Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tράπεζες: Ανεβάζουν τον πήχη στη Σοφοκλέους

3 στα 3 στο 9μηνο για τις μεγάλες τράπεζες που κάλλιστα μπορεί να γίνει 6 στα 6 α λα ΑΕΚ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Η Eurobank, η Alpha Bank και η Πειραιώς ξεπέρασαν τις θετικές προσδοκίες που υπήρχαν με αποτέλεσμα την αναβάθμιση των τιμών-στόχων από ξένους οίκους, δημιουργώντας κλίμα στη Σοφοκλέους.

Tράπεζες: Ανεβάζουν τον πήχη στη  Σοφοκλέους
Η ιστορία είναι γνωστή από παλιά.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι τραπεζοβαρής όπερ σημαίνει ότι η πορεία των μετοχών των μεγάλων τραπεζών καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Από τη στιγμή που η πορεία των μετοχών είναι συνυφασμένη με την κερδοφορία των τραπεζών, τα καλύτερα των αναμενομένων κέρδη του 3ου τριμήνου και του 9μήνου, σε συνδυασμό με τις αισιόδοξες προβλέψεις της επίσημης καθοδήγησης (guidance) των διοικήσεων, δικαιολογούν υψηλότερες τιμές-στόχους.

Αυτό ακριβώς έκαναν αρκετοί αναλυτές ξένων οίκων που παρακολουθούν τη Eurobank και την Alpha Βank αυτές τις μέρες και το ίδιο θα πράξουν με την Τράπεζα Πειραιώς σήμερα. Αναθεώρησαν προς τα πάνω τις τιμές-στόχους των μετοχών.

Υπενθυμίζεται ότι τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Eurobank ανήλθαν σε 633 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2007, σημειώνοντας αύξηση 29,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2006. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της TFN ήθελαν τα κέρδη να αυξάνονται 25% και να διαμορφώνονται στα 613 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Alpha Bank έφτασαν τα 670 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 41,5% σε σχέση με πέρυσι. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών ήθελαν τα καθαρά κέρδη να αυξάνονται κατά 37% στα 648 εκατ. ευρώ.

Χθες, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε αύξηση 50% στα ενοποιημένα καθαρά κέρδη που διαμορφώθηκαν στα 512,1 εκατ. ευρώ στο 9μηνο, έναντι αύξησης 43% στα 488 εκατ. ευρώ που περίμενε η αγορά.

Ακόμη πιο μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η ανοδική αναθεώρηση των στόχων στο business plan μέχρι και το 2010.

Η διανομή προμερίσματος ήρθε απλώς να χρυσώσει το χάπι.

Κι αν τα πολύ καλά αποτελέσματα δεν αρκούσαν, προστέθηκε χθες ένας ακόμη παράγοντας για τον οποίο πολλοί μιλούσαν, χωρίς όμως να υπάρχει καταλύτης. Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις ανάμεσα στις μεγάλες ελληνικές τράπεζες.

Ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος άφησε χθες να εννοηθεί ότι η MPB (Marfin Popular Bank) θα μπορούσε μετά την ενίσχυση της θέσης του Dubai Financial Group στη μετοχική της σύνθεση να παίξει τον καταλύτη για να υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα των 3 τραπεζών που επαναλαμβάνονται επί πολλά τρίμηνα, προσδίδοντας αξιοπιστία στην επίσημη καθοδήγηση των διοικήσεών τους για μελλοντική χρήση, και οι προσδοκίες ότι η Τράπεζα Κύπρου, η MPB και η Εθνική θα βαδίσουν στον ίδιο δρόμο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου δικαιολογούν την αισιοδοξία για την πορεία των μετοχών τους.



Αν σε αυτά προστεθεί η λίστα της Merrill Lynch με τις ελληνικές τράπεζες που είναι πιθανοί στόχοι εξαγοράς, δηλαδή την Alpha και την Πειραιώς, το εσωτερικό κοκτέιλ γίνεται ακόμη ισχυρότερο.

Αν και μια μεγάλη πτώση των διεθνών αγορών η/και υποβάθμιση του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου θα μπορούσε να ανακόψει την άνοδο, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα συμβεί.

Υπό αυτή την έννοια, οι ταύροι θα έχουν λογικά το πάνω χέρι στην τραπεζοβαρή Σοφοκλέους όσο οι τράπεζες παράγουν κέρδη.



Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v