Apple: ”Χωρίζει” με IBM για τα... μάτια της Intel

Την αλλαγή του βασικού προμηθευτή επεξεργαστών αναμένεται να ανακοινώσει η Apple, επιλέγοντας την Intel έναντι του μέχρι τώρα συνεργάτη της, της IBM. Μέσω της κίνησης αυτής, η Apple σκοπεύει στην αύξηση του μεριδίου της στην παγκόσμια αγορά, μέσω φθηνότερων Η/Υ.

του Simon London στο Σαν Φρανσίσκο



H εταιρία υπολογιστών Apple αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα Δευτέρα ότι θα πάψει την IBM από τη θέση του βασικού προμηθευτή της, προκρίνοντας στη θέση της την Intel, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή επεξεργαστών παγκοσμίως.

Αν επιβεβαιωθεί, η κίνηση θα αποτελεί την προσπάθεια του Steve Jobs, συνιδρυτή της Apple και διευθύνοντα συμβούλου, να αυξήσει το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς της εταιρίας (τώρα βρίσκεται στο 2%), μέσω της προσφοράς χαμηλότερου κόστους Η/Υ.

Οι Apple, Intel και IBM δεν επιθυμούσαν να σχολιάσουν σχετικά. Ωστόσο, οι αναλυτές του κλάδου είπαν πως οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Apple και την Intel διαρκούν κάποιες εβδομάδες και μία ανακοίνωση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα.

Οι προσωπικοί υπολογιστές της Apple ”δομήθηκαν” από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 γύρω από τους επεξεργαστές Power της IBM, ενώ οι επεξεργαστές για τους φορητούς υπολογιστές της εταιρίας προέρχονται από τη Freescale, την εταιρία που αποσχίστηκε πέρσι από τη Motorola.

Παρ’ όλα αυτά, η σχέση της IBM και της Apple εφθάρη τα τελευταία χρόνια.

Στελέχη της Apple απέδωσαν τις χαμηλές πωλήσεις κάποιων μοντέλων τους στην καθυστέρηση από την αδυναμία της IBM να προμηθεύσει επαρκείς ποσότητες επεξεργαστών.

Οι μικροεπεξεργαστές είναι ο εγκέφαλος των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η αγορά κυριαρχείται από την Intel, η οποία σχεδιάζει και κατασκευάζει επεξεργαστές για το περίπου 80% όλων των μηχανημάτων που λειτουργούν με τα Windows της Microsoft. Το υπόλοιπο μερίδιο της αγοράς ελέγχεται από την Advanced Micro Devices.

Οι προσωπικοί υπολογιστές της Apple που ”τρέχουν” με δικό τους λειτουργικό σύστημα χαίρουν προτίμησης στους κλάδους της γραφιστικής και της εκπαίδευσης. Ωστόσο, το μερίδιο αγοράς της εταιρίας υποχώρησε σημαντικά κατά τη δεκαετία του 1990, καθώς τα ”Wintel” (Windows και Intel) καθιερώθηκαν ως κυρίαρχη δύναμη στο χώρο.

Οι δραστηριότητες της Apple γνώρισαν σημαντική ανάκαμψη το περασμένο 12μηνο, ενισχυμένες από το μηχάνημα αναπαραγωγής ψηφιακής μουσικής, iPod, αλλά και τις ανησυχίες για την ασφάλεια των Windows. Ωστόσο, η μετακύλιση προς τα προϊόντα της Intel θα απαιτήσει σημαντική επένδυση εκ μέρους της Apple και της εταιρίας λογισμικού που συνθέτουν εφαρμογές για τους Η/Υ της. Αρκετές εφαρμογές θα χρειαστεί να επανεγγραφούν με βάση το υλικό της Intel.

Στην Apple κατευθύνεται μόνο ένα μικρό ποσοστό των επεξεργαστών που κατασκευάζει η IBM.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v