάθι” παραμένει το γεγονός πως και οι δυο πλευρές αποτιμούν διαφορετικά την αξία τους. Όπως αναφέρεται, η διοίκηση του Ιασώ σημειώνει πως αν η συμφωνία με την Euromedica δεν επιτευχθεί, θα αναζητηθεί άλλος στόχος, ενδεχομένως και το Metropolitan.

Vivartia: Επανέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο της Vivartia ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, αλλά και ο όμιλος Olayan. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ”Καθημερινή”, στο πλαίσιο της ιδιωτικής τοποθέτησης ο κ. Θεοδωρόπουλος θα αποκτήσει ποσοστό 4,90% του μετοχικού κεφαλαίου στην τιμή των 26 ευρώ ανά μετοχή και ο όμιλος Olayan ποσοστό 1,98%, επίσης στα 26 ευρώ.

ΔΕΗ: Σύμφωνα με την ”Ημερησία”, έγκυρες πηγές φέρουν τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, κ. Τάκη Αθανασόπουλο, να σκέφτεται ακόμα και την αποχώρηση εάν μέχρι τον Ιανουάριο δεν αρχίσει ”να κινείται” το σχέδιό του για αναδιάρθρωση της Επιχείρησης και την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έτοιμη να αντισταθεί με κάθε τρόπο στον διαχωρισμό σε έξι θυγατρικές υπό τη μητρική ΔΕΗ.

MIG: Στον μεγαλύτερο ιδιοκτήτη εμπορικών ακινήτων στη Σερβία εξελίσσεται η Marfin Investment Group, μετά τη συμφωνία για την απόκτηση του 66,67% της μεγαλύτερης αλυσίδας εμπορικών κέντρων της Σερβίας, JSC Robne Kuce Beograd, έναντι 240 εκατ. ευρώ περίπου.

ΟΤΕ: Το 20% του ΟΤΕ διεκδικεί η Marfin Investment Group, η οποία σε ανακοίνωσή της προς το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αναφέρει ότι κατέχει το 14,4% των μετοχών του Οργανισμού. Σύμφωνα με την ”Καθημερινή”, πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται ήδη σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τον ΟΤΕ.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει η ”Ναυτεμπορική”, το χωρισμό της γενικής εμπορικής διεύθυνσης του ΟΤΕ στα δυο εξετάζει η διοίκηση του Οργανισμού.

ΟΠΑΠ: ”Αναγκαίο για λόγους προστασίας του γενικότερου δημοσίου συμφέροντος, καθώς και του κοινωνικού συνόλου”, χαρακτηρίζει το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ η υπουργός Εξωτερικών, σε υπόμνημά της προς τον αρμόδιο επίτροπο για θέματα Εσωτερικής Αγοράς, ο οποίος ζητούσε πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με τους όρους του δικαιώματος του ΟΠΑΠ και των νόμων που διέπουν το μονοπώλιό του στην ελληνική αγορά, γράφει το ”Βήμα”.

Εν τω μεταξύ, χθες ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε στη Βουλή το θέμα της σύμβασης μεταξύ ΟΠΑΠ και Intralot για χρήση εξοπλισμού και πληροφοριακού συστήματος.

Νεοχημική: Στην υπογραφή συμφωνητικού αγοραπωλησίας με την Επιτροπή Ιδιωτικοποιήσεων της Σερβίας για την απόκτηση της σερβικής εταιρείας Συμμετοχών IHP Prahovo In Restructuring, προχώρησε η Νεοχημική. Το τίμημα της αγοράς ανέρχεται σε 5 εκατ. ευρώ.

Γρηγόρης: Την επέκτασή της στην αγορά της Αλβανίας εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Γρηγόρης Μικρογεύματα. Σύμφωνα με την ”Εξπρές”, η είσοδος στη γείτονα χώρα τοποθετείται μέσα στο 2008.

Φορολογία: Την αύξηση της προκαταβολής φόρου για τις ανώνυμες εταιρείες σε ποσοστό 80% (από 65% σήμερα) και για τις τράπεζες σε 100% (από 80%) προτείνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, αρμόδιοι στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με την ”Εξπρές”, ως κίνητρο για τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης προβάλλουν την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων κατά 400 εκατ. ευρώ το 2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v