Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απορροφήθηκε η προσφορά

Δέκα–δεκαπέντε λεπτά ήταν αρκετά για να απορροφηθεί η προσφορά στην Εθνική, να... διασκεδαστούν οι επιφυλάξεις των αναλυτών, που προέβλεπαν βραχυπρόθεσμη πίεση, και για να επανέλθει σε θετικό έδαφος ο Γ.Δ. Την πρόθεσή του να πουλήσει το 90% της Armentel, με χρηματοοικονομικό σύμβουλο την HSBC, ανακοινώνει ο ΟΤΕ. Στο περίπου 2 προς 1 η αναλογία ανοδικών – πτωτικών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τους πήραν την προσφορά από τα χαμηλά των 37,70 ευρώ και τη... σήκωσαν μέχρι και στο +2,5%-3%.

Ο λόγος για τη μετοχή της Εθνικής, όπου στα πρώτα 10 λεπτά της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές περίπου 350.000 τεμαχίων, με την προσφορά να απορροφάται από τους πανίσχυρους ξένους (κυρίως Goldman Sachs, Citigroup, CSFB) και εν συνεχεία να αντιδρά υψηλότερα των 39 ευρώ, με τζίρο που προσέγγιζε τις 900.000 τεμάχια.

Ήταν θέμα χρόνου, λοιπόν, να γυρίσει σε θετικό έδαφος και ο Γ.Δ., παρασύροντας τον FTSE-20, με την αναλογία ανοδικών – πτωτικών να διαμορφώνεται στο περίπου 2 προς 1.

Είναι ξεκάθαρο πως οι πανίσχυροι ξένοι που έχουν αναλάβει την ευθύνη της αύξησης Μ/Κ της Εθνικής, αλλά και η Citigroup θα είχαν συντονίσει εκ των προτέρων τις ενέργειές τους, προκειμένου να μην υπάρξουν πιέσεις στην αγορά, μετά τη συμφωνία της Εθνικής.

Οι συναλλαγές ξεπέρασαν πολύ γρήγορα τα 50-55 εκατ. ευρώ και ο Γ.Δ. διαμορφωνόταν υψηλότερα των 4.155 μονάδων, με τον τραπεζικό να φτάνει προς τις 5.900 μονάδες.

Από νωρίς βγήκαν αγοραστές υψηλότερα στη μετοχή της Alpha Bank, της Eurobank (αύριο πραγματοποιείται η αποκοπή μερίσματος), αλλά και Intracom, Cosmote (με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές), ΕΧΑΕ, Τεχνική Ολυμπιακή, ΕΛΤΕΧ.

Ανοδικά διαμορφωνόταν προς τα 22,9 ευρώ η μετοχή της Intralot, προς τα 3,40 ευρώ της FG Europe, στα 11,16 ευρώ της Νεοχημικής, στα 66,9 ευρώ της Marfin, ενώ ακολουθούσαν ΙΑΣΩ (5,04 ευρώ), Ιατρικό Αθηνών (3,70 ευρώ) και Τιτάνας (πακέτο στα 120.780 τεμάχια στην τιμή των 39,80 ευρώ).

Μετά την επιτυχή προσαρμογή της αγοράς, λόγω Εθνικής, φαίνεται να διασκεδάζονται οι επιφυλάξεις των αναλυτών που θεωρούσαν πιθανή μία βραχυπρόθεσμη πίεση. Θα πρέπει, επίσης, να προσεχθεί πως η διοίκηση του ΟΤΕ εξετάζει την πώληση του 90% της Armentel (δες σχετικό θέμα), με χρηματοοικονομικό σύμβουλο την HSBC.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v