Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θερμή υποδοχή του deal της Εθνικής

Η υπεραντίδραση των Eurobank, Alpha Bank, αλλά και του ΟΤΕ σε συνδυασμό με την άνοδο των θυγατρικών του ομίλου Εθνικής δημιουργεί ένα θετικό πλαίσιο στη Σοφοκλέους, ενώ δεν αποκλείεται από την έκβαση της επίσημης πληροφόρησης για το deal της Εθνικής η πρώτη συνεδρίαση του Απριλίου να αποτελέσει ικανό εφαλτήριο για τη συνέχεια.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με μία συνεδρίαση χωρίς την παρουσία της... Εθνικής, αλλά με διάχυτη τη δυναμική που μπορεί να προσδώσει η κίνηση εξαγοράς του ομίλου στη γειτονική Τουρκία, ξεκινά καλά ο Απρίλιος.

Ωσεί απούσα η Εθνική, με την αγορά να αποτιμά μέχρι στιγμής θετικά το εγχείρημα του ομίλου, τις θυγατρικές της Εθνικής Ασφαλειών, Αστήρ και του συνδεδεμένου Ηρακλή να αντιδρούν θετικά.

Πέρα, όμως, από την Εθνική, η συνεδρίαση παρουσιάζει ενδιαφέρον για ακόμη 3-4 ισχυρούς λόγους.

Ο πρώτος αφορά στην υπεραντίδραση της Eurobank μέχρι και τα 32,42 ευρώ, με συναλλαγές συγκριτικά αυξημένες σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, συμβάλλοντας αποφασιστικά σε ανάλογη στήριξη του FTSE-20 (0,6%).

Ο δεύτερος λόγος αφορά στη μεταβίβαση μειοψηφικού πακέτου της ΕΧΑΕ (περίπου το 2% ή 1,5 εκατ. τεμάχια) στα 12,98 ευρώ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

Ο τρίτος λόγος αφορά στη με αυξημένες συναλλαγές αντίδραση του ΙΑΣΩ μέχρι και τα 4,98 ευρώ, καθώς ”φουντώνουν” φήμες και πληροφορίες για επιτάχυνση των διεργασιών στην εισηγμένη.

Είναι προφανές πως τόσο η πλευρά Πλακόπιτα όσο και των δύο ξένων (Αμερικανών) ενδιαφερόμενων ενισχύουν σταθερά και μεθοδικά τις θέσεις τους, επιχειρώντας να διαμορφώσουν λογική τιμή κτήσης.

Μία σύγκριση της αποτίμησης του ΙΑΣΩ με αυτή του Υγεία μπορεί να οδηγήσει στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.

Ένας άλλος λόγος εξίσου βαρύνων όσο και αυτός της Eurobank αφορά στην εικόνα που παρουσιάζεται για τη μετοχή του ΟΤΕ.

Με συναλλαγές που μετά τα πρώτα 50 λεπτά ξεπερνούσαν τις 700.000 τεμάχια, η μετοχή αντιδρούσε προς τα 18,84 ευρώ, φτάνοντας δηλαδή μέχρι και 2,4% υψηλότερα.

Είναι εμφανές πως στο Μ/Κ του ΟΤΕ τοποθετούνται κυρίως ξένοι διαχειριστές στέλνοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες, ουσιαστικά, όμως, ψήφο εμπιστοσύνης προς τη διοίκηση και προσωπικά αν θέλετε στον ίδιο τον Παναγή Βουρλούμη.

Σε γενικές γραμμές ενδιαφέρουσα η συνεδρίαση, καθώς μετά τις 12:20 ο Γ.Δ. διαμορφωνόταν υψηλότερα των 4.150 μονάδων, με την τιμή 52 μετοχών να διαμορφώνεται θετικά.

Με βάση τις μέχρι εκείνη την ώρα συναλλαγές, ξεχώριζαν οι Marfin (υψηλή ημέρας στα 26,90 ευρώ), Γενική Τράπεζα (υψηλή τιμή 11,16 ευρώ με ανοδική φορά), Intracom (υψηλή τιμή 6,04 ευρώ με ανοδική φορά), αλλά και ΕΛΤΕΧ (υψηλή τιμή 7,20 ευρώ), Μυτιληναίος, FG Europe, Νεοχημική, ΕΥΔΑΠ, Μαΐλλης, ΔΟΛ, Alpha Bank, Αλουμίνιον της Ελλάδος, Μηχανική και ορισμένες ακόμη.

Όσον αφορά στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης, τόσο οι τεχνικές ενδείξεις όσο και οι ουσιαστικές επιμέρους μετοχών με κυριότερη την υπεραντίδραση των Eurobank, Alpha Bank, OTE, αλλά και των θυγατρικών του ομίλου Εθνικής, συνηγορούν υπέρ μίας ακόμη πιο ενδιαφέρουσας συνέχειας.

Εάν μάλιστα συν τω χρόνω προκύψουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες και δοθούν ικανές εξηγήσεις από τη συνέντευξη Τύπου που από τις 12:30 δίνει η διοίκηση της Εθνικής, η πρώτη συνεδρίαση του Απριλίου μπορεί να αποτελέσει ικανό εφαλτήριο για τις επόμενες συνεδριάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v