Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εν αναμονή αποφάσεων ΧΑ - deal Εθνικής

Συνεδρίαση που εξελίχτηκε πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, καθώς η αγορά βρισκόταν εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων για το deal της Εθνικής με την τουρκική Finansbank, αλλά και ενόψει της συνεδρίασης του ΔΣ του ΧΑ για την οριστικοποίηση των αλλαγών στις αγορές του χρηματιστηρίου.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεδρίαση που εξελίχτηκε πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος με το Γ.Δ. να κινείται σε ένα εύρος λίγο μεγαλύτερο των 35 μονάδων (χαμηλό ημέρας 4.118,76, υψηλό 4.154,15) και να κλείνει στις 4.137,37 μονάδες με κέρδη 0,36%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 262 εκατ. από τα οποία τα 45,1 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς θεωρούν επικρατέστερο σενάριο αυτό της συσσώρευσης με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής προσπαθώντας να τιμολογήσουν τα αποτελέσματα των εισηγμένων και να τους κοινοποιηθούν οι αποφάσεις του ΔΣ του ΧΑ όσον αφορά τις εταιρίες που θα τεθούν σε καθεστώς επιτήρησης ή κάποιες άλλες που θα αλλάξουν κατηγορία.

Μέχρι τότε, οι όποιες κινήσεις θα εμπεριέχουν το βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και θα απαιτούν αυξημένα αντανακλαστικά, ενώ οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα δείξουν εάν και κατά πόσο υπάρχει διάθεση (μετά τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την Εθνική και την απόκτηση της Finansbank) για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα.

Τεχνικά δεν έχει αλλάξει κάτι, καθώς ο Γ.Δ. προσέκρουε στο κάτω άκρο της ζώνης αντίστασης 4.155-4.175, οπότε παραπέμπει στις επόμενες συνεδριάσεις, έστω και αν οι εμπλεκόμενοι στην αγορά παραγώγων (εδώ υπήρξε κάποια παρανόηση όσον αφορά τις συναλλαγές στα ΣΜΕ της Εθνικής, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν πράξεις μέχρι τις 11:34) οι εμπλεκόμενοι φάνηκαν περισσότερο αισιόδοξοι, με αποτέλεσμα να μηδενίσουν σχεδόν εξολοκλήρου τις υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους τα μεγαλύτερα κέρδη για Eurobank (+2,27%), περίπου αναμενόμενα, καθώς από μεθαύριο θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα μερίσματος, αξιοσημείωτα κέρδη για Εμπορική, ΕΛΤΕΧ, Cosmote, και θετικό πρόσημο για Βιοχάλκο, Γερμανό, Intracom, ΚΑΕ, Τιτάνα και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Hyatt, ΕΛΠΕ, Πειραιώς.

Όσον αφορά την τελική εικόνα κρίνεται μάλλον ικανοποιητική, με 167 ανοδικές μετοχές έναντι 99 πτωτικών, όμως, στις διακυμάνσεις είναι περίπου μοιρασμένη, αφού 11 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 6 έως 9,66% και την ίδια ώρα 13 μετοχές κατέγραψαν απώλειες από 6 έως 18,52%.

Όσον αφορά τα επιμέρους, ιδιαίτερα σημαντικά κέρδη για Πρότον Bank (8,40%), καθώς οι σημερινοί αγοραστές αναμένουν η μετοχή να προωθηθεί στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, σημαντικά κέρδη για Τρ. Αττικής (5,30%), ενώ υπό προϋποθέσεις έχει ενδιαφέρον η κίνηση των Veterin, ΑΕΓΕΚ, ΙΑΣΩ, Παντεχνικής, Πλαστικά Θράκης, ΕΥΑΘ, Καρδασιλάρης και ορισμένων ακόμη τίτλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v