Lex: Δολάριο

Έχει ολοκληρωθεί η υποχώρηση του δολαρίου; Μετά από υποχώρηση του σχετικού δείκτη της Federal κατά 17% από τις αρχές του 2002 έως τα τέλη του 2004, μέχρι στιγμής εντός του 2005, ο δείκτης έχει ενισχυθεί κατά 3%. Ωστόσο, υπάρχει μια μεταβολή στη σχετική τροχιά του δολαρίου έναντι των βασικών νομισμάτων της διατραπεζικής αγοράς και των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών.

Έχει ολοκληρωθεί η υποχώρηση του δολαρίου;

Ο δείκτης της Federal Reserve για το δολάριο έχει υποχωρήσει κατά 17% από τη στιγμή της ανώτατης ισοτιμίας του αμερικανικού νομίσματος στις αρχές του 2002, έως τα τέλη του 2004. Μέχρι στιγμής εντός του 2005, ο δείκτης έχει ενισχυθεί κατά 3%.

Η γενική απόδοση ωστόσο, κρύβει μια μεταβολή στη σχετική τροχιά του δολαρίου έναντι των βασικών νομισμάτων της διατραπεζικής αγοράς και των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών.

Το αμερικανικό νόμισμα έχει ενισχυθεί σημαντικά έναντι των υπόλοιπων βασικών ισοτιμιών, οι οποίες είχαν δεχτεί το βάρος από την πτωτική του τροχιά. Όμως, ενώ η Κίνα δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην πολυαναμενόμενη ανατίμηση του ρενμίμπι, οι ισοτιμίες των άλλων αναδυόμενων αγορών έχουν απορροφήσει την αναπροσαρμογή του δολαρίου. Το δολάριο της Taiwan και το μεξικάνικο πέσο έχουν κερδίσει έδαφος, ενώ το ρεάλ της Βραζιλίας έχει ανατιμηθεί κατά 12% από την αρχή του έτους.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι σε γενικές γραμμές, το δολάριο διαπραγματεύεται κοντά στο μακροπρόθεσμο σημείο ισορροπίας του. Ωστόσο, είναι υποτιμημένο κατά 5% περίπου έναντι των βασικών εμπορικών ισοτιμιών και είναι υπερτιμημένο κατά 10% έναντι των ισοτιμιών των αναδυόμενων αγορών.

Ακόμη και αν οι εκτιμήσεις της Goldman είναι σωστές, αυτό δεν αναιρεί την ανάγκη περαιτέρω υποτίμησης του αμερικανικού νομίσματος. Απαιτείται μια περίοδος σημαντικής υποτίμησης για να εξυπηρετήσει την απομάκρυνση της ανισορροπίας του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών. Ωστόσο, αυτό που λέει η Goldman Sachs είναι ότι θα συνεχιστεί η τάση που θέλει τις αναδυόμενες αγορές να μοιράζονται το βάρος. Οι υπομονετικοί κερδοσκόποι του ρενμίμπι θα πάρουν κάποια στιγμή την ανταμοιβή τους.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v