Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nέοι κανόνες ”συμπεριφοράς” για τις ΕΠΕΥ

Από την 1η Νοεμβρίου 2007 θα ισχύσουν οι νέοι Κανόνες Συμπεριφοράς ΕΠΕΥ. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις ορθής πληροφόρησης των πελατών από τις ΕΠΕΥ και ποιες πληροφορίες πρέπει να παρέχουν στους επενδυτές για τις χρεώσεις που επιβάλλουν. ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ.

Nέοι κανόνες ”συμπεριφοράς” για τις ΕΠΕΥ
Toν υφιστάμενο Κώδικα Δεοντολογίας των ΕΠΕΥ έρχονται να αντικαταστήσουν οι Κανόνες Συμπεριφοράς ΕΠΕΥ που θα ισχύσουν από την 1η Νοεμβρίου 2007.

Στο σχετικό κείμενο που επεξεργάζεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το οποίο δεν αναμένεται να έχει σημαντικές αλλαγές από το σχέδιο απόφασης που δημοσιεύει σήμερα το euro2day.gr, δεδομένου ότι πρόκειται για κοινό ευρωπαϊκό κείμενο το οποίο και θα ισχύσει ως έχει για όλες τις χώρες της Ε.Ε., περιγράφονται επακριβώς οι νέες αυξημένες υποχρεώσεις των ΕΠΕΥ απέναντι στους πελάτες τους.

Μεταξύ άλλων, αναφέρονται οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες μία ΕΠΕΥ θεωρείται ότι παρέχει ορθή πληροφόρηση στους πελάτες της, η υποχρέωση ενημέρωσης των πελατών της για κατηγοριοποίηση αυτών (σε ιδιώτες ή επαγγελματίες), η πληροφόρηση για το πλήρες φάσμα των υπηρεσιών που παρέχει αλλά και οι επιπλέον πληροφορίες που πρέπει να δίνει.

Επίσης, περιγράφεται αναλυτικά το σύνολο των πληροφοριών που μία ΕΠΕΥ θα παρέχει στο εξής στους επενδυτές αναφορικά με τις χρεώσεις που τους επιβάλλει αλλά και το σύνολο του πλαισίου για την αξιολόγηση της συμβατότητας και καταλληλότητας των πελατών.

Ειδικό κεφάλαιο αφορά στη βέλτιστη εκτέλεση συναλλαγών (best execution), στα κριτήρια αυτής, στην ομαδοποίηση και στον επιμερισμό εντολών, για ίδιο ή μη λογαριασμό.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων, στο σχέδιο της απόφασης οι προμήθειες που χρεώνει η ΕΠΕΥ σε κάθε περίπτωση αναλύονται χωριστά, ενώ πρέπει να αναφερθεί ο τρόπος καταβολής ή άλλες διατυπώσεις.

Παράλληλα, ενημερώνει τον ιδιώτη πελάτη εάν ενδέχεται να προκύψουν για τον πελάτη και άλλες χρεώσεις περιλαμβανομένων φόρων που αφορούν στις συναλλαγές επί χρηματοπιστωτικού μέσου ή στην παροχή επενδυτικής υπηρεσίας, οι οποίες δεν καταβάλλονται μέσω της ΕΠΕΥ ούτε επιβάλλονται από αυτήν.

Επίσης αναφέρεται ότι η ΕΠΕΥ στο πλαίσιο της αξιολόγησης της συμβατότητας μιας επενδυτικής υπηρεσίας για έναν πελάτη της κρίνει αν ο πελάτης αυτός διαθέτει την αναγκαία πείρα και γνώση, ώστε να είναι σε θέση να κατανοεί τους κινδύνους που ενέχει το επενδυτικό προϊόν ή η επενδυτική υπηρεσία που του παρέχει η ΕΠΕΥ ή που αιτείται ο πελάτης.

Αναφέρεται ακόμα πως η ΕΠΕΥ διασφαλίζει ότι όλες οι πληροφορίες, περιλαμβανομένων των διαφημιστικών ανακοινώσεων τις οποίες απευθύνει σε ιδιώτες πελάτες ή τις οποίες διαδίδει με τρόπο που καθιστά πιθανή τη λήψη τους από ιδιώτες πελάτες, πληρούν τις προϋποθέσεις προκειμένου να είναι ακριβείς, σαφείς και μη παραπλανητικές.

* Το πλήρες σχέδιο της απόφασης της Ε.Κ. δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v