Τα αμφιλεγόμενα σινιάλα των αγορών

Η επενδυτική εμπιστοσύνη βρίσκεται στο ναδίρ και όμως, ο S&P 500 έχει ενισχυθεί 5% από τις 20 Απριλίου. Οι επενδυτές εμφανίζονται να αποστρέφονται τον κίνδυνο και όμως, οι τιμές των προϊόντων διασφάλισης από το ρίσκο είναι χαμηλές. Τι συμβαίνει στις αγορές; Στο αιώνιο ερώτημα του επενδυτή καλείται να απαντήσει ο Philip Coggan, συντάκτης επενδύσεων των Financial Times.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

H επενδυτική εμπιστοσύνη, σύμφωνα με τη State Street Global Markets, βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 1998, όταν οι αγορές κλυδωνίζονταν από την κρίση στη Long Term Capital Management. Για όσους αρέσκονται να ”κοντράρουν” την αγορά, φαίνεται να είναι μια εξαιρετική στιγμή για να αναλάβουν ρίσκο και να τοποθετηθούν σε μετοχές.

Όμως, μισό λεπτό. Η UBS εκπονεί επίσης μια μέτρηση για το επενδυτικό κλίμα, τον δικό της δείκτη ρίσκου. Αυτός δείχνει ότι οι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα πρόθυμοι να αναλάβουν επενδυτικό κίνδυνο. ”Οι μηνιαίες αποδόσεις μετοχών και ομολόγων είναι θετικές, η μεταβλητότητα των τιμών των μετοχών μειώνεται και οι τίτλοι των εταιριών κοινής ωφέλειας σημειώνουν χειρότερη τροχιά από τις μετοχές των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων, γεγονός που υποδηλώνει μεγάλη όρεξη για επενδυτικό κίνδυνο”, επισημαίνει η τράπεζα.

Οι χρηματιστηριακές αγορές σίγουρα δεν συμπεριφέρονται σαν να πλησιάζει η καταστροφή. Ο δείκτης S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 5% από τις 20 Απριλίου.

Επίσης, δεν υπάρχουν κάποια ανησυχητικά σημάδια στα συμβόλαια Vix, που διαπραγματεύονται στο Chicago Board Option Exchange. Δεν αποδέχονται όλοι αυτό τον δείκτη ως χρήσιμη ένδειξη. Όμως δείχνει το τίμημα που είναι διατεθειμένοι να καταβάλλουν οι επενδυτές για διασφάλιση. Το κλείσιμο της Τρίτης στις 12,95 μονάδες αφήνει το δείκτη πολύ κοντύτερα στο χαμηλό 52 εβδομάδων των 10,90 μονάδων, παρά στο υψηλό των 19,97 μονάδων.

Ένα κομμάτι της αγοράς στο οποίο έχει όντως ενισχυθεί η αποστροφή προς τον επενδυτικό κίνδυνο είναι τα εταιρικά ομόλογα, μετά τις υποβαθμίσεις των General Motors και Ford. Το κόστος προστασίας, μέσω των πιστωτικών swap έχει ενισχυθεί. Μια εξήγηση της απόκλισης μεταξύ των χρηματιστηριακών και των ομολογιακών αγορών είναι ότι οι GM και Ford είναι δύο από τους μεγαλύτερους εκδότες ομολόγων στον κόσμο, αλλά είναι σχετικά ”μικροί” από πλευράς χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης.

Οι επενδυτές εμφανίζονται επίσης πιο ανήσυχοι για ορισμένες οικονομίες από ό,τι για άλλες. Η πτώση του γερμανικού δείκτη οικονομικών προσδοκιών ZEW στο 13,9 αποτελεί ένδειξη διατήρησης της απαισιοδοξίας για τις προοπτικές της ευρωζώνης, ένας παράγοντας που μαζί με τις ανησυχίες σχετικά με το γαλλικό δημοψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα έχει οδηγήσει το ευρώ χαμηλότερα. Στον αντίποδα, η εικόνα της αμερικανικής οικονομίας, όπως μπορεί να κριθεί βάσει των τελευταίων μακροοικονομικών δεδομένων στις λιανικές πωλήσεις και τις αυξήσεις στους μισθούς, δείχνει πιο ισχυρή.

Όμως, όλα αυτά μας οδηγούν σε άλλο παζλ. Εάν η εικόνα της αμερικανικής οικονομίας, και ως εκ τούτου των εταιρικών κερδών, είναι τόσο καλή, γιατί οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων είναι μόνο στο 4,1%, ένα ποσοστό που δείχνει ιδιαίτερα χαμηλό; Δεν αποτελεί έκπληξη που οι επενδυτές είναι τόσο μπερδεμένοι…

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v