Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωτομηνιά με... τραπεζικές προσδοκίες

Από ιστορικά υψηλές τιμές για τον ASE 20 και τις τράπεζες ξεκινά χρηματιστηριακά ο Νοέμβριος,με διάχυτη την εκτίμηση ότι αργά ή γρηγορότερα η ώρα της ”μόχλευσης” θα έρθει για ένα ευρύτερο μέρος του ταμπλό. Ζητούμενο, για αυτήν την κίνηση, ήταν η ισχυροποίηση των... μετόπισθεν της αγοράς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Καλό μήνα, με υγεία. Από ιστορικά υψηλές βάσεις δίνεται η εκκίνηση για τον ASE 20 και τις τράπεζες με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Με εφαρμογή, όπως αυτή και εάν θα γίνει σταδιακά, της κοινοτικής οδηγίας και με τον τραπεζικό κλάδο να επιβεβαιώνει την δυναμική του.

Πολλοί φίλοι και γνωστοί ενίστανται τις τελευταίες δύο-τρεις εβδομάδες, καθώς η ανοδική αντίδραση αφορά συγκεκριμένο κλάδο και ειδικότερα επιλεγμένες τραπεζικές μετοχές. Μία ανοδική αντίδραση, που όπως σωστά παρατηρούν δεν αφορά στο ευρύτερο μέρος της αγοράς, με πλειάδα μετοχών να κυμαίνεται σε επίπεδα... 4.000 μονάδων του ΓΔ.

Όμως, κατά την εκτίμησή μας, αυτό που προείχε στο εξαιρετικά κρίσιμο γ’ τρίμηνο δεν ήταν τόσο η υπεραντίδραση ενός ευρύτερου μέρους της αγοράς όσο η επιβεβαίωση πως οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι έχουν την μικρότερη έκθεση στον κίνδυνο της διεθνούς κρίσης.

Κορυφαίο ιστορικό τραπεζικό στέλεχος ανέφερε πως μέλημα των ισχυρών του κλάδου ήταν να πεισθούν οι ξένοι πως οι παρενέργειες της κρίσης έχουν επηρεάσει τους ελληνικούς ομίλους σε ελάχιστο βαθμό.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς θα ακολουθήσουν Κύπρου, Marfin με την Εθνική να κλείνει τον χορό, επιβεβαιώνει της εκτίμησης το αληθές.

Οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι εξαπλώνονται στον φυσικό τους χώρο, στις αγορές της Νοτιανατολικής Ανατολικής Ευρώπης. Ισχυροποιούν τη θέση τους, αποκτούν όλο και μεγαλύτερα μερίδια αγοράς.

Είναι σημαντικό πως όλο και μεγαλύτερο μέρος από τα λειτουργικά κέρδη τους προέρχεται από τη δραστηριότητά τους από τις εκτός Ελλάδος αγορές. Δεδομένης της κρισιμότητας του γ’ τριμήνου θεωρείται λογική η στάση των ξένων, οι οποίοι ωστόσο έλαβαν έγκαιρα τα μηνύματα για τα αποτελέσματα των τραπεζών.

Αυτό, κατά την εκτίμηση του ίδιου κορυφαίου τραπεζικού παράγοντα, εξηγεί την υπεραπόδοση του τραπεζικού κλαδικού δείκτη, που αποτυπώνεται άμεσα στον ASE 20. Δεν είναι τυχαίο πως την τελευταία εβδομάδα η μετοχή της Εθνικής, με συναλλαγές που ξεπερνούν το 0,5 δισ. ευρώ κερδίζει 7,6%. Η Eurobank 3,8%, η Alpha Bank 3,7% και περίπου 2,8% η Πειραιώς.

Από την στιγμή που η αγορά μας, είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι τραπεζοκεντρική θα έπρεπε κατ’ αρχή να ”κλειδώσει” ο συγκεκριμένος κλάδος. Να δημιουργηθούν βάσεις και να ισχυροποιηθούν στηρίξεις.

Είμαστε της εκτίμησης ότι εάν δεν συμβούν δραματικές ανατροπές στις διεθνείς αγορές ή ”μόχλευση” ενός μεγαλύτερου μέρους του…ταμπλό θα έρθει στην ώρα του. Άλλωστε αρκετές εταιρείες, από τη μεσαία-χαμηλότερη αποτίμηση παρουσιάζουν αξιοπρόσεκτη επιχειρηματική δραστηριότητα, βελτίωση των οικονομικών τους μεγεθών, της θέσης τους σε αγορές πέραν της ελληνικής και που εν πας η περιπτώσει βρίσκονται σε διαπραγμάτευση με ελκυστικούς συντελεστές.

Το πιθανότερο είναι πως μέχρι τέλος της χρήσης ένας πιθανός ανοδικός κύκλος θα αφορά περισσότερο αυτήν την κατηγορία μετοχών. Το ζητούμενο για να συμβεί αυτό ήταν η ισχυροποίηση των... μετόπισθεν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v