Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τρίτης

Η συμφωνία για τις αυξήσεις μισθών μεταξύ ΣΕΒ και ΓΣΕΕ, το deal της Εθνικής με τη Finansbank, το πρόστιμο για την Ολυμπιακή, οι ανακατατάξεις στο Χ.Α., αλλά και η εξαγορά του 25,83% του ”Μητέρα” από το ”Υγεία” είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Τρίτης.

Ο Τύπος της Τρίτης
Η συμφωνία για τις αυξήσεις μισθών μεταξύ ΣΕΒ και ΓΣΕΕ, το deal της Εθνικής με τη Finansbank, το πρόστιμο για την Ολυμπιακή, οι ανακατατάξεις στο Χ.Α., αλλά και η εξαγορά του 25,83% του ”Μητέρα” από το ”Υγεία” είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Τρίτης.

ΣΕΒ-ΓΣΕΕ: Σε συμφωνία για τις αυξήσεις μισθών κατέληξαν χθες εργαζόμενοι και εργοδότες, αναφέρει η Ημερησία, που προσθέτει ότι ο ΣΕΒ μίλησε για ”συμβιβασμό που δεν ικανοποιεί κανέναν” και η ΓΣΕΕ για ”έντιμο” συμβιβασμό.

Χρειάστηκαν έξι συναντήσεις, μια στάση εργασίας, μια 24ωρη απεργία και τόνοι μελανιού για να καταγραφούν οι εκατέρωθεν αλληλοκατηγορίες, ώσπου χθες συνδικάτα και εργοδότες να συμφωνήσουν στης αυξήσεις των μισθών συνομολογώντας διετή εργασιακή ειρήνη, επισημαίνει το Κέρδος.

Διετή σύμβαση με σωρευτική αύξηση 11,3% (αθροιστική 10,9%) μετά την ολοκλήρωσή της τον Μάιο του 2007 υπέγραψαν χθες οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων, ύστερα από τις ”δυσκολότερες διαπραγματεύσεις” των τελευταίων ετών, τονίζει Το Βήμα.

Συνολική αύξηση 11,3% σε 16 μήνες αλλά με τρικ στις δόσεις θα πάρουν όσοι αμείβονται με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αναφέρουν Τα Νέα, προσθέτοντας πως η χθεσινή συμφωνία ΓΣΕΕ – εργοδοτών αποτελεί ”χαστούκι” στη φετινή αύξηση του 3% που επέβαλε η κυβέρνηση σε Δημόσιο – ΔΕΚΟ.

Σοφοκλέους: Σε επιτήρηση τίθενται άλλες 18 μετοχές σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ. του Χ.Α., σημειώνει η Ημερησία, που προσθέτει ότι το Χ.Α. δίνει ”κίτρινη κάρτα” και στην Αγροτική.

Η πρώτη αναθεώρηση των δεικτών του Χ.Α. με βάση τον νέο κανονισμό της Σοφοκλέους επέφερε σημαντικές μεταβολές στις κατηγορίες διαπραγμάτευσης, καθώς επτά εισηγμένες προβιβάζονται στην κατηγορία Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης, έξι εισηγμένες είδαν ”κίτρινη κάρτα” στη Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση και παίρνουν παράταση για 6 μήνες, 14 μετοχές εισήχθησαν στην κατηγορία ειδικών χρηματιστηριακών χαρακτηριστικών, ενώ 18 μετοχές εντάσσονται στην κατηγορία επιτήρησης επισημαίνει η Καθημερινή.

Ξένοι θεσμικοί: Το 33% της συνολικής κεφαλαιοποίησης των πέντε μεγάλων ελληνικών τραπεζών κατέχουν οι ξένοι, σύμφωνα με τον κ. Νανόπουλο, αναφέρει η Ημερησία.

Ολυμπιακή: Την επιστροφή ενισχύσεων ύψους 161 εκατ. ευρώ από την Ολυμπιακή στο κράτος απαιτεί και επισήμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με απόφαση που αναμένεται να λάβει σήμερα χωρίς ιδιαίτερη συζήτηση, απειλώντας με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επισημαίνει η Καθημερινή.

Σκληραίνει τη στάση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέναντι στη χώρα μας για το θέμα της Ολυμπιακής, σημειώνει το Κέρδος, που συμπληρώνει ότι σήμερα το Κολέγιο των Επιτρόπων αναμένεται να αποφασίσει την αποστολή αιτιολογημένης γνώμης προς την Ελλάδα, ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει, εντός δύο μηνών, στην ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων που δόθηκαν στην εταιρία την περίοδο 1998-2002.

Εκκαθαριστικά: Σε υψηλά επίπεδο κινείται ο μέσος συμπληρωματικός φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν τις επόμενες ημέρες 23.321 φορολογούμενοι, οι οποίοι θα παραλάβουν από την Εφορία τους χρεωστικό εκκαθαριστικό επισημαίνει η Ναυτεμπορική.

Εθνική: Νέα εποχή για την Εθνική Τράπεζα μετά την εξαγορά της τουρκικής Finansbank σημειώνει η Καθημερινή, που προσθέτει ότι υποψήφια είναι και η σερβική Panonska.

Η πρώτη μεγάλου μεγέθους επιχειρηματική σύμπραξη μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας πραγματοποιήθηκε στον τραπεζικό κλάδο με την εξαγορά έναντι 2,3 δισ. ευρώ από την Εθνική του 46% της Finansbank, αναφέρει η Ημερησία.

Η Εθνική γίνεται πολυεθνική τονίζει το Κέρδος, που παραθέτει το παρασκήνιο αλλά και τους στόχους της εξαγοράς του 46% της πέμπτης μεγαλύτερης τουρκικής τράπεζας Finansbank.

Τη μεγαλύτερη επένδυση της χώρας εκτός συνόρων πραγματοποίησε η Εθνική Τράπεζα, αναφέρει η Ελευθεροτυπία, που προσθέτει πως τη συμφωνία έπειτα από τελικές διαπραγματεύσεις τεσσάρων και πλέον ωρών υπέγραψαν χθες στην Αθήνα από την Εθνική ο πρόεδρός της Τ. Αράπογλου και ο ιδιοκτήτης της τουρκικής τράπεζας Χ. Οζγεγίν.

Marfin: Για νέα κίνηση της Marfin κάνει λόγο η Ημερησία, που σημειώνει ότι το 25,8% του ”Μητέρα” πέρασε στο ”Υγεία”, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι αναμένονται ριζικές ανακατατάξεις στον κλάδο της υγείας.

Το 89,70% της Επενδυτικής Τράπεζας ελέγχει η Marfin, έπειτα από εξαγορά επιπλέον ποσοστού 28,73% αντί 42,8 εκατ. ευρώ τονίζει η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Αλουμύλ: Η τιμή των πρώτων υλών πίεσε την Αλουμύλ σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που προσθέτει ότι η εταιρία αναμένει σημαντική βελτίωση κατά την τρέχουσα χρήση.

ΔΕΠΑ: Επενδύσεις ύψους 315 εκατ. ευρώ θα υλοποιηθούν από τη ΔΕΠΑ για την επέκταση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου και τη διασύνδεσή του με τα δίκτυα της Τουρκίας (τον Μάρτιο του 2007) και τον ελληνοϊταλικό αγωγό, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημ. Σιούφας σύμφωνα με την Εξπρές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v