Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Macro και Γκρίνσπαν πίεσαν τη Wall

Με απώλειες ”έκλεισε” τη χρηματιστηριακή εβδομάδα η Wall Street καθώς η σημαντική πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αλλά και τα σχόλια του Α. Γκρίνσπαν για τους κινδύνους από την ”έκρηξη” στην αγορά κατοικιών ενίσχυσαν τις ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομίας. Πτώση στην Ευρώπη.

Με απώλειες ”έκλεισε” τη χρηματιστηριακή εβδομάδα η Wall Street καθώς η σημαντική πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αλλά και τα σχόλια του Α. Γκρίνσπαν για τους κινδύνους από την ”έκρηξη” στην αγορά κατοικιών ενίσχυσαν τις ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομίας. Πτώση στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, σημαντική υποχώρηση εμφάνισε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, όπως αποτυπώνεται στο σχετικό δείκτη που εκπονεί το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Michigan περιορίστηκε στο 89,1 έναντι 92,7 τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτές περίμεναν ηπιότερη υποχώρηση στο 92,5.

Παράλληλα, μιλώντας σε συνέδριο για την πολιτική της Fed, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Άλαν Γκρίνσπαν περιέγραψε την ”έκρηξη” στην αγορά κατοικιών ως ”οικονομική ανισορροπία” η οποία, όπως σημείωσε, μπορεί να έχει άσχημη κατάληξη, ενώ επισήμανε ότι η Τράπεζα παρακολουθεί στενά την άνοδο των αξιών περιουσιακών στοιχείων όπως οι μετοχές, τα ομόλογα και οι κατοικίες.

Την ίδια στιγμή, στις ενεργειακές αγορές, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον τυφώνα ”Κατρίνα” που απειλεί τον Κόλπο του Μεξικού, απ’ όπου προέρχεται το 30% περίπου της αμερικανικής διάθεσης πετρελαίου.

Μετά την εκτίναξη στο ρεκόρ των 68 δολαρίων ανά βαρέλι την Πέμπτη, όλο και περισσότεροι αναλυτές αποδέχονται ότι η αγορά βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ”σούπερ ανόδου” και τα 70 δολάρια ίσως δεν απέχουν παρά λίγες συνεδριάσεις.

Ωστόσο αργά το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) της Παρασκευής οι τιμές του ”μαύρου χρυσού” άρχισαν να υποχωρούν κάτω και από τα 67 δολάρια ανά βαρέλι με αφορμή τη φημολογία ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμφωνήσει στην απελευθέρωση μέρους των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου.

Οι φήμες κυκλοφόρησαν τη στιγμή που τα αποθέματα βενζίνης της Florida εξαντλούνταν καθώς οι πολίτες προετοιμάζονται για το ”πέρασμα” της καταιγίδας.

Οι προοπτικές ακόμη υψηλότερων επιτοκίων επηρέασαν αρνητικά μετοχές εταιριών κατασκευής κατοικιών όπως η Pulte Homes και η KB Home αλλά και τραπεζών καθώς μειώνεται η αξία των ομολόγων που κατέχουν ενώ περιορίζεται η ζήτηση για δάνεια και υποθήκες.

Τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη πίεσαν χαμηλότερα μετοχές εταιριών λιανικού εμπορίου όπως η Home Depot και η Big Lots.

Απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Merck η οποία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, φέρεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε εξωδικαστικές συμβιβαστικές κινήσεις στις περίπου 5.000 υποθέσεις που εκκρεμούν εις βάρος της για το παυσίπονο Vioxx.

Πτωτικά κινήθηκε ο τίτλος της DOV Pharmaceuticals μετά την είδηση ότι η εταιρία σταμάτησε τις δοκιμές ενός φαρμάκου της καθώς ένας από τους ασθενείς παρουσίασε αυξημένα ένζυμα κατά την εξέταση της λειτουργίας του ήπατος του.

Αρνητική η εικόνα της μετοχής της Pixar καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα, η εταιρία βρίσκεται στο επίκεντρο ανεπίσημης έρευνας από την SEC σχετικά με την ταινία ”The Incredibles”.

Υποχώρησε η μετοχή της WPP, παρά το γεγονός ότι η δεύτερη μεγαλύτερη διαφημιστική εταιρία του κόσμου ανακοίνωσε αύξηση καθαρών κερδών κατά 45% στο πρώτο εξάμηνο, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις της και για το υπόλοιπο του έτους.

Στον αντίποδα, κέρδη αποκόμισε ο τίτλος της Hewlett-Packard η οποία ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει ακόμη 4 δισ. δολάρια σε πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών.

Ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της Novell Inc. η οποία παρουσίασε στο τρίτο τρίμηνο κέρδη ανά μετοχή ύψους 3 σεντς έναντι των 2 σεντς που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ενισχύθηκε η μετοχή της OmniVision Technologies η οποία προέβλεψε για το δεύτερο τρίμηνο έσοδα ύψους 120 εκατ. δολ. έναντι των 103,1 εκατ. δολ. που είναι η μέση πρόβλεψη των αναλυτών.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ ενισχύθηκε 0,29% στα 10,50, ενώ το ADR της Εθνικής σημείωσε άνοδο 0,28%, στα 7,25 δολάρια. Υποχώρηση 0,20% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 30,40 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.397,29 μονάδες με απώλειες 0,51%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινήθηκε πτωτικά κατά 0,64%, στις 2.120,77 μονάδες και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,60%, στις 1.205,10 μονάδες.

Έντονα πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 0,53% στις 5.228,10 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε απώλειες 1,49% στις 4.783,80 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.342,70 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 0,82%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v