Greenspan: Υπάρχουν σημάδια οικονομικής αδυναμίας

Την ύπαρξη σινιάλων επερχόμενης οικονομικής αδυναμίας αναγνώρισε εχθές ο A. Greenspan, μιλώντας σε δορυφορική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα. Ο ίδιος έκανε λόγο για αδικαιολόγητα χαμηλά επιτόκια σε ολόκληρο τον κόσμο.

του Andrew Balls στην Ουάσιγκτον



Ο Alan Greenspan, ο πρόεδρος της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, επεσήμανε το βράδυ της Δευτέρας την ασυνήθιστη συμπεριφορά των ανά τον κόσμο αγορών ομολόγων και αναγνώρισε πως οι επενδυτές είναι πιθανόν να εντοπίζουν σωστά μία επερχόμενη περίοδο οικονομικής αδυναμίας.

Οι επισημάνσεις του κ. Greenspan έγιναν κατά τη συμμετοχή του σε δορυφορική συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα.

Από τον περασμένο Ιούνιο, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξήσει τα επιτόκια από 1% σε 3%, αλλά οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου έχουν μειωθεί κατά περίπου 80 μονάδες βάσης, σε επίπεδα χαμηλότερα του 4%.

Τα spreads των ομολόγων στις αναδυόμενες αγορές έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ και το spread μεταξύ των εταιρικών ομολόγων και των λεγόμενων ”junk bonds” έχει μειωθεί.

”Ο οικονομικός και ο χρηματοοικονομικός κόσμος αλλάζει με τρόπους που ακόμη δεν έχουμε πλήρως καταλάβει”, είπε ο κ. Γκρίνσπαν.

Ορισμένοι αναλυτές υπονόησαν πως τα ”σινιάλα” της αγοράς σημαίνουν ότι η Fed θα ολοκληρώσει σύντομα τον κύκλο ”σφιξίματος” των επιτοκίων. Ο κ. Greenspan αναγνώρισε ότι ”αυτοί που αποφασίζουν τις πολιτικές θα πρέπει να είναι ικανοί να στηριχθούν περισσότερο στις τιμές που καθορίζουν οι αγορές από μόνες τους και λιγότερο στις αβέβαιες ικανότητες πρόβλεψης των επισήμων”.

”Μία πρόωρη διακεκριμένη υπόθεση είναι ότι οι αγορές εκπέμπουν σημάδια οικονομικής αδυναμίας. Αυτή είναι σίγουρα μία αίσθηση που αξίζει προσοχής”, τόνισε.

Ωστόσο, προσέθεσε πως δεν υφίσταται μία πλήρως ικανοποιητική δικαιολόγηση για την ύπαρξη τόσο χαμηλών επιτοκίων μακροπρόθεσμα, κάτι το οποίο αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο, που μάλιστα δεν ”συγκινείται” από τα σημάδια ενίσχυσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι αγορές γραμματίων του Αμερικανικού Δημοσίου από ξένη κεντρική τράπεζα αποτελούν μερική εξήγηση για αυτό, αλλά η συνολική επίδραση της κίνησης αυτής μάλλον ήταν ήπια και δεν μπορεί να ερμηνεύσει την περσινή υποχώρηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων σε όλο τον κόσμο, ανέφερε.

Ομοίως, ο παγκόσμιος ανταγωνισμός και η άνοδος της Κίνας και της Ινδίας συνέβαλαν σε χαμηλότερες πληθωριστικές πιέσεις, αλλά δεν μπορεί να ευθύνονται για τα χαμηλότερα επιτόκια.

Προηγουμένως ο κ. Greenspan είχε αναφερθεί στο ”αίνιγμα” των χαμηλών επιτοκίων. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις ο κ. Greenspan ”βρίσκει” τα επιτόκια πολύ χαμηλά, σε μία περίοδο μάλιστα που η Fed βλέπει τα θεμελιώδη μεγέθη της αμερικανικής οικονομίας ως υγιή και τον πληθωρισμό ως τη μεγαλύτερη ανησυχία.

Τα πολύ χαμηλά επιτόκια συνέβαλαν σε κερδοσκοπική δραστηριότητα επενδυτών που αναζητούσαν αποδόσεις και σε υπερβολικές εισροές σε hedge funds και σε ιδιωτικά κεφάλαια - κάτι που ως πιθανό αποτέλεσμα είχε την εξάλειψη των αποδόσεων, είπε.

”Μετά την πολύ γρήγορη ανάπτυξή του, ο κλάδος των hedge funds μπορεί να συρρικνωθεί προσωρινά και πολύ εύποροι διαχειριστές και επενδυτές μπορεί να γίνουν λιγότερο εύποροι”, είπε, προσθέτοντας ότι η συνετή διαχείριση του κινδύνου από τις τράπεζες και άλλους επίσημους οργανισμούς δείχνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν συστημικά προβλήματα.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v