Wall: Κέρδη με ”αιχμή” τα θετικά νέα για το ΑΕΠ

Η θετική αναθεώρηση των στοιχείων για το αμερικανικό ΑΕΠ α’ τριμήνου σε συνδυασμό με το αγοραστικό ενδιαφέρον για τη Boeing, που βρέθηκε στα υψηλά τεσσάρων ετών, αλλά και για μετοχές εταιριών κατασκευής κατοικιών και επιχειρήσεων λογισμικού, ώθησαν υψηλότερα τη Wall Street. Άνοδος στην Ευρώπη.

Η θετική αναθεώρηση των στοιχείων για το αμερικανικό ΑΕΠ α’ τριμήνου σε συνδυασμό με το αγοραστικό ενδιαφέρον για τη Boeing, που βρέθηκε στα υψηλά τεσσάρων ετών, αλλά και για μετοχές εταιριών κατασκευής κατοικιών και επιχειρήσεων λογισμικού, ώθησαν υψηλότερα τη Wall Street. Άνοδος στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου της χώρας, το ΑΕΠ α’ τριμήνου των ΗΠΑ δείχνει ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 3,5% έναντι προηγούμενης καταμέτρησης του μεγέθους στο 3,1%. Οι αναλυτές προσδοκούσαν διαμόρφωση του ρυθμού ανάπτυξης στο 3,6%.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η μετοχή της Boeing, η οποία έφθασε μέχρι την υψηλή τιμή τεσσάρων ετών των 62,88 δολαρίων, μετά την ανακοίνωση ότι μετά την ανακοίνωση ότι η εταιρία έλαβε από αεροπορική εταιρία στη Σιγκαπούρη παραγγελία ύψους 1,1 δισ. δολαρίων.

Σημαντικά κέρδη αποκόμισαν μετοχές εταιριών κατασκευής κατοικιών όπως η Pulte Homes, η Lennar Corp. και η Centex, με τον τίτλο της Toll Brothers να ”οδηγεί” την άνοδο. Η εταιρία αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την κερδοφορία στο σύνολο του 2005.

Κινητικότητα εμφάνισαν αρκετές μετοχές εταιριών ημιαγωγών μετά την ανακοίνωση της IC Insights Inc. που προέβλεψε άνοδο των πωλήσεων κατά 4% λόγω της καλύτερης της αναμενόμενης οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως. Κέρδη για τις Intel και LSI Logic Corp..

Παράλληλα, οι εκτιμήσεις της Gartner Inc. για παγκοσμίως αυξημένες παραγγελίες προσωπικών υπολογιστών το τρέχον έτος είχαν θετικό αντίκτυπο σε μετοχές εταιριών λογισμικού.

Συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα η ανοδική κίνηση της Calpine στον απόηχο των ανακοινώσεων της εταιρίας για την πώληση έως και οκτώ εργοστασίων προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση του δανεισμού της.

Μικρή ενίσχυση για τον τίτλο της General Motors η οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εξετάζει την πώληση μίας μονάδας της, κίνηση που μπορεί να αποφέρει στην εταιρία 8-10 δισ. δολάρια.

Στον αντίποδα, πτωτικά κινήθηκε η Costco Wholesale Corp. η οποία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών αλλά εμφανίστηκαν απογοητευτικά στο σκέλος των εσόδων.

Απώλειες για την Dollar General Corp. μετά την ανακοίνωση ότι ο στόχος για κέρδη ανά μετοχή το 2006 μεταξύ 1,15 – 1,20 δολαρίων θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Το δικαίωμα της 3Ε ενισχύθηκε οριακά κατά 0,04%, στα 27,34 δολάρια, ενώ το ADR της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε άνοδο 0,59%, στα 6,81 δολάρια. Κέρδη 4,05% για το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 9,25 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.537,60 μονάδες με κέρδη 0,76%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινήθηκε ανοδικά κατά 1,03%, στις 2.071,24 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,64%, στις 1.197,62 μονάδες.

Ανοδικά κινήθηκαν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,47% στις 4.994,90 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη αποκόμισε κέρδη 1,07% και διαμορφώθηκε στις 4.436,60 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε άνοδο κατά 0,90% και έκλεισε στις 4.137,28 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v