Wall: Θετική αντίδραση στα macro

Με κέρδη, τα οποία περιέκοψε ελαφρώς η σημαντική ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στη Wall Street. Έναυσμα για την ανοδική κίνηση αποτέλεσαν τα στοιχεία από το μέτωπο της μακροοικονομίας που καθησύχασαν τις πληθωριστικές ανησυχίες των επενδυτών. Άνοδος στην Ευρώπη.

Με κέρδη, τα οποία περιέκοψε ελαφρώς η σημαντική ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στη Wall Street. Έναυσμα για την ανοδική κίνηση αποτέλεσαν τα στοιχεία από το μέτωπο της μακροοικονομίας που καθησύχασαν τις πληθωριστικές ανησυχίες των επενδυτών. Άνοδος στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, η υποχώρηση του βιομηχανικού δείκτη ISM στο 51,4 έναντι του 53,3 που ήταν η τελευταία μέτρηση, ενίσχυσε την άποψη ότι ο κύκλος αυξήσεων στα αμερικανικά επιτόκια πλησιάζει στο τέλος του, δίνοντας ώθηση σε μετοχές χρηματοοικονομικών εταιριών όπως οι Countrywide Financial, Citigroup Inc., και Freddie Mac..

Αν και η υποχώρηση ήταν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών που έκαναν λόγο για διαμόρφωση του μεγέθους στο 52,1, ο δείκτης παρέμεινε πάνω από το 50 που συνιστά το όριο μεταξύ ανάπτυξης και επιβράδυνσης.

Τον θετικό αντίκτυπο των macro φάνηκε να αντισταθμίζει η κίνηση των τιμών του ”μαύρου χρυσού” πάνω από τα επίπεδα των 54 δολαρίων ανά βαρέλι, με τους τρεις βασικούς δείκτες της αγοράς ωστόσο να ανακτούν και πάλι το μεγαλύτερο μέρος των κερδών κατά το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης.

Κέρδη αποκόμισε η Google μετά την έκθεση της CSFB που αναφέρει ότι η εταιρία θα ωφεληθεί από την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων. Οι αναλυτές της CSFB αναμένουν η μετοχή να φθάσει τα 350 δολάρια μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Θετική η εικόνα της Nortel Networks Corp. η οποία αναπροσάρμοσε τα αποτελέσματα της ανακοινώνοντας μικρές απώλειες για το πρώτο τρίμηνο, με τις πωλήσεις ωστόσο να διαμορφώνονται υψηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις.

Ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για μετοχές εταιριών κατασκευής κατοικιών, όπως οι DR Horton και Rival Plute Homes, μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις που ανέφεραν ότι οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 12,5% στο πρώτο τρίμηνο, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Θετικά αντέδρασαν οι μετοχές εταιριών ενέργειας στη νέα άνοδο του ”μαύρου χρυσού” με τις Exxon Mobil, Chevron Corp. και ConocoPhillips να ενισχύονται.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν και μετοχές εταιριών του λιανικού εμπορίου. Κέρδη αποκόμισε η Best Buy που αναβαθμίστηκε από αναλυτή της Goldman Sachs & Co. σε ”outperform” από ”in line”.

Ενισχύθηκε η μετοχή της Kolh’s Corp. η οποία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις στα καταστήματα που λειτουργούν πάνω από ένα έτος αυξήθηκαν κατά 0,2%, ενώ επαναβεβαίωσε τις εκτιμήσεις της για κέρδη ανά μετοχή στο δεύτερο τρίμηνο της τάξεως των 49-52 σεντς.

Κινητικότητα εμφάνισαν οι μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών μετά τα τελευταία στοιχεία για τις πωλήσεις.

Πτωτικά κινήθηκε η General Motors η οποία ανακοίνωσε υποχώρηση των πωλήσεων οχημάτων το Μάιο κατά 5%, ενώ οι πωλήσεις φορτηγών μειώθηκαν κατά 7%. Ανάλογη η εικόνα της Ford Motor που εμφάνισε πτώση πωλήσεων της τάξεως του 11%.

To δικαίωμα του ΟΤΕ υποχώρησε 0,22%, στα 8,96 δολάρια, ενώ το ADR της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε πτώση 0,45%, στα 6,67 δολάρια. Αμετάβλητο στα 26,11 δολάρια το δικαίωμα της 3Ε.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.548,83 μονάδες με κέρδη 0,78%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινήθηκε ανοδικά κατά 0,95%, στις 2.087,86 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,90%, στις 1.202,22 μονάδες.

Κέρδη αποκόμισαν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,95% στις 5.011,00 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο κατά 1,49% και διαμορφώθηκε στις 4.527,17 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στις 4.178,25 μονάδες με κέρδη 1,40%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v