Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αιφνίδιες πιέσεις σε αγορές - ΧΑ (update 2)

Ισχυρές πιέσεις εκδηλώνονται αυτή τη στιγμή στις διεθνείς αγορές που συμπαρασύρουν και τη Σοφοκλέους σε απώλεις έως 1%. Οι πιέσεις αποδίδονται στις ειδήσεις από το χρηματοοικονομικό κλάδο και κυρίως από τη Citigroup.

του Θ. Σταυρόπουλου

Ισχυρές πιέσεις εκδηλώνονται αυτή τη στιγμή στις διεθνείς αγορές που συμπαρασύρουν και τη Σοφοκλέους σε απώλεις έως 1%.

Οι πιέσεις αποδίδονται στις ειδήσεις από το χρηματοοικονομικό κλάδο και κυρίως από τη Citigroup.

Αναλυτικότερα, η κάθετη ”νότια” κίνηση των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ξεκίνησε στις 14:30, καθώς τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου της Εxxon Μobile και η ανακοίνωση της Citigroup για πιθανή διανομή χαμηλότερου μερίσματος, προκειμένου να καλυφθούν οι ζημιές από τα subprimes δημιούργησαν ιδιαίτερη ανησυχία στην επενδυτική κοινότητα και η οποία προχώρησε σε ρευστοποιήσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι και τα τρία μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν σημαντικές απώλειες και συγκεκριμένα, DAX -1,37%, DAX 40 -1,88%, FTSE -1,68%.

Σε αυτήν την κίνηση ήταν περίπου φυσιολογικό να ακολουθήσει και η Σοφοκλέους, που έτσι και αλλιώς από το πρωί δεν έδειχνε διαθέσεις για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα όσον αφορά τον Γ.Δ.

Βέβαια, το σενάριο δείχνει ιδιαίτερα αρνητικό, καθώς υποχωρούν όχι μόνο οι πρωταγωνιστές των προηγούμενων συνεδριάσεων, αλλά και τίτλοι εταιριών που δεν ακολούθησαν στο τελευταίο ανοδικό κύμα και σήμερα πιέζονται χωρίς ιδιαίτερα υψηλές συναλλαγές.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι η αναλογία ανοδικών – πτωτικών (λίγο πριν συμπληρωθούν 2 ώρες συνεδρίασης ) διαμορφώνεται στο 1 προς 5, ενώ 24 τίτλοι καταγράφουν απώλειες από 4 έως 15,25%, όχι τόσο λόγω επιθετικών διαθέσεων των πωλητών όσο λόγω ανυπαρξίας αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Από τους τίτλους του FTSE, με απλά θετικό πρόσημο διασώζονται ΕΛΠΕ, Motor Oil, ΟΠΑΠ και Πειραιώς, ενώ αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες των 2 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφουν Εθνική και Τιτάνας.

Τεχνικά ζητούμενο για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, είναι ο δείκτης να μην υποχωρήσει κάτω από τις 5.272 μονάδες.

Ενώ αρνητικά μέχρι στιγμής, εξελίσσεται η συνεδρίαση και στην αγορά Παραγώγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v