Wall: Πτώση λόγω πετρελαίου και επιτοκίων

Πτωτική συνεδρίαση στη Wall Street καθώς η ανοδική κίνηση του πετρελαίου αλλά και κάποιες δηλώσεις αξιωματούχου της Fed, που έκανε λόγο για συνέχιση των αυξήσεων στα επιτόκια, ώθησαν τους επενδυτές στο να προβούν σε περαιτέρω κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Υποχώρηση στην Ευρώπη.

Πτωτική συνεδρίαση στη Wall Street καθώς η ανοδική κίνηση του πετρελαίου αλλά και κάποιες δηλώσεις αξιωματούχου της Fed, που έκανε λόγο για συνέχιση των αυξήσεων στα επιτόκια, ώθησαν τους επενδυτές στο να προβούν σε περαιτέρω κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Υποχώρηση στην Ευρώπη.

Η κίνηση του πετρελαίου αρχικά πάνω από τα 50 δολάρια και αργότερα στα επίπεδα των 51 δολαρίων ανά βαρέλι επισκίασε τα θετικά νέα για την πορεία των παραγγελιών καταναλωτικών αγαθών που ανακοινώθηκαν.

Ειδικότερα, οι παραγγελίες των διαρκών καταναλωτικών αγαθών ενισχύθηκαν κατά 1,9% τον Απρίλιο μετά από υποχώρηση του μεγέθους στους τρεις πρώτους μήνες του έτους. Οι αναλυτές προσδοκούσαν ενίσχυση κατά 1,3%.

Παράλληλα, τα σχόλια του προέδρου της Federal Reserve Bank of Atlanta, Jack Guynn ο οποίος επισήμανε ότι η οικονομία ”έχει τη δύναμη να αντέξει περαιτέρω κινήσεις μετριοπαθούς νομισματικής πολιτικής”, επέτειναν τη διάθεση των επενδυτών για αποκόμιση κερδών.

”Είναι το πετρέλαιο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο κ. Guynn, ουσιαστικά δήλωσε ότι η Fed θα προχωρήσει σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων”, επισήμανε ο Jim Awad, πρόεδρος της Awad Asset Management.

Από τις μετοχές του Dow, πτωτικά κινήθηκε η Home Depot λόγω της προς τα κάτω αναθεώρησης των προβλέψεων για τις πωλήσεις κατοικιών το Μάρτιο, αλλά και η DuPont, μετά τα σχόλια της Lehman Bros. η οποία εκτιμά ότι τα βελτιωμένα θεμελιώδη της εταιρίας έχουν ήδη τιμολογηθεί στη μετοχή.

Αρνητική η εικόνα της μετοχής της Boeing μετά τα δημοσιεύματα ότι το συνδικάτο των εργαζομένων της στην Wichita απέρριψε μία εργασιακή συμφωνία, θέτοντας σε κίνδυνο την πώληση αυτού του εργοστασίου στην Onex Corp.

Πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές φαρμακευτικών εταιριών όπως η Pfizer και η Merck & Co. καθώς η πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ τάσσεται υπέρ νομοσχεδίου που θα επιτρέπει την αγορά φθηνότερων φαρμάκων από χώρες όπως ο Καναδάς.

Στον αντίποδα, κέρδη αποκόμισε ο τίτλος της Exxon Mobil που ευνοήθηκε από την ενίσχυση των τιμών του ”μαύρου χρυσού”.

Ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της Visteon Corp. η οποία ανακοίνωσε ότι θα αναδιοργανώσει την μονάδα της στη Β. Αμερική, στο πλαίσιο σχετική συμφωνίας με τη Ford Motor.

Κέρδη για την Computer Sciences Corp. η οποία ανακοίνωσε κέρδη ανά μετοχή για το τέταρτο τρίμηνο στα 1,09 δολάρια ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν κέρδη 1,07 δολαρίων.

Ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για την Calpine Corp. η οποία σκοπεύει να πωλήσει έως και οκτώ εργοστάσια προκειμένου να μειώσει το δανεισμό της.

Το δικαίωμα της 3Ε σημείωσε πτώση κατά 2,57%, στα 27,33 δολάρια, ενώ το ADR της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε 1,90%, στα 6,70 δολάρια. Κέρδη 0,91% για το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 8,86 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.457,80 μονάδες με απώλειες 0,44%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινήθηκε πτωτικά κατά 0,56%, στις 2.050,12 μονάδες και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,34%, στις 1.190,01 μονάδες.

Υποχώρηση σημείωσαν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο εμφάνισε πτώση κατά 0,22% στις 4.971,50 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε πτωτικά κατά 0,16% και διαμορφώθηκε στις 4.389,54 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε οριακά κατά 0,04% στις 4.100,27 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v