Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική... πολυεθνική

Εθνική εξαγορά με πολλούς αποδέκτες, άμεσες, αλλά και μακροπρόθεσμες συνέπειες και συνέργειες θα καθορίσουν και βραχυπρόθεσμα την τάση στην αγορά. Σε μία συνεδρίαση που αναμένεται με ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον, καθώς αναδιατάσσεται ένα σημαντικό μέρος της αγοράς, από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση έως και την επιτήρηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η πιο ενδιαφέρουσα συνεδρίαση, σύμφωνα με την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς, ξεκινά σε λίγο με το Γ.Δ. από τις 4.137,4 μονάδες.

Με ένα ”χαρτοφυλάκιο” ειδήσεων, επόμενων κινήσεων, επιχειρηματικών και μετοχικών ανακατατάξεων πλησιότατο και για κάθε ενδιαφερόμενο.

Από το μέτοχο της Εθνικής μέχρι και τον τελευταίο ”παίκτη” που κατέχει μετοχές εταιρίας, η οποία εντάσσεται στην επιτήρηση.

Λόγω μεγέθους, η ερμηνεία της Εθνικής εξαγοράς είναι αυτή που θα οδηγήσει στη διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Η ερμηνεία των ισχυρών παικτών της αγοράς για θέματα που αφορούν στο ύψος της αύξησης του Μ/Κ, την κάλυψή του, αλλά και τις επόμενες συνέργειες που δημιουργούνται στον κλάδο.

Δεν είναι τυχαίο πως ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank ζητά συνέχεια στις μεταρρυθμίσεις, με τον όμιλο να... υποχρεώνεται σε επιχειρηματική κίνηση ή ενδυνάμωση της παρουσίας του στον ευρύτερο χώρο της Βαλκανικής.

Ένα είναι σίγουρο: Πως η Εθνική εξαγορά θα έχει πολλούς αποδέκτες άμεσα και μακροπρόθεσμα επιδράσεις που δημιουργούν άλλα μεγέθη και ισορροπίες, όχι μόνο στον κλάδο, αλλά ευρύτερα στην αγορά μας.

Και αν βραχυπρόθεσμα η διακύμανση της μετοχής της Εθνικής σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το... θυμικό όσων θα προσπαθήσουν να ερμηνεύσουν και να αποτιμήσουν την εξαγορά της Εθνικής, το εγχείρημα έχει σαφώς μακροπρόθεσμη προοπτική και δυναμική.

Η... καταιγιστική αναδιάταξη μετοχών, δεικτών, κλάδων και ισορροπιών δεν μπορεί παρά να έχει άμεσες επιπτώσεις και παρενέργειες από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση μέχρι και την... επιτήρηση.

Το σίγουρο, όμως, είναι πως στην αγορά ανοίγει και πάλι ένας κύκλος πλούσιος σε ειδήσεις από τον τραπεζικό κλάδο μέχρι την υγεία, τις κατασκευές, τα τυχερά παιχνίδια.

Κάτι που θα συμβάλει στην κατακόρυφη ενίσχυση της μεταβλητότητας, των διακυμάνσεων συγκεκριμένων μετοχών σήμερα, αλλά και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Βραχυπρόθεσμα, η τάση θα εξαρτηθεί από τις αντοχές των τηλεπικοινωνιών, με τον κλαδικό δείκτη να κερδίζει τις τελευταίες 4 ημέρες 4,2%, έναντι 1,5% του τραπεζικού.

Θα εξαρτηθεί πρωτίστως, από το εύρος διακύμανσης της Εθνικής, αλλά και επιμέρους τίτλων, όπως Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Cosmote.

Ενδιαφέρον, όμως, εκτιμάται πως διαμορφώνεται για μετοχές όπως ΟΛΘ, Proton Bank, FORTHnet, Kαρδασιλάρης, Νίκας, Αltec, Elmec, που αναβαθμίζονται στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, τα ΚΑΕ, όπου είναι εμφανής η επιχειρηματική κινητικότητα, οι ενέργειες διεθνούς διαγωνισμού για την κατασκευή της πρώτης προβλήτας του ΟΛΠ, την Intralot, και ορισμένες ακόμη εισηγμένες.

Σημείωση: Το ότι η κίνηση του ομίλου της Εθνικής δεν είναι μία μεμονωμένη και αυστηρά επιχειρηματική ενέργεια εκτιμάται από την πλειονότητα των αναλυτών. Δεν είναι τυχαίο πως στα σημερινά ”ΝΕΑ” καταγράφεται μία εκτίμηση περισσότερο πολιτικού και εν συνεχεία επιχειρηματικού χαρακτήρα.

Και αυτή, βεβαίως, με την προτροπή και εδώ και ένα μήνα προεξόφλησή της από τον αμερικανικών συμφερόντων οικονομικό κολοσσό της Citigroup.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v