Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Αθόρυβη” κίνηση προς υψηλά 7,5 ετών

Με αιχμή τις τράπεζες, ειδικότερα την Εθνική, τα υψηλά των τελευταίων 7,5 ετών προσεγγίζονται χωρίς …τυμπανοκρουσίες και συνολικότερη αντίδραση της αγοράς. Κινητικότητα και παρασκήνιο από τους κλάδους τραπεζών, ενέργειας, εμπορίου, ακτοπλοΐας και τηλεπικοινωνιών. Τι περιμένει ο Μ. Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τα υψηλά των τελευταίων 7,5 ετών προσεγγίζονται χωρίς …τυμπανοκρουσίες και συνολικότερη αντίδραση της αγοράς. Με αιχμή τις τράπεζες, ειδικότερα την Εθνική και λιγότερο με τη συνδρομή άλλων τριών-πέντε μετοχών εταιριών Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης, ο Γενικός Δείκτης κινείται προς τις παρυφές των 5.300 μονάδων.

Λίγο χαμηλότερα διαμορφώνεται το υψηλό των τελευταίων 7,5 ετών και, κατά γενική εκτίμηση, και η ελληνική αγορά προσαρμόζεται στα δεδομένα που κυριαρχούν διεθνώς.

Σε ιστορικά υψηλά το πετρέλαιο, στην υψηλότερη τιμή 28ετίας ο χρυσός και το δολάριο να διολισθαίνει προς το 1,5 έναντι του ευρώ.

Συνδυασμός που, όπως παραδέχονται αρκετοί αμερικανοί αναλυτές, επιτρέπει στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη να μετακυλίει ένα σημαντικό μέρος της κρίσης της κυρίως στην ευρωπαϊκή οικονομία και λιγότερο στην περιφέρεια της Άπω Ανατολής.

Από αυτή την άποψη, για την αμερικανική οικονομία, η άνοδος των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών φαίνεται να αποτελεί μονόδρομο, ενώ στην προσέγγιση αρκετών παραγόντων υπεισέρχεται και η παράμετρος των εκλογών στις ΗΠΑ την επόμενη χρονιά.

Δεδομένου ότι στο ΧΑ το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλώ ελέγχεται από ξένους επενδυτικούς οίκους και ισχυρούς ελληνικούς εφοπλιστικούς οίκους, δεν θα μπορούσε να συμβεί κάτι περισσότερο, σε αυτή την συγκυρία, από μια ανοδική αντίδραση του Δείκτη μέσω λίγων μετοχών και όχι συνολικότερα της αγοράς.

Αυτό που προέχει για τους ισχυρούς παίκτες είναι η διασφάλιση της χαμηλού κόστους εισροής κεφαλαίων και ανατροφοδότησης των υφιστάμενων θέσεών τους προκειμένου να εγγραφούν υπεραξίες οδεύοντας προς τη λήξη της οικονομικής χρήσης.

Πρακτικά, αυτό μπορεί να μας αποφέρει ακόμη πιο υψηλές τιμές για την Εθνική, που την Παρασκευή άγγιξε με 4 λεπτά απόκλιση και τα 47 ευρώ.

Μετρώντας τα κεφάλαια που τοποθετήθηκαν σε τραπεζικές μετοχές την προηγούμενη εβδομάδα, ειδικότερα όμως στην Εθνική, θα λέγαμε πως τα ”ισχυρά χέρια” θέλουν το Δείκτη υψηλότερα.

Το αν θα ακολουθήσουν άλλες τραπεζικές μετοχές ή τίτλοι εισηγμένων του μεγέθους ενός ΟΤΕ, μιας ΔΕΗ και πιθανώς άλλων τίτλων του 20άρη, θα φανεί από τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Εκτιμούμε πως από την επόμενη εβδομάδα, θα ενταθεί η κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο, καθώς επανέρχονται σενάρια για συνεργασίες μεταξύ Εθνικής-Alpha Bank, στρατηγικών κινήσεων στη Eurobank, καλών αποτελεσμάτων στην Πειραιώς και πιθανής εκδήλωσης ενδιαφέροντος ξένου εφοπλιστικού πόλου για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Κατά πάσα βεβαιότητα, θα συντηρηθεί το ενδιαφέρον και για τη μετοχή του ΟΤΕ, όπου ο όμιλος Marfin δηλώνει πως κατέχει το 14,4% και κατά την εκτίμησή μας, δεν έχει κανένα λόγο να σταματήσει να αγοράζει μετοχές του Οργανισμού.

Η κινητικότητα εκτιμάμε πως θα συντηρηθεί και στον τομέα της ενέργειας, καθώς οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι φέρεται να πιέζουν για αποσαφήνιση των προθέσεων των κρατούντων όσον αφορά στην ”ρήτρα καυσίμου” στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Από τον χώρο της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης, που την προηγούμενη εβδομάδα ξαναπήρε τη σκυτάλη από τα Μεσαία, θεωρείται βέβαιο πως επαφές στο παρασκήνιο γίνονται τουλάχιστον σε τρεις κλάδους. Ο ένας αφορά στο εμπόριο, όπου παράγοντες του χώρου προεξοφλούν πως τα Folli Follie θα κινηθούν αργά ή γρηγορότερα και σε επόμενη κίνηση ανάλογη με αυτήν της …Elmec.

Στην ακτοπλοΐα, επικρατεί μια περίεργη …νηνεμία, όπου οι παράγοντες του κλάδου φαίνεται να περιμένουν την επόμενη κίνηση από το μέτωπο ΑΝΕΚ – Grimaldi.

Στην ενέργεια, θα επιμείνουμε στην εκτίμησή μας περί ”τρίτου παίκτη” στον Ρόκα, πιθανής ένταξης του Μυτιληναίου στον ASE 20, αλλά και διεργασιών εν όψει της επικείμενης εισαγωγής της Τέρνα Ενεργειακής.

Στον ευρύτερο χώρο των τηλεπικοινωνιών, φαίνεται πως εισέρχεται στην τελική ευθεία ο σχεδιασμός του ομίλου Intracom για τον βραχίονα της Hellas On Line. Υπολογίζεται πως το νέο σχήμα που προκύπτει, μετά την τριπλή συγχώνευση, θα πάρει τη θέση του στο ταμπλώ υπό την ομπρέλα της HOL (αντικαθιστώντας ουσιαστικά την Unibrain).

Τραπεζικοί κύκλοι υπολογίζουν πως εάν διευκολύνει η διεθνής συγκυρία, θα πρέπει να περιμένουμε μετά τα μέσα Νοέμβρη τη νέα εταιρία στο ταμπλώ, με μια αποτίμηση κοντά στα 700 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι η διασπορά της νέας εταιρίας θα είναι ιδιαίτερα χαμηλή, ο βασικός μέτοχος λογικά θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, σε διάθεση ενός ποσοστού της τάξεως του 15-20% σε τρίτους ενδιαφερόμενους.

Σε γενικές γραμμές, για την επόμενη εβδομάδα, θεωρούμε πως εάν δεν υπάρξουν θεαματικές μεταβολές σε Νέα Υόρκη και Ευρώπη, θα επιχειρηθεί η διαμόρφωση του Δείκτη σε τιμές υψηλότερα των 5.300 μονάδων, χωρίς κατ’ ανάγκη αυτό να συνεπάγεται ”μόχλευση” ενός μεγαλύτερου μέρους του …ταμπλώ, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

---------

Όπως αναφέρει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, ”αν και η ώθηση γίνεται από τους συνήθεις υπόπτους, η διάχυση της ανόδου, αν το ράλι επιμείνει και την ερχόμενη εβδομάδα, θα γίνει αισθητή σε μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς το οποίο παραμένει σε φάση συσσώρευσης ή σε συναλλακτική αδυναμία.

Οι συναλλακτικοί όγκοι παραμένουν ικανοποιητικοί, στοιχείο το οποίο θα έχει αποφασιστική σημασία στην επίτευξη ή μη υψηλότερων τιμών καθώς η διάσπαση του προηγούμενου υψηλού προυποθέτει νέες γενναίες εισροές κεφαλαίων.

Όπως και να έχει το τέλος Οκτωβρίου βρίσκει την αγορά αρκετά αισιόδοξη, το Γενικό Δείκτη ήπια διορθωμένο και τους μικροεπενδυτές σε στάση αναμονής ή και αμηχανία καθώς η πλειοψηφία των τίτλων παραμένει σε στάσιμότητα ακόμα και αν τα μεγέθη τους δικαιολογούν κάποια καλύτερη αποτίμηση. Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο σε μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση όπως και η απουσία του θεσμικού ενδιαφέροντος το οποίο επί του παρόντος είναι και το μόνο ικανό για μια ουσιώδη βελτίωση των τιμών”.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 5.273,64 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 1,61%, με αποτέλεσμα τα κέρδη του από την αρχή του χρόνου να διαμορφωθούν στο 20,02%. Ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 2,12%, ο Mid 40 σημείωσε άνοδο 0,96%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 0,70% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Τροφίμων (3,49%), των Τραπεζών (3,49%), των Χρηματοοικονομικών Εταιριών (2,22%) και της Υγείας (1,75%).

Τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψε ο κλάδος του Πετρελαίου και Αερίου (-2,07%), των Τηλεπικοινωνιών (-1,8%), του Εμπορίου (-1,67%), και οι Κοινωφελείς Εταιρίες (-2,5%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: PC Systems (20,41%), Επίλεκτος (15,91%), ΕΥΑΘ (15,71%), Ικτίνος (14,56%), Infotech (13,30%), Intrakat (12,10%), ΟΛΘ (10,91%), Δρομέας (9,30%), Κρέκα (8,90%) και Εθνική Τράπεζα (7,55%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Σάτο (-15,58%), Εμπορικός Δεσμός (-14,71%), Ιπποτούρ (-14,61%), Γενική Εμπορίου (-11,97%), Ιντεάλ (ΠΟ -10,71%), Μοχλός (-10,45%), Μαράκ (-8,61%), Τεχνική Ολυμπιακή (-8,09%), Κατσέλης (-7,52%) και Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (-7,41%).



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v