Σε σύγκριση με το 2019, η αλλαγή στην ελληνική οικονομία είναι τεράστια. Η χώρα μας έχει σήμερα 25 δισ. μεγαλύτερο ΑΕΠ, 300.000 νέες θέσεις εργασίας, διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τον μέσο όρο της Ε.Ε. και το σημαντικότερο: από χώρα με τρομακτικό επενδυτικό κενό το 2019, έχει αυξήσει ήδη πάνω από 50% τις επενδύσεις και βρίσκεται πλέον για τα καλά στο ραντάρ της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας.
Αφήνοντας πίσω της την καταστροφική περιπέτεια του 2015, η Ελλάδα είναι σήμερα πιο ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφής και οι πολίτες της έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα και καταθέσεις. Χάρη σε μια πολιτική κινήτρων που άλλαξε την πορεία της οικονομίας, μετά από 13 επιτυχημένες αξιολογήσεις από τους θεσμούς και 12 αναβαθμίσεις από τους επενδυτικούς οίκους, είμαστε πλέον στα πρόθυρα της κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, που ανοίγει την πόρτα για μια καινούργια εποχή.
Το αξιοσημείωτο είναι πως αυτή η αλλαγή σελίδας ήρθε παρά τις διαδοχικές κρίσεις και τις επιπτώσεις που τις ακολούθησαν. Καταφέραμε να βελτιώσουμε όλους τους δείκτες αποτελεσματικότητας της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανόμενου ακόμα και του δημόσιου χρέους, που είναι σήμερα σημαντικά μικρότερο ως ποσοστό του ΑΕΠ από αυτό που παραλάβαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι αναγκαστήκαμε να πραγματοποιήσουμε τεράστιες δαπάνες για να αντιμετωπίσουμε τρεις από τις μεγαλύτερες κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας μας: την πανδημία, την παγκόσμια ενεργειακή και πληθωριστική κρίση και τις απειλές από την Ανατολή.
«Κλειδί» για την επιτυχία της προσπάθειάς μας ήταν τα οικονομικά κίνητρα για δουλειά και δημιουργία, τα οποία χαρακτήρισαν την οικονομική μας πολιτική. Η αποτελεσματικότητα της πολιτικής αυτής καταγράφεται από την πρόσφατη έκθεση του Economist Intelligence Unit, από την οποία προκύπτει πως η Ελλάδα ήταν η χώρα που πέτυχε την τριετία 2019-2022 τη μεγαλύτερη βελτίωση του επιχειρηματικού της περιβάλλοντος, σκαρφαλώνοντας 16 θέσεις στη σχετική κατάταξη. Το γεγονός λειτούργησε σαν μαγνήτης για την ανακοίνωση εμβληματικών επενδύσεων στη χώρα μας από εταιρείες-κολοσσούς, όπως η Microsoft, η Amazon Web, η Cisco, η Volkswagen, η JP Morgan κ.ά.
Το μέλλον της ελληνικής οικονομίας διαγράφεται σήμερα ακόμη πιο αισιόδοξο. Στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα επισημαίνεται πως η αποτελεσματική εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» προβλέπεται να παραμείνει ο κύριος μοχλός της αύξησης των επενδύσεων.
Το «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει εργαλεία (επιδοτήσεις και δάνεια) και μεταρρυθμίσεις που καθιστούν την ελληνική οικονομία πιο εξωστρεφή, πιο ανταγωνιστική, πιο αποτελεσματική-παραγωγική και πιο «πράσινη», ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην περαιτέρω ψηφιοποίηση του κράτους, προάγουν τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας και τη μείωση της γκρίζας οικονομίας.
Ήδη το ελληνικό σχέδιο υλοποιείται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από τα αντίστοιχα άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. Στο σκέλος των επιδοτήσεων έχουν ενταχθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 13,7 δισ. ευρώ, τα οποία σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή μετάβαση, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, αλλά και με ιδιωτικές επενδύσεις για τον μετασχηματισμό της οικονομίας. Η απορρόφηση πόρων έχει ήδη ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη πάνω από 267 διαγωνισμοί, συνολικής δημόσιας δαπάνης που υπερβαίνει τα 3,37 δισ. ευρώ.
Αντιστοίχως, στο σκέλος των δανείων, τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί (αρκετά προέρχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) έχουν συνολικό προϋπολογισμό άνω των 12 δισ. ευρώ και αφορούν πλήθος κλάδων της οικονομίας (βιομηχανία, λιανικό εμπόριο, ηλεκτροπαραγωγικές επενδύσεις - ΑΠΕ, τηλεπικοινωνίες, τουρισμό και υπηρεσίες). Ήδη έχουν υπογραφεί δανειακές συμβάσεις με συνολικό επενδυτικό προϋπολογισμό περί τα 5 δισ. ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι πως τα δάνεια στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0» χορηγούνται με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους (επιτόκιο δανεισμού σταθερό 0,35% για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και 1% για μεσαίες και μεγάλες), την ώρα που καταγράφεται διεθνώς ραγδαία αύξηση των επιτοκίων και του κόστους κεφαλαίου.
Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα. Οι πόροι που έχει στη διάθεσή της η χώρα μας από αυτό το πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο αναμένεται να οδηγήσουν σε μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων για τα δεδομένα της Ελλάδας, της τάξεως των 65-70 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των πόρων του RePowerEU).
Προϋπόθεση για να συνεχιστεί η επιτυχημένη αυτή οικονομική πορεία και να μην υπάρξει ανατροπή και τραγική οπισθοδρόμηση, είναι η πολιτική σταθερότητα και η συνέχιση και εμβάθυνση της μεταρρυθμιστικής πολιτικής. Με κύριους στόχους τον αποφασιστικό εκσυγχρονισμό των τμημάτων του κράτους που παραμένουν πίσω στην εποχή των συντεχνιών και της ακραίας αναποτελεσματικότητας, αλλά και τη συνέχιση της έκρηξης επενδύσεων, που έχει ήδη ξεκινήσει και θα πολλαπλασιαστεί στα επόμενα χρόνια.
Το δίλημμα στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου είναι απλό: θα προχωρήσουμε μπροστά ή η χώρα θα παγιδευτεί από τις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης, σε μια περιπέτεια ακυβερνησίας ή σε νέους πειραματισμούς ανάλογους με το τραγικό 2015;
Τεχνικός έλεγχος σε data center. Η Ελλάδα ήταν η χώρα που πέτυχε την τριετία 2019-2022 τη μεγαλύτερη βελτίωση του επιχειρηματικού της περιβάλλοντος, προσελκύοντας επενδύσεις από εταιρείες-κολοσσούς και στις ψηφιακές υποδομές.
*Ο κ. Θόδωρος Σκυλακάκης είναι Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών. Αρμόδιος για την προετοιμασία και τον συντονισμό της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».