Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτη συνεχόμενη ανοδική με νέα ιστορικά υψηλά

Περίπου το 1/3 του μικτού τζίρου σε MPB και MIG, περίπου το 1/3 του ταμπλό σε συναλλακτική ”απονεύρωση” και από εκεί και πέρα έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη που τον έστειλε να κλείσει σε νέα υψηλά 82 μηνών. Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισαν MPB, Fourlis, Frigoglass, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Εθνική και Πειραιώς.

του Θ. Σταυρόπουλου

Περίπου το 1/3 του μικτού τζίρου σε MPB και MIG, περίπου το 1/3 του ταμπλό σε συναλλακτική ”απονεύρωση” και από εκεί και πέρα έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη που τον έστειλε να κλείσει σε νέα υψηλά 82 μηνών, ενώ σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισαν MPB, Fourlis, Frigoglass, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Εθνική και Πειραιώς.

Καμία ουσιαστική διαφοροποίηση με το κλίμα των προηγούμενων συνεδριάσεων, οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο οδήγησαν και ”έκοψαν πρώτοι το νήμα” και της σημερινής συνεδρίασης, ενώ η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών διαμορφώθηκε λίγο καλύτερα από το 1 προς 1,5.

Μπορεί ο Δείκτης να αφήνει τα πλέον αισιόδοξα μηνύματα, όμως η γενικότερη εικόνα του ταμπλό ασφαλώς και δημιουργεί παρατεταμένες απορίες. Μάλιστα είναι ενδεικτικό ότι στις 14.10 ενενήντα επτά μετοχές (δηλαδή κάτι λιγότερο από το 1/3 του ταμπλό) ”έγραφαν” όγκο συναλλαγών από 0 έως 5000 τεμάχια, με ότι αυτό συνεπάγεται για μία Αγορά που ο Γενικός Δείκτης περίπου 1000 μονάδες χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά του.

Μάλιστα οι διακριθέντες τίτλοι μικρής κεφαλαιοποίησης όχι μόνο σε αρκετές περιπτώσεις δεν ”εξαργύρωσαν” τα θετικά αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου (έπεσαν επάνω στους ”κραδασμούς” του Αυγούστου), αλλά τίθεται πλέον εν αμφιβόλω αν έστω και με καθυστέρηση εκμεταλλευτούν το εν εξελίξει ανοδικό κύμα και τα καλά αποτελέσματα εννεαμήνου (όσοι επιβεβαιώσουν τις θετικές προσδοκίες).

Βέβαια αποφασιστικό ρόλο θα παίξει η βραδινή απόφαση της Fed για τα επιτόκια και ακόμα περισσότερο η φρασεολογία που θα χρησιμοποιηθεί, όμως αυτό αφορά την τάση διεθνώς και όχι τους επιμέρους πρωταγωνιστές στην Σοφοκλέους που δεν αποκλείεται να παραμείνουν λίγοι στον αριθμό.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE, όσο αυτός παραμένει υψηλότερα των 2823 και ακόμα καλύτερα των 2830 μονάδων, τόσο πιο εφικτή θεωρείται η προσέγγιση των επόμενων αντιστάσεων στις 2850 και 2870 μονάδες. Άλλως οι επόμενες στηρίξεις στις 2810 και 2797 μονάδες.

Από τους τίτλους του FTSE, και πλην της MPB (+3,70%), αξιοσημείωτα κέρδη για Ταχ. Ταμιευτήριο (+1,29%) και Alpha Bank (+1,75%), θετική μεταβολή για Intralot, Cosmote, Motor oil, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και αμετάβλητος ο τίτλος της Εμπορικής.

Αντίθετα σημαντικές απώλειες για τον Τιτάνα (-2,49%), απώλειες μεγαλύτερες του 1% για Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Coca-Cola και αρνητικό πρόσημο για ΔΕΗ, ΟΤΕ, Αγροτική, Ελ. Τεχνοδομική και Κύπρου.

O Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδική διάθεση φθάνοντας μέχρι τις 5336,94 μονάδες, υποχώρηση και πολλαπλές προσκρούσεις στην περιοχή των 5312 μονάδων, αντίδραση μέχρι τις 5321 μονάδες και ”βοήθειες” από τις δημοπρασίες με κλείσιμο στις 5334,5 και κέρδη 0,44%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 616 εκατ. από τα οποία τα 125,8 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ασφαλώς και δεν ικανοποιεί η τελική εικόνα με 95 ανοδικές μετοχές έναντι 134 πτωτικών, ενώ από τους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι ξεχώρισαν Κούμπας, Καλπίνης, Μηχανική, Βαλκάν, ΑΝΕΚ, Σαράντης, Ιντρακάτ, Ιασώ, Μινωικές, Ελβάλ, Άλφα Γκρίσιν και Jumbo.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v