Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ρυθμό της Εθνικής συμφωνίας

Η συμφωνία της Εθνικής, είναι εμφανές πως αποτελεί μία ευρύτερης σημασίας πολιτικο-επιχειρηματική κίνηση με πολλούς αποδέκτες και στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Καταλυτικός ο ρόλος της Citigroup, που φαίνεται ότι εξετάζει περαιτέρω διεύρυνση των δραστηριοτήτων της στη χώρα. Επιμέρους συμφωνίες ανοίγουν την... όρεξη για περισσότερες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η συμφωνία της Εθνικής κατέχει τη δεσπόζουσα θέση και θα σηματοδοτεί τις εξελίξεις (και) στο άμεσο μέλλον.

Η στάση των ξένων, ειδικότερα αυτών που εγγυώνται την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και των πελατών της Citigroup είχε έγκαιρα αναφερθεί από τα χθεσινά σχόλια και αναφορές του Euro2day.gr.

Βέβαια, οι ξένοι γνωρίζουν πολύ καλά πως μετά τη χθεσινή μεγαλειώδη αντίδραση της Εθνικής, στο ταμπλό, δημιουργούνται τεχνικές... δυσκολίες όσον αφορά στην τιμή της ΑΜΚ, δηλαδή μεταξύ τρέχουσας και των 37 ευρώ.

Ακόμη και έτσι, όμως αν είναι, αυτό που μετρά είναι η θέση που ξεκάθαρα λαμβάνει ο αμερικανικός κολοσσός της Citigroup (δες σχετικό θέμα), ενισχύοντας την εκτίμηση όσων αναφέρονται σε μία πολιτικο-επιχειρηματική συμφωνία με πολλούς αποδέκτες και στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Δεν είναι τυχαίο- και θέλουμε να δούμε λίγο πιο μακριά από τη βραχυπρόθεσμη τάση του τι δηλαδή θα κάνει σήμερα ή αύριο η αγορά- πως η συμφωνία της Εθνικής ”έπαιξε” ως ένα από τα σημαντικά θέματα στο διεθνή τύπο και τα ηλεκτρονικά μέσα.

Αποτελεί κατά την εκτίμησή μας, ένα διαφημιστή – καταλύτη που μπορεί να επισπεύσει την είσοδο και άλλων επενδυτικών κεφαλαίων σε επιλεγμένες εταιρίες.

Προφανώς και η... ομοβροντία διάθεσης μειοψηφικών ποσοστών, της Σελόντα, της Cardico, την προηγούμενη εβδομάδα της FG Europe ή ο τρίτος παίχτης στη FΟRTHnet, δεν έχουν σχέση με την εξαγορά της τούρκικης τράπεζας.

Είναι ξεκάθαρο, όμως, πως ανοίγουν το παιχνίδι και θέτουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών εισηγμένων όπως Εlmec, Notos, Καρδασιλάρης, Νίκας, ΕΛΤΕΧ, Σαράντης, Intralot και αρκετών ακόμη εταιριών.

Τα αποτελέσματα χρήσης του 2005 αποτελούν τον καλύτερο γνώμονα επιλογής για όποιον ενδιαφέρεται να διαλέξει μεσομακροπρόθεσμα.

Την ίδια στιγμή, ο ΟΤΕ πωλεί την Armentel, κερδίζει έδαφος στο ενδεχόμενο της αυτόνομης παρουσίας της θυγατρικής του Cosmote (μέχρις ότου εκδηλωθεί ενδιαφέρον ξένων για τον Οργανισμό), ενώ δεδομένη θεωρείται πλέον η υποχρέωση των άλλων τραπεζικών τίτλων (ειδικότερα Eurobank, Alpha Bank), οι οποίοι θα πρέπει να επισπεύσουν τα όποια σχέδια για ισχυροποίηση παρουσίας τους, στρατηγική συνεργασία και περαιτέρω ενδυνάμωση της θέσης τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v