Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό 71 μηνών ο FTSE 20

Ανοδικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα (εν μέσω θετικού διεθνούς κλίματος) χωρίς ουσιαστική διαφοροποίηση τόσο στους πρωταγωνιστές των προηγούμενων ημερών όσο και στην γενικότερη εικόνα του ταμπλό. Σε υψηλό 71 μηνών ο FTSE, νέο ιστορικό υψηλό για Πειραιώς, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, Coca Cola, Φουρλής, Frigoglass, MPB.

του Θ. Σταυρόπουλου

Συνεδρίαση ενδιαφέρουσα για τους λάτρεις των στατιστικών με το Γενικό Δείκτη κατά το μεγαλύτερο μέρος της να κινείται με θετικό πρόσημο, φλερτάροντας με το ψυχολογικό όριο των 5.300 μονάδων και όλα αυτά εν μέσω μάλλον θετικού διεθνούς κλίματος αφού τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια περιμένουν την επόμενη κίνηση της Fed στο μέτωπο των επιτοκίων.

Όμως από εκεί και πέρα θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι για ένα σημαντικό και μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό συνεχίστηκε η εικόνα των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, δηλαδή οι χαμηλές συναλλαγές, το περιορισμένο ενδιαφέρον και η εξαιρετικά επιλεκτική κινητικότητα, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το τελικό ισοζύγιο μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών.

Έτσι και ενώ ο FTSE έκλεισε σε νέο υψηλό 71 μηνών (προηγούμενο υψηλότερο κλείσιμο στις 6/3/2000) και αρκετοί τίτλοι μεγάλης κεφαλαιοποίησης έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά (Πειραιώς, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, Coca Cola, Φουρλής, Frigoglass, MPB), απλά στους πρωταγωνιστές των προηγούμενων συνεδριάσεων προστέθηκαν και οι τίτλοι που έχουν άμεση σχέση με την ενέργεια και κυρίως αυτοί της Ρόκας.

Από εκεί και χαμηλότερα το σκηνικό συνεχίζει να παραπέμπει σε αδιαφορία, οι χαμηλές συναλλαγές συστήνουν απόλυτη επιφύλαξη, έστω και αν δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι ”μικρομεσαίοι” του ταμπλό ”χρωστούν” μία ακόμα ενδιαφέρουσα κίνηση πριν το τέλος της τρέχουσας χρονιάς.

Βέβαια, ο πρώτος λόγος συνεχίζει να ανήκει στο διεθνές περιβάλλον, ενώ για την τρέχουσα εβδομάδα και μετά τις 15:30 η Σοφοκλέους θα έχει συνδιακύμανση με την Wall Street λόγω του χειμερινού ωραρίου.

Τεχνικά και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης κρίνεται θετικό το κλείσιμο υψηλότερα των 2.810 μονάδων, το οποίο υπό προϋποθέσεις συντηρεί σε ισχύ το σενάριο προσέγγισης των 2.920 μονάδων.

Αντίθετα, σε περίπτωση επιστροφής των πτωτικών διαθέσεων, οι πρώτες στηρίξεις στις 2.805 και στην σχετικά ισχυροποιημένη ζώνη των 2.797-2.780 μονάδων.

Ούτε και οι εμπλεκόμενοι στην αγορά παραγώγων εμφάνισαν διαθέσεις διαφοροποίησης στην τάση και στην εικόνα των τελευταίων ημερών, έτσι εκ νέου τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης ακολούθησαν την κίνηση του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη (χωρίς διάθεση αύξησης των συναλλαγών), διατηρώντας τις σχετικές υποτιμήσεις.

Από τις μετοχές του FTSE, κέρδη μεγαλύτερα των τριών ποσοστιαίων μονάδων για της MPB, των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Εμπορική, Βιοχάλκο και Ελληνικά Πετρέλαια, αξιοσημείωτα κέρδη για Coca Cola, Introlot, Αγροτική, Κύπρου, θετικό πρόσημο για ΔΕΗ, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Πειραιώς και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Εθνικής και Τιτάνα.

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες για την Ελληνική Τεχνοδομική και αρνητικό πρόσημο για Cosmote, ΟΤΕ, Eurobank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εξαιρετικά στενός εύρος που δεν ξεπέρασε τις 27 μονάδες (χαμηλό ημέρας 5.272,6, υψηλό 5.299,39) και έκλεισε στις 5.289,22 μονάδες, με κέρδη 0,30%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 436 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 46,4 αφορούσαν πακέτα.

Σαφώς για μία ακόμα συνεδρίαση η γενικότερη εικόνα του ταμπλό αλλά και η τελική εικόνα, με 110 ανοδικές μετοχές έναντι 133 πτωτικών, δεν συνάδουν με αγορά της οποίας ο γενικός δείκτης φλερτάρει με νέα υψηλά επτάμισι ετών και ίσως δεν είναι δείγμα ”υγιούς” ανοδικής κίνησης ο περιορισμένος αριθμός τόσο στους ημερήσιους πρωταγωνιστές όσο και στους τίτλους που καταγράφουν ικανοποιητικές ημερήσιες συναλλαγές.

Από εκεί και πέρα, στις πρώτες θέσεις των θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών οι Γενική Εμπορίου (ανοδική αντίδραση αγνώστου διαρκείας), Profile, Alumil, Ρόκας (οι συγκριτικές αποτιμήσεις με την επικείμενη είσοδο της Τέρνα Ενεργειακή θα παίξουν αποφασιστικό ρόλο), ΚΛΜ, Σαράντης, Ελγέκα και Γρηγόρης.

Αντίθετα, σημαντικές απώλειες για τον τίτλο της Γενικής Τράπεζας (-5,38%), αλλά και για τον όμιλο Μυτιληναίου μετά τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις μεγεθών για την τρέχουσα χρήση, με πηγές του ομίλου να εκτιμούν ότι οι πιέσεις στους τίτλους θα είναι πρόσκαιρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v