Wall: Μικτά πρόσημα λόγω αποκόμισης κερδών

Με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η Wall Street, καθώς με αφορμή τις δηλώσεις του Jack Guynn, προέδρου της Altanta Fed, για αυξημένα εργασιακά κόστη, εκδηλώθηκαν κινήσεις αποκόμισης κερδών που ”φρέναραν” την άνοδο της αγοράς. Άνοδος στην Ευρώπη.

Με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η Wall Street, καθώς με αφορμή τις δηλώσεις του Jack Guynn, προέδρου της Altanta Fed, για αυξημένα εργασιακά κόστη, εκδηλώθηκαν κινήσεις αποκόμισης κερδών που ”φρέναραν” την άνοδο της αγοράς. Άνοδος στην Ευρώπη.

Η αγορά πραγματοποίησε ανοδικό ξεκίνημα καθώς τα σχόλια του προέδρου της Fed Άλαν Γκρίνσπαν για τα επιτόκια έτυχαν θετικής υποδοχής από τους επενδυτές αφού ενίσχυσαν την αισιοδοξία ότι τα χαμηλότερα κόστη δανεισμού θα επιτρέψουν ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.

Ειδικότερα, μιλώντας σε συνέδριο τραπεζιτών στο Πεκίνο ο κ. Γκρίνσπαν εκτίμησε ότι η μείωση του spread μεταξύ των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων επιτοκίων μειώνεται γεγονός το οποίο ωστόσο δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη οικονομική επιβράδυνση.

Οι δηλώσεις Γκρίνσπαν πυροδότησαν το ενδιαφέρον για μετοχές χρηματοοικονομικών εταιριών όπως η Countrywide Financial Corp..

Παράλληλα, στο μέσον περίπου των συναλλαγών η General Motors γνωστοποίησε τα σχέδια της για περικοπή τουλάχιστον 25.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2008 και κλείσιμο μονάδων που θα αποφέρει, όταν ολοκληρωθεί ετήσια εξοικονόμηση περίπου 2,5 δισ. δολαρίων.

Η είδηση έδωσε σημαντική ώθηση στη μετοχή της εταιρίας, ενώ το αγοραστικό ενδιαφέρον επεκτάθηκε και σε άλλα blue chips.

Ωστόσο, οι δηλώσεις του προέδρου της Atlanta Fed, Jack Guynn, ο οποίος έκανε λόγο για αυξημένα εργασιακά κόστη σε κάποιους τομείς, ενίσχυσε την άποψη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα ενισχυθούν, δίνοντας παράλληλα, σύμφωνα με αναλυτές, το έναυσμα για κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Από τις μετοχές του Dow, εκείνη της McDonald’s Corp. ήταν η μόνη που υποχωρούσε μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του προέδρου του προβληματικού ευρωπαϊκού παραρτήματος της.

Πτωτικά κινήθηκε η μετοχή της Sears Holdings Corp.. Η εταιρία που προέκυψε από τη συγχώνευση των Kmart Holdings και Sears, Roebuck and Co., εμφάνισε στο πρώτο τρίμηνο που έληξε στις 30 Απριλίου ζημιές 9 εκατ. δολαρίων ή 7 σεντς ανά μετοχή, λόγω λογιστικών αλλαγών.

Αρνητική η εικόνα της Bob Evans Farms Inc. η οποία ανακοίνωσε πτώση κερδών κατά τη τέταρτο τρίμηνο της τάξεως του 71%, ενώ προειδοποίησε ότι τα αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο θα είναι επίσης πτωτικά.

Σε αρνητικό έδαφος πέρασε τελικά η μετοχή της Albertson’s, η οποία ανακοίνωσε αύξηση των κερδών του πρώτου τριμήνου κατά 93% στα 107 εκατ. δολάρια ή 29 σεντς ανά μετοχή και αύξηση εσόδων κατά 16% στα 10 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές προέβλεπαν 27 σεντς κέρδη ανά μετοχή και έσοδα 10,25 δισ. δολαρίων.

Κινητικότητα εμφάνισε η μετοχή της Texas Instruments, η οποία ανακοινώνει αποτελέσματα μετά τη λήξη της συνεδρίασης, αλλά και οι μετοχές των Intel και Cisco Systems που θα ανακοινώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες για τις πωλήσεις τους.

Ανοδικά κινήθηκε ο τίτλος της Monsanto η οποία ανακοίνωσε ότι η κερδοφορία του πρώτου τριμήνου ανήλθε στα 1,05 δολάρια ανά μετοχή, έναντι πρόβλεψης για κέρδη 1 δολαρίου ανά μετοχή.

Το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας παρέμεινε αμετάβλητο στα 7,03 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ κέρδισε 2,92%, στα 9,52 δολάρια. Το δικαίωμα της 3Ε, ενισχύθηκε 1,27%, στα 27,95 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,15% στις 10.483.07 μονάδες, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας σημείωσε πτώση κατά 0,41% στις 2.067.16 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διαμορφώθηκε στις 1.197.26 μονάδες υποχωρώντας οριακά κατά 0,02%.

Κέρδη αποκόμισαν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,90% στις 5.025,20 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη κέρδισε 1,53% στις 4.566,01 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,83% και διαμορφώθηκε στις 4.180,74 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v