Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nέο κύμα εισαγόμενου ρίσκου

Με τον φόβο των αποτελεσμάτων που θα δείξουν μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες ανακοινώνουν κέρδη κάποιες ελληνικές τις επόμενες μέρες. Μαξιλαράκι, ”ενδεχομένως με… καρφιά”, για τις αγορές αποτελεί η αναμενόμενη μείωση επιτοκίου από τη Fed.

Nέο κύμα εισαγόμενου ρίσκου
Oι ζημίες ύψους 2,24 δισ. δολαρίων, που ανακοίνωσε η Merrill Lynch την προηγούμενη εβδομάδα ως αποτέλεσμα των διαγραφών ύψους 7,9 δισ. δολαρίων στις οποίες προχώρησε λόγω της κρίσης στην αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων χαμηλής φερεγγυότητας, θα έχουν συνέχεια.

Η παραίτηση του κ. Stan O’Neal, διευθύνοντα συμβούλου της Merrill Lynch, θα οδηγήσει πιθανόν σε νέες διαγραφές ύψους 4,5 δισ. δολαρίων τις επόμενες εβδομάδες για όποιον συμμερίζεται τις προβλέψεις του κ. William Tanoma, αναλυτή της Goldman Sachs.

Για την ιστορία, αξίζει να αναφερθεί ότι η Goldman Sachs ήταν η μοναδική αμερικανική επενδυτική τράπεζα που κέρδισε από τα αμερικανικά δάνεια χαμηλής φερεγγυότητας (subprime loans), καθώς προχώρησε σε κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνου (hedging) συνολικής αξίας 1 δισ. δολαρίων στο τέλος του β΄ τριμήνου.

Τα προ φόρων κέρδη του γ΄τριμήνου της Goldman Sachs παρουσίασαν αύξηση 80% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό, όμως οι τράπεζες που ήταν από την άλλη μεριά της αντιστάθμισης, προφανώς η Merrill Lynch, η Bear Stearns, η Morgan Stanley και άλλες, πλήρωσαν τη νύφη, αυξάνοντας την έκθεσή τους στα στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου και σε παράγωγα προϊόντα.

Όμως, τη σκυτάλη της αποκάλυψης των απωλειών από την κρίση στην αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων αναλαμβάνει αυτή την εβδομάδα η Γηραιά Ήπειρος. Γίνεται μάλιστα σε μια στιγμή που 3 μεγάλες ελληνικές τράπεζες, δηλαδή η Eurobank, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς, ανακοινώνουν αποτελέσματα γ΄τριμήνου και 9μήνου.

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές επενδυτικές τράπεζες, δηλαδή οι Deutsche Bank, UBS και Credit Suisse, αναμένεται να ανακοινώσουν μεγάλες διαγραφές (write downs) λόγω της πιστωτικής κρίσης αυτήν την εβδομάδα.

Η Deutsche Bank έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι τα κέρδη της θα σημειώσουν αύξηση παρά τις πιθανές διαγραφές ύψους 2,2 δισ. ευρώ που συνδέονται με υποχρεώσεις τις οποίες έχει αναλάβει στα πλαίσια των μοχλευμένων επενδυτικών κινήσεων.

Η UBS έχει ήδη προειδοποιήσει για διαγραφές ύψους 4 δισ. δολαρίων που προέρχονται κυρίως από τη μονάδα σταθερού εισοδήματος, ενώ η Credit Suisse εκτιμάται ότι είναι εκείνη που θα ”χτυπηθεί” λιγότερο λόγω της περιορισμένης έκθεσης που έχει στα στεγαστικά δάνεια χαμηλής φερεγγυότητας και στα CDOs.

Το ίδιο διάστημα οι Eurobank, Alpha και Πειραιώς αναμένεται να ανακοινώσουν ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα που λογικά θα είναι ανάλογα ή καλύτερα των αναμενομένων, επιβεβαιώνοντας το αναπτυξιακό προφίλ τους και επιπλέον σχεδόν καμία επίπτωση από την αμερικανική αγορά των subprime δανείων.

Παρά τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, οι τιμές των μετοχών τους δεν μπορούν να κινούνται σε επίπεδα που δεν δικαιολογούν οι αποτιμήσεις τους, όταν συγκρίνονται με τις ευρωπαϊκές ανταγωνίστριές τους.

Ήδη το συγκριτικά υψηλότερο Ρ/Ε των ελληνικών τραπεζών αντανακλά τους αναμενόμενους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης των κερδών τους ανά μετοχή για τα επόμενα δύο χρόνια.

Επομένως, τυχόν υποβάθμιση του Ρ/Ε του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, λόγω των απωλειών που συνδέονται με την πιστωτική κρίση, θα πρέπει να αναμένεται ότι θα επηρεάσει αρνητικά τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών.

Φυσικά η Fed δεν έχει πει ακόμη την τελευταία της κουβέντα, καθώς ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέα μείωση επιτοκίου αυτήν την εβδομάδα, όπως προεξοφλούν οι αγορές.

Η προοπτική της νέας μείωσης του επιτοκίου από τη Fed βοήθησε τη Wall Street και πολλές ακόμη αγορές του πλανήτη να σταθούν στα πόδια τους μετά το στραπάτσο της Merrill Lynch την προηγούμενη εβδομάδα.

Όσο καλές, όμως, και αν είναι οι μειώσεις επιτοκίων, φτάνει μια στιγμή που αναρωτιέται κάποιος μήπως περισσότερο σηματοδοτούν αδυναμία παρά λειτουργούν ως μοχλός ανόδου για τις μετοχές.

Αν συμβαίνει το πρώτο, τότε η καθοδική αναθεώρηση του Ρ/Ε του τραπεζικού κλάδου σε Ευρώπη και ΗΠΑ είναι αναπόφευκτη.

Προς το παρόν, πάντως, οι πιθανότητες είναι ακόμη με το μέρος εκείνων που βλέπουν τις μειώσεις επιτοκίου ως μοχλό ανόδου των μετοχών.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v