Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διόρθωση με... μέτρο

Από το... ταμείο περνούν κυρίως όσοι έχουν εγγράψει υψηλές υπεραξίες τις τελευταίες 6-7 συνεδριάσεις. Σε αυτό συνηγορούν τόσο η διάθεση για διόρθωση στη Ν. Υόρκη, οι υψηλές αποδόσεις κυρίως στις τράπεζες και η νευρικότητα που παραμένει κυρίαρχη στις αγορές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Προϋποθέσεις κατοχύρωσης κερδοφόρων θέσεων δημιουργεί η διεθνής συγκυρία.

Μία κίνηση, λίγο έως πολύ αναμενόμενη, που ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει την αγορά χαμηλότερα των 5.300 μονάδων και τον ASE-20 προς τη στήριξη των 2.810 μονάδων.

Σε αυτό συντείνει τόσο η εικόνα που καταγράφεται μέσω των Συμβολαίων των βασικών δεικτών στη Wall όσο και τα σημαντικά κέρδη που έχουν αποκομισθεί τις τελευταίες 6-7 συνεδριάσεις.

Ήδη στη μετοχή της Εθνικής, που έχει τη μεγαλύτερη απόδοση, το τελευταίο διάστημα, οι πωλήσεις ξεκίνησαν από τα 47,90 ευρώ για να φτάσουν στα 46,98 ευρώ μέχρι στιγμής.

Ωστόσο, για τη μετοχή της Πειραιώς καταγράφεται νέα ιστορικά υψηλή τιμή μέχρι τα 28,04 ευρώ.

Πωλήσεις σημειώνονται και στη μετοχή της Εurobank μέχρι τα 26,58 ευρώ, ενώ μέχρι τα 25,60 ευρώ φτάνουν στη μετοχή της Alpha Bank.

Σταθεροί παραμένουν οι πωλητές στη μετοχή του Τιτάνα, που με χαμηλό στα 32,48 ευρώ δείχνει πόσο σύνθετη και σοβαρή είναι η κρίση που έχει δημιουργεί στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζουμε πως είναι η πρώτη φορά στα τελευταία 14 χρόνια που τα μεγέθη του Τιτάνα εμφανίζουν μείωση.

Ανάλογη διάθεση κατοχύρωσης θέσεων παρατηρείται σε αρκετές μετοχές όπως συμβαίνει για παράδειγμα στα Ελληνικά Χρηματιστήρια, την Coca Cola / 3E, τη Frigoglass, αλλά και στη Μηχανική, ΕΛΤΕΧ, Intralot, Φουρλής, που έχουν ”γυρίσει” τα τελευταία 30-45 λεπτά.

Κατά συνέπεια περιμένουμε βασικούς δείκτες και μετοχές εταιριών υψηλής αποτίμησης, ειδικότερα όσων έχουν υπεραποδώσει σε διάστημα εβδομάδας, σε χαμηλότερο επίπεδο.

Σε πρώτη φάση, δηλαδή μέχρι και αύριο, θα εξαρτηθεί από τη διάθεση των εν δυνάμει αγοραστών, οι οποίοι όμως, έχουν την ευχέρεια χρόνου και ρευστότητας να περιμένουν και χαμηλότερα των 5.300 μονάδων.

Από τις μετοχές που κινούνται ανοδικά, ξεχωρίζει η αντίδραση της SATO στα 3,36 ευρώ, με συναλλαγές 700.000 τεμαχίων (θυμίζουμε πως ο χρυσοφόρος διαγωνισμός του ΟΠΑΠ αξίας 60 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στην τελική φάση).

Η Jumbo στα 25,66 ευρώ (σε υψηλές τιμές συνεχίζεται η αναδιάρθρωση θεσμικών χαρτοφυλακίων), των Καλπίνη στα 3,48 ευρώ (κανονικά υπολογίζεται επί 3), του Υγεία (δες σχετικό θέμα) στα 4,96 ευρώ, του ΑΒ Βασιλόπουλου (με θεαματική αύξηση κερδών και σύσταση αγοράς από ξένους αναλυτές), τη Γενική στα 5,26 ευρώ, και τους Χατζηιωάννου στα 2,14 ευρώ, Κρι Κρι στα 3,26 ευρώ, Αθηνά στα 1,52 ευρώ, Τρ. Αττικής στα 4,22 ευρώ και ορισμένων ακόμη μετοχών.

Να σημειωθεί πως από τον 20άρη, η μεγαλύτερη απόδοση με 1,2% στα 28,54 ευρώ καταγράφεται για τη μετοχή του ΟΠΑΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v