Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HSBC: Τα συν και τα πλην της κίνησης της Εθνικής

Ακριβή, αλλά ενισχυτική των κερδών ανά μετοχή χαρακτηρίζει την εξαγορά της Εθνικής στην Τουρκία η HSBC, επισημαίνοντας πως στρατηγικά ήταν σωστή κίνηση και παρατηρώντας πως ίσως επηρεάσει το risk profile της τράπεζας. Πως σχολιάζουν Eurobank Sec- Π&Κ.

HSBC: Τα συν και τα πλην της κίνησης της Εθνικής
Αν και ”ακριβή” η εξαγορά θα ενισχύσει τα κέρδη ανά μετοχή από την πρώτη μέρα, αναφέρει η HSBC σχολιάζοντας τις πληροφορίες κατά τις οποίες η τουρκική τράπεζα έχει ήδη συμφωνήσει με την Εθνική.

Από την άλλη, ο οίκος επισημαίνει ότι παρόμοια εξέλιξη ίσως οδηγήσει την ελληνική τράπεζα να διαπραγματεύεται με χαμηλότερους πολλαπλασιαστές, αφού τέτοια μεγάλη έκθεση στην τουρκική αγορά πιθανότατα θα επηρεάσει το risk profile.

Η HSBC χαρακτηρίζει ταιριαστή στρατηγικά την κίνηση της Εθνικής, ενώ επισημαίνει πως το να πληρώνεις ακριβά για ένα πράγμα αξίας μπορεί ”να μην είναι τόσο κακό”.

Οι ώριμες και υψηλής κερδοφορίας επενδύσεις της Finansbank σε Ελβετία και Ολλανδία (ROE στο 18%), που βρίσκονται εκτός των γεωγραφικών στόχων της Εθνικής, μπορεί να αποτελέσουν στοιχεία ενεργητικού προς πώληση και μέσω των εσόδων τους να χρηματοδοτηθεί περαιτέρω επέκταση στην περιοχή, αναφέρεται στο flash note.

Όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, η Εθνική σκοπεύει στην εξαγορά της τράπεζας σε τιμή 5,8 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε premium 22% έναντι του κλεισίματος της Παρασκευής.

Σε αύξηση του risk profile της Εθνικής οδηγεί, κατά την Eurobank Securities η εξαγορά αυτού του μεγέθους στην Τουρκία, η χρηματιστηριακή εξετάζει και τρία σενάρια για την εξαγορά του ποσοστού, δύο από τα οποία περιλαμβάνουν και την έκδοση μετοχών.

Από την πλευρά της η Π&Κ εμφανίζεται θετική για τη σχεδιαζόμενη επέκταση της Εθνικής στην Τουρκία, αφού όπως αναφέρει η τουρκική αγορά είναι ακόμη σε πρόωρο στάδιο ανάπτυξης παρέχοντας έτσι σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης.



Η HSBC τονίζει ότι θεωρεί ιδιαίτερα θετική την διατήρηση του εγχώριου διοικητικού σχήματος αλλά και του εμπορικού σήματος, επισημαίνοντας ότι με την παραμονή του κ. Ozyegin στη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, πρακτικά η Εθνική θα εμφανίζεται στην εγχώρια αγορά ως τουρκική τράπεζα.

Ωστόσο, η HSBC εκτιμά ότι η πώληση των θυγατρικών σε Ρουμανία και Ρωσία στον ιδρυτή της Finansbank είναι αρνητικό στοιχείο στο deal, καθώς όπως αναφέρει, αυτές οι θυγατρικές θα ”συμπλήρωναν τρύπες” στο χαρτοφυλάκιο της Εθνικής στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα της τουρκικής τράπεζας, η κεφαλαιοποίησή της στην αγορά κυμάνθηκε το 2003 μεταξύ 144,6 εκατ. δολ. και 496,7 εκατ. δολ. για να φτάσει το 2006 σε αξία μεταξύ 4.145 εκατ. δολ. και 6.045 εκατ. δολ. Σύμφωνα με την τιμή κλεισίματος της μετοχής της την Παρασκευή, η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώνεται στα 5.446 εκατ. δολ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται για τη μετοχική της σύνθεση στις 10 Αυγούστου του 2005, μερίδιο 33,2% ελέγχεται από τη Fiba Holding, μερίδιο 3,27% από την FIBA Factoring Hizmetleri A.Ş., μερίδιο 15,01% ανήκει στην FINA Holding και ποσοστό 4,20% στην Girisim Factoring. Το 44,32% των 590 εκατ. μετοχών της έχει διατεθεί στο επενδυτικό κοινό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v