Τα… μακροπρόθεσμα σχέδια του 75χρονου κ. Buffett

Ο Warren Buffett, ο πιο διάσημος επενδυτής στις ΗΠΑ, κλείνει 75 χρόνια ζωής τον Αύγουστο. Ωστόσο, o σχεδιασμός του συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα μακροπρόθεσμος. ”Η αγαπημένη μας περίοδος διακράτησης είναι η... για πάντα”, τονίζει σε συνέντευξή του στους Financial Times.

του David Wighton στη Νέα Υόρκη

Ο Warren Buffett κλείνει 75 χρόνια ζωής τον Αύγουστο. Ωστόσο, o σχεδιασμός του συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα μακροπρόθεσμος.

”Σκέφτομαι ακόμη 10 με 20 χρόνια μπροστά -ίσως είμαι λίγο αισιόδοξος”, αστειεύεται σε συνέντευξή τους στους Financial Times μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της PacifiCorp.

Η συμφωνία θα οδηγήσει σε ανάπτυξη της MidAmerican, θυγατρικής της Berkshire Hathaway, ενώ ο κ. Buffett θεωρεί ότι θα καταστεί μια ενεργειακή εταιρία με ελκυστικές αποδόσεις στα επόμενα ”20 με 50 χρόνια”.

Ο πιο διάσημος επενδυτής στις ΗΠΑ δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με το να έχει πολύ πιο μακροπρόθεσμη προσέγγιση στις επενδύσεις της Berkshire Hathaway από ό,τι οι περισσότερες εισηγμένες εταιρίες. ”Η αγαπημένη μας περίοδος διακράτησης είναι για πάντα. Οι εταιρίες κοινής ωφέλειας ταιριάζουν σε αυτή την προσέγγιση”.

Οι εταιρίες κοινής ωφέλειας αποτελούν επίσης έναν τρόπο ”ξεδιπλώματος” του τεράστιου όγκου των πλεονασματικών κεφαλαίων που έχει παραγάγει το χαρτοφυλάκιο επιχειρήσεων της Berkshire Hathaway, κυρίως από τον ασφαλιστικό κλάδο.

Ο κ. Buffett προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να βρει σωστά αποτιμημένες εταιρίες για να προβεί σε εξαγορές, οπότε τα ρευστά διαθέσιμα της εταιρίας έχουν φτάσει τα 44 δισ. δολάρια.

Όπως αναφέρει ο κ. Buffett, ο κλάδος εταιριών κοινής ωφέλειας στις ΗΠΑ βρίσκεται σε φάση μεγάλων επενδύσεων, λόγω των νέων καυσίμων και των τεχνολογικών αλλαγών στην αγορά. Αυτό αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη MidAmerican σε σχέση με τις υπόλοιπες εταιρίες του κλάδου, οι μέτοχοι των οποίων επιμένουν να επιστρέφονται τα περισσότερα από τα κέρδη σε υψηλά μερίσματα. Η MidAmerican δεν έχει πληρώσει ποτέ μέρισμα.



Η MidAmerican είχε προχωρήσει σε κινήσεις εξαγορών στις ΗΠΑ το 2002, όταν οι τιμές είχαν υποχωρήσει σημαντικά στον απόηχο της κατάρρευσης της Enron. Ωστόσο, έκτοτε δεν προχώρησε σε κάποια εξαγορά, παρά το ότι εξέταζε πιθανές συμφωνίες σε ”δεκάδες χώρες”.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v