Κάνουν λάθη οι διαχειριστές των Hedge Funds;

”Φόρτο εργασίας” των διαχειριστών Hedge Funds και λάθη εκ μέρους τους σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις σύνθετων χρηματοικονομικών εργαλείων επισημαίνουν οι μεγάλοι τραπεζίτες από το Λονδίνο, ”σκοπεύοντας” πιθανότατα στην απόκτηση σχετικού μεριδίου αγοράς.

του James Drummond

Φόρτο εργασίας αντιμετωπίζουν διαχειριστές Hedge Funds, που διαχειρίζονται το 1/3 των κεφαλαίων όλου του κλάδου. Μάλιστα, ο φόρτος τους είναι τόσος, που υπάρχει κίνδυνος να προχωρούν σε λάθος αποτιμήσεις σύνθετων πιστωτικών εργαλείων, προειδοποιούν τραπεζίτες από το Λονδίνο.

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, διαχειριστές με έδρα το Δουβλίνο που διαχειρίζονται ενεργητικά Hedge Funds αξίας 300 δισ. ευρώ αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ζωτικής σημασίας προσωπικό.

Οι πιέσεις έρχονται σε κρίσιμη στιγμή, καθώς οι διαχειριστές αξιολογούν σύνθετα χρηματοοικονομικά εργαλεία στα οποία δεν υφίσταται αυτό που καλείται ”Liquid Market” (= τόση πληθώρα τίτλων, που η πώληση κάποιων από αυτούς να μην επηρεάζει την τιμή τους). Τα πιστωτικά swaps και οι υποχρεώσεις από κοινοπρακτικά χρέη βρέθηκαν στο ”μικροσκόπιο”, καθώς πιστεύεται ότι τα Hedge Funds προχώρησαν σε λάθος εκτιμήσεις τον περασμένο μήνα.



”Έχεις λίγους διαχειριστές σε συνδυασμό με την έλλειψη εμπειρίας στην αξιολόγηση αυτών των σύνθετων τίτλων. Αυτό ασκεί μεγάλη πίεση στο σύστημα”, είπε ο Rod Barker, στέλεχος της CSFB στο Λονδίνο.

Οι διαχειριστές των Hedge Funds είναι σημαντικοί -αν και χαμηλών τόνων- ενδιάμεσοι στον κλάδο της διαχείρισης κεφαλαίων, παρέχοντας ανεξάρτητες αποτιμήσεις σε επενδυτές.

Υπήρξε κάποιος εξορθολογισμός της αγοράς, καθώς οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες κινούνται για να καταλάβουν αυτό που μέχρι πρότινος αποτελούσε ”οικοτεχνία” των Hedge Funds.

Οι διαδικασίες που περιλαμβάνει η αποτίμηση των θέσεων ενός hedge fund ήταν δύσκολο να αυτοματοποιηθούν, ειδικά αν δεν περιλαμβάνουν διαπραγμάτευση σε χρηματιστήριο. Εξάλλου, η αυτοματοποίηση είναι επίσης περισσότερο δύσκολη, αν ένα κεφάλαιο αποτιμάται σε διάφορες ισοτιμίες.

Ο Κieran Conroy του Citco, στο Δουβλίνο, παραδέχτηκε ότι τα Hedge Funds έχουν γίνει όλο και περισσότερο σύνθετα και ότι υπήρξε σημαντική ανάπτυξη των ενεργητικών τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, επισήμανε ότι οι εισροές κεφαλαίων προς τα Hedge Funds επιβραδύνονται τώρα.

”Τέτοιο φαινόμενο αύξησης, αποτελεί πρόκληση προς οποιονδήποτε κλάδο δραστηριότητας που λειτουργεί σε μία πόλη με ανεργία στο 4%. Ωστόσο, δεν συμφωνούμε ότι υπάρχει λίγη ή καθόλου επάρκεια προσωπικού για τη διαχείριση σύνθετων κεφαλαίων”, είπε.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v