Wall: Ανοδος λόγω της θετικής πορείας του ΑΕΠ

Κέρδη αποκομίζουν οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς η καλύτερη της αναμενόμενης πορεία του αμερικανικού ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο επιδρά θετικά στην ψυχολογία των επενδυτών. Άνοδος στην Ευρώπη.

Κέρδη αποκομίζουν οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς η καλύτερη της αναμενόμενης πορεία του αμερικανικού ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο επιδρά θετικά στην ψυχολογία των επενδυτών. Άνοδος στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου της χώρας, το ΑΕΠ α’ τριμήνου των ΗΠΑ δείχνει ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 3,5% έναντι προηγούμενης καταμέτρησης του μεγέθους στο 3,1%. Οι αναλυτές προσδοκούσαν διαμόρφωση του ρυθμού ανάπτυξης στο 3,6%.

Όπως αναφέρουν οι οικονομολόγοι, η θετική αναθεώρηση του μεγέθους οφείλεται στην αναπάντεχη μείωση του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος το Μάρτιο.

Εν τω μεταξύ, σχεδόν αμετάβλητες παρέμειναν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Μαίου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε επίπεδο κλάδων οι εταιρίες κατασκευής κατοικιών, όπως η Pulte Home, η Lennar Corp. και η Centex, κινούνται ανοδικά με αιχμή την Toll Brothers η οποία ανακοίνωσε ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν ενώ παράλληλα αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το σύνολο της χρήσης.

Παράλληλα αρκετές μετοχές εταιριών λογισμικού ενισχύονται μετά την ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων της Gartner Inc., που εκτιμά ότι παγκοσμίως, στο σύνολο του 2005, οι παραγγελίες προσωπικών υπολογιστών που θα διαμορφωθούν σε επίπεδα άνω των 200 εκατ. PCs.

Από τις μετοχές του Dow, κέρδη αποκομίζει η μετοχή της Boeing Co. έχοντας μάλιστα προσεγγίσει το υψηλό τεσσάρων ετών, μετά την ανακοίνωση ότι η εταιρία έλαβε από αεροπορική εταιρία στη Σιγκαπούρη παραγγελία ύψους 1,1 δισ. δολαρίων.

Μικρή ενίσχυση για τη μετοχή της General Motors, μετά τα δημοσιεύματα που φέρουν την εταιρία να εξετάζει την πώληση της περιφερειακής μονάδας δανεισμού, κίνηση που θα μπορούσε να αποφέρει 8 – 10 δισ. δολάρια.

Υποχώρηση εμφανίζει ο τίτλος της Costco Wholesale Corp. μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων που αν και ξεπέρασαν τις προβλέψεις αναλυτών, ήταν απογοητευτικά όσον αφορά το σκέλος των εσόδων.

Πτωτικά κινείται η HJ Heinz Co. καθώς η απογοητευτική προοπτική για το σύνολο του 2005 επισκίασε τα καλύτερα των αναμενόμενων κέρδη του τέταρτου τριμήνου.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.521 μονάδες με κέρδη 0,61%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται ανοδικά κατά 0,92%, στις 2.068 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,60%, στις 1.197 μονάδες.

Ανοδικά κινήθηκαν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,47% στις 4.994,90 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη αποκόμισε κέρδη 1,07% και διαμορφώθηκε στις 4.436,60 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε άνοδο κατά 0,90% και έκλεισε στις 4.137,28 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v