Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αισιοδοξία με ”βάση” τις 5.300 μονάδες

Οι διεθνείς αγορές δεν δείχνουν να φοβούνται το όλο και ακριβότερο πετρέλαιο. Στην Αθήνα δεν έχουμε λόγο να μην ανταποκριθούμε στο ανοδικό κάλεσμα, με δεδομένη την ικανοποίηση από τα αποτελέσματα των τραπεζών και περιμένοντας με εύλογο ενδιαφέρον τις σημερινές δηλώσεις του ισχυρού άνδρα του ομίλου Marfin. Παρόν και το παρασκήνιο στην επενδυτική αισιοδοξία.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στις διεθνείς αγορές συντηρείται το κλίμα που ταιριάζει ”γάντι” στο Χ.Α.

Βέβαια, οι ξένοι παίκτες περιμένουν σήμερα την απόφαση της FED που κατά πάσα πιθανότητα θα έρθει να επιβεβαιώσει τη σχετική... προεξόφληση που έχει επιχειρηθεί τις τελευταίες ημέρες.

Στην Αθήνα οι παίκτες παρακολουθούν τα αποτελέσματα 9μήνου των τραπεζών, αναμένουν τις δηλώσεις του ισχυρού άνδρα του ομίλου Marfin, σήμερα το μεσημέρι, σε μια συγκυρία όπου η κινητικότητα στο προσκήνιο, κυρίως όμως το παρασκήνιο συντηρεί την επενδυτική διάθεση.

Η Alpha Bank ανακοινώνει ομολογουμένως θεαματικά αποτελέσματα και σε ένα δύσκολο για τις τράπεζες τρίμηνο, το τρίτο, έρχεται μετά τη Eurobank να ενισχύσει την εκτίμηση ξένων αναλυτών πως τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών από την κρίση θα είναι αναλογικά τα μικρότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στον όμιλο της Marfin αναμένονται ενδιαφέρουσες αλλαγές που προφανώς και θα σηματοδοτούν την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων του ομίλου με τους Άραβες και την εδραίωση των δεύτερων στην ελληνική αγορά.

Στον όμιλο της Εθνικής καλά ενημερωμένες πηγές της στήλης επιμένουν από χθες για ισχυρό ενδιαφέρον και ρωσικών κεφαλαίων για την ηγέτιδα δύναμη του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Στην αγορά το γεγονός και μόνο πως χθες καταγράφηκε νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο τιμών για την Εθνική, την ΜΡΒ, την 3E, τη Frigoglass, τον Φουρλή, τους ΟΛΠ-ΟΛΘ και ΕΥΑΘ έρχεται να επιβεβαιώσει το κομβικό σημείο στο Χ.Α. και τη σημασία που αποδίδουν αρκετοί ξένοι σε εταιρίες-οδηγούς στους κλάδους τους.

Με ενδιαφέρον αναμένονται πιθανές βραχυπρόθεσμες κινήσεις που μπορεί να προκαλέσει η αναδιάταξη των χρηματιστηριακών δεικτών, όπου στον ASE-20 αναβαθμίζεται η μετοχή του MIG, ενώ πρώτοι επιλαχόντες είναι οι Alapis, Mυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Σιδενόρ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αναβάθμιση της Αεροπορίας Αιγαίου, των Μινωικών Γραμμών, της ΑΝΕΚ, του Υγεία αλλά και των Σφακιανάκη, Κλουκίνα - Λάππα, Altec, Elmec, Αspis Bank, Lavipharm, Ελληνικά Καλώδια, SingularLogic, Σελόντα και Αλουμύλ.

Κινήσεις που ενδέχεται να δώσουν ενδιαφέρον στο βραχυπρόθεσμο παιχνίδι.

Σήμερα ξεκινά η διαδικασία δημόσιας εγγραφής για την Τέρνα Ενεργειακή, που θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 2/11.

Κινητικότητα, όμως, συντηρείται και στο παρασκήνιο, καθώς σε επιμέρους κλάδους φαίνεται πως φήμες και διαψεύσεις έχουν... ουρά.

Αναφερόμαστε συγκεκριμένα στις φήμες και τις διαψεύσεις που αφορούν στο Everest, καθώς κύκλοι της αγοράς επιμένουν πως ”συζητήσεις με δύο και όχι με έναν ενδιαφερόμενο έγιναν”.

Οι πηγές επιμένουν πως ο δεύτερος ενδιαφερόμενος, ένα από τα ισχυρότερα επιχειρηματικά ονόματα στον ευρύτερο κλάδο ποτών – ειδών διατροφής, έκανε μεν πίσω στο τίμημα, εξετάζει όμως το ενδεχόμενο να επανέλθει.

Για τις ίδιες πηγές το θέμα Everest δεν έχει κλείσει.

Θα επιμένουμε, όμως, πως η κινητικότητα, πάντα σε παρασκηνιακό επίπεδο, επικρατεί και στον χώρο του εμπορίου, όπου η πλευρά των Folli Follie εκτιμάται πως δεν θα μείνει επί μακρόν μόνο με την εξαγορά της Elmec.

Στον κλάδο των κατασκευών, η αγορά ”βοά” από χθες πως σήμερα – αύριο κλείνει η συμφωνία ΑΕΓΕΚ – Ινδών.

Θα ήταν καλό να επιβεβαιωθούν οι σχετικές φήμες για μία από τις... άτυχες ισχυρές, άλλοτε, δυνάμεις του κλάδου.

Αναμονή επικρατεί στην αγορά και για την επόμενη κίνηση του Κλουκίνα – Λάππα, με τη διοίκηση της εταιρίας να αναδεικνύεται σε άψογο παίκτη και γνώστη, πετυχαίνοντας την παράλληλη αναβάθμιση της εισηγμένης σε επιχειρηματικό και βεβαίως χρηματιστηριακό επίπεδο.

Η αναβάθμιση της εταιρίας στη Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση έρχεται να δικαιώσει όσους επιμένουν στη μετοχική ιδέα και ειδικότερα για διοικήσεις εταιριών που δεν... γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τους επενδυτές.

Τέλος, τα αποτελέσματα της ΑΒ Βασιλόπουλος δικαιώνουν με τον πιο πανηγυρικό τρόπο τις εκτιμήσεις έμπειρων, διορατικών παικτών, οι οποίοι έγκαιρα ”ανίχνευσαν” το συγκεκριμένο blue chip πριν από μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v