Πιέσεις στη Wall λόγω πετρελαίου και macro

Η σημαντική ενίσχυση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας αλλά και η νέα ”αναρρίχηση” των πετρελαϊκών τιμών καθιστούν νευρικούς τους επενδυτές, γεγονός που αποτυπώνεται στο ταμπλώ της Wall Street.

Η σημαντική ενίσχυση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας αλλά και η νέα ”αναρρίχηση” των πετρελαϊκών τιμών καθιστούν νευρικούς τους επενδυτές, γεγονός που αποτυπώνεται στο ταμπλώ της Wall Street.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας στις ΗΠΑ, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας ενισχύθηκαν αναπάντεχα στις 350.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Μαΐου, λόγω των απολύσεων στις αυτοκινητοβιομηχανίες. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για οριακή άνοδο κατά 1.000 αιτήσεις, στις 324.000.

Εν τω μεταξύ, η παραγωγικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων ενισχύθηκε κατά 2,9% στο πρώτο τρίμηνο, σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με την πρώιμη καταμέτρηση του μεγέθους αλλά όχι τόσο ισχυρή όσο εκτιμούσαν οι αναλυτές.

Η τιμή του πετρελαίου, παρά την μικρή υποχώρηση σήμερα, παραμένει πάνω από τα 54 δολάρια το βαρέλι, ενώ η έναρξη της περιόδου ισχυρής ζήτησης για βενζίνη σε συνδυασμό με τις περιορισμένες δυνατότητες διύλισης των αμερικανικών εταιριών του κλάδου, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας στους αναλυτές.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των μετόχων της Sun Microsystems στην είδηση ότι κατέθεσε προσφορά ύψους 4,1 δισ. δολ. σε χρήμα για την εξαγορά της Storage Technology Corp., με premium σχεδόν 20% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή της μετοχής της.

Μεικτά είναι τα μηνύματα από τις εταιρίες λιανικού εμπορίου, σχετικά με τις πωλήσεις τους το Μάιο. Δυσάρεστα μηνύματα για τον όγκο πωλήσεων στέλνουν οι Pier 1, Mothers Work, Ann Taylor Stores και ShopKo ενώ η Wal Mart ανακοίνωσε σημαντική αύξηση των πωλήσεων κατά 2,5% το Μάιο.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.515,05 μονάδες με απώλειες 0,33%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται πτωτικά κατά 0,29%, στις 2.081,54 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,28%, στις 1.198,79 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, πιέσεις ασκούνται και στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου να σημειώνει απώλειες 0,24% στις 4.998,60 μονάδες, τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να υποχωρεί κατά 0,30% στις 4.165,41 μονάδες και τον δείκτη Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης να διαμορφώνεται στις 4.516,08 μονάδες με απώλειες 0,24%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v