Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ώθηση στο ΧΑ από διεθνές κλίμα και αποτελέσματα

Στις ξένες αγορές οι παίκτες ποντάρουν στο ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων της Fed, τη στιγμή που το πετρέλαιο ξεπερνά τα 93 δολάρια και το δολάριο ”αδυνατίζει” προς τα 1,45 έναντι του ευρώ. Στο ΧΑ υπάρχουν προϋποθέσεις συντήρησης του κλίματος ”μόχλευσης” με τον FTSE 20 να ξεκινά από τιμές υψηλότερα των 2.800 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στα 93,2 δολάρια αποτιμάται το πετρέλαιο, στη Φρανκφούρτη όμως για τον δείκτη DAX σημειώνεται ανοδική αντίδραση της τάξεως του 0,7%. Είναι λογικό στις αγορές να ”παίζεται” το στοίχημα μιας πιθανής μείωσης των επιτοκίων, τη στιγμή που το αμερικανικό νόμισμα διολισθαίνει προς τα 1,45 δολάρια έναντι του ευρώ.

Στην Αθήνα, ”παίζονται” και άλλα στοιχήματα, που όπως αποδεικνύεται τελευταία, μπορεί να συμβάλουν στην μερική αυτονόμηση συγκεκριμένων δεικτών, μετοχών.

Ούτως ή άλλως η εβδομάδα αυτή είχε προεξοφληθεί πως θα κινηθεί στο ρυθμό της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων των τραπεζικών ομίλων, με τις φήμες να παραμένουν ενεργές για το ενδεχόμενο ενός νέου γύρου συζητήσεων μεταξύ Εθνικής και Alpha Bank.

Κινητικότητα όμως παρατηρείται και στον ευρύτερο χώρο της ενέργειας, με την αγορά να προεξοφλεί πως στις 13 Νοεμβρίου θα ληφθεί η απόφαση για τον διαχωρισμό δραστηριοτήτων της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών ο όμιλος Marfin Investment Group ανακοινώνει και επισήμως τον έλεγχο του 14,4% του ΟΤΕ, σε μια περίοδο που η κυβερνητική πλευρά δεν έχει και πολλές εναλλακτικές λύσεις να αποτρέψει το αναπόφευκτο.

Την εβδομάδα αυτή όμως ”παίζει” και το θέμα της αναδιάταξης των δεικτών Financial Times, με τον Μυτιληναίο να φέρεται πως έχει σοβαρό προβάδισμα για την κατάληψη της θέσης της Εμπορικής (που… υποβιβάζεται καθώς δεν πληροί το κριτήριο της εμπορευσιμότητας).

Με την προϋπόθεση πως το κλίμα θα είναι τουλάχιστον ουδέτερο στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, εκτιμάται πως σε ένα μεγάλο μέρος του μεσαίου χώρου μπορεί να συντηρηθεί η ”μόχλευση”.

Αναφερόμαστε από την ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, τη Μηχανική, τους δυο λιμενικούς φορείς ΟΛΠ-ΟΛΘ, μέχρι την Βαλκάν, τον Κλουκίνα-Λάππα, τη Yalco, αλλά και στην κατηγορία της χαμηλότερης αποτίμησης, σε μετοχές εταιρειών όπως είναι ο Δρομέας, η Moda Bagno, το Alter, η Βιοκαρπέτ, η Axon Holdings, ο Ικτίνος και αρκετών ακόμα περιπτώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v