Wall: Ανοδος λόγω Γκρίνσπαν και GM

Κέρδη αποκομίζει η Wall Street, ωστόσο την έντονα ανοδική κίνηση, που υποστηρίζουν τόσο τα σχόλια του Α. Γκρίνσπαν για τα επιτόκια, όσο και το ενδιαφέρον για τη μετοχή της GM, ”φρέναραν” οι δηλώσεις του προέδρου της Atlanta Fed, Jack Guynn που έκανε λόγο για ενισχυμένα εργασιακά κόστη. Άνοδος στην Ευρώπη.

Κέρδη αποκομίζει η Wall Street, ωστόσο την έντονα ανοδική κίνηση, που υποστηρίζουν τόσο τα σχόλια του Α. Γκρίνσπαν για τα επιτόκια, όσο και το ενδιαφέρον για τη μετοχή της GM, ”φρέναραν” οι δηλώσεις του προέδρου της Atlanta Fed, Jack Guynn που έκανε λόγο για ενισχυμένα εργασιακά κόστη. Άνοδος στην Ευρώπη.

Σε ομιλία του μέσω δορυφόρου σε συνέδριο τραπεζιτών στο Πεκίνο ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Αλαν Γκρίνσπαν ανέφερε ότι τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, τα οποία βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, είναι μάλλον απίθανο να αλλάξουν στο άμεσο μέλλον.

Επισήμανε δε ότι η μείωση του spread μεταξύ των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων επιτοκίων μειώνεται γεγονός το οποίο ωστόσο δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη οικονομική επιβράδυνση.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι δηλώσεις του κ. Γκρίνσπαν ενίσχυσαν την αισιοδοξία ότι τα κόστη δανεισμού θα παραμείνουν χαμηλά τόσο ώστε να επιτρέψουν ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.

Ωστόσο η αγορά απώλεσε μέρος των κερδών της μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Atlanta Fed, Jack Guynn ο οποίος επισήμανε ότι τα εργασιακά κόστη σε κάποιους τομείς είναι αυξημένα, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν.

Ώθηση στα blue chips δίνει το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για τη μετοχή της General Motors η οποία κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων της ανακοίνωσε τα σχέδια της για περικοπή τουλάχιστον 25.000 θέσεων εργασίας και κλείσιμο επιπλέον μονάδων συναρμολόγησης μέχρι το 2008 προκειμένου να επιτευχθεί η εξοικονόμηση 2,5 δισ. δολαρίων.

Ανοδικά κινείται η μετοχή της Procter & Gamble η οποία ανακοίνωσε ότι οι στόχοι της τόσο για το τέταρτο τρίμηνο όσο και για το σύνολο του έτους παραμένουν εφικτοί.

Από τις μετοχές του Dow, πέραν της GM, εκείνες των Home Depot, Caterpillar, American International Group και Microsoft Corp. συγκαταλέγονται μεταξύ των κερδισμένων.

Μικρή ενίσχυση για την Albertson’s η οποία εμφάνισε κατά το πρώτο τρίμηνο αύξηση κερδών κατά 93% στα 107 εκατ. δολάρια ή 29 σεντς ανά μετοχή και αύξηση εσόδων κατά 16% στα 10 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές προέβλεπαν 27 σεντς κέρδη ανά μετοχή και έσοδα 10,25 δισ. δολαρίων.

Στον αντίποδα, πιέσεις δέχεται ο τίτλος της Sears Holdings Corp., γεγονός που αποτυπώνεται και στην κίνηση του Nasdaq. Η εταιρία εμφάνισε στο πρώτο τρίμηνο που έληξε στις 30 Απριλίου ζημιές 9 εκατ. δολαρίων ή 7 σεντς ανά μετοχή, λόγω λογιστικών αλλαγών.

Πτωτικά κινείται η μετοχή της ConAgra Foods Inc. η οποία ανακοίνωσε ότι σε ετήσια βάση κατά το τέταρτο τρίμηνο τα έσοδα ήταν χαμηλότερα των προβλεπόμενων λόγω υψηλότερου κόστους και ανεπαρκούς τιμολογιακής διαχείρισης στα συσκευασμένα κρέατα. Η εταιρία σκοπεύει να περικόψει περίπου 1.000 θέσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,57% στις 10.526 μονάδες, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας κινείται οριακά ανοδικά κατά 0,06% στις 2.076 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κυμαίνεται στις 1.202 μονάδες με κέρδη 0,42%.

Κέρδη αποκόμισαν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,90% στις 5.025,20 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη κέρδισε 1,53% στις 4.566,01 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,83% και διαμορφώθηκε στις 4.180,74 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v