Lex: Μετοχικές αναλύσεις

Οι αναλυτές παραμένουν συστηματικά προκατειλημμένοι προς τις μετοχές: ένα δείγμα επτά κορυφαίων τραπεζών δείχνει ότι το 37% των μετοχών τις οποίες καλύπτουν έχει σύσταση ”αγορά”, το 48% σύσταση ”διακράτηση” και μόλις το 15% έχει σύσταση ”πώληση”. Ομως, η HSBC διαλέγει άλλες... ονομασίες για τις αξιολογήσεις.

Πέρυσι, η HSBC δήλωνε ότι οι αξιολογήσεις με ”buy”, ”hold” και ”sell” δεν έχουν πλέον νόημα. Τώρα όμως φαίνεται ότι οι αξιολογήσεις ”attractive”, ”fairly valued” και ”unattractive”, έχουν.

H HSBC έχει δίκιο, ότι οι συστάσεις των αναλυτών απαξιώθηκαν μετά την ”φούσκα” των dotcom. Όμως οι ημέρες που ο Henry Blodget αποκαλούσε τις μετοχές που αξιολογούσε με ”συσσώρευση”, ως ”άχρηστα χαρτιά” σε ιδιωτικά e-mails έχουν παρέλθει.

Ωστόσο, οι αναλυτές παραμένουν συστηματικά προκατειλημμένοι προς τις μετοχές: ένα δείγμα επτά κορυφαίων τραπεζών δείχνει ότι το 37% των μετοχών τις οποίες καλύπτουν έχει σύσταση ”αγορά”, το 48% σύσταση ”διακράτηση” και μόλις το 15% έχει σύσταση ”πώληση”.

Οι δευτεροκλασάτες χρηματιστηριακές εταιρίες προσπαθούν εδώ και καιρό να ξεφύγουν από τον βολικό κόσμο των ”αναλύσεων συντήρησης”, όπου οι οικονομίες κλίμακας εξυπηρετούν τις μεγάλες τράπεζες.

Όμως, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους ψηφοφόρους και τη φορολογία, οι πελάτες συχνά διαπιστώνουν ότι η πραγματικότητα είναι απογοητευτική. Μόνο η Sanford C. Bernstein θεωρείται επιτυχημένη, επιστρατεύοντας συνεχώς αναλυτές από τον κλάδο αντί να βασίζεται σε βετεράνους.

Ακόμη και έτσι, τα στελέχη της HSBC μπορούν να είναι ικανοποιημένα που δεν βρίσκονται στην UBS. Ο διεθνής οίκος ζητά από τους αναλυτές της να καταθέτουν το επίπεδο της πίστης τους στη σύσταση που παραθέτουν. Αυτό ενισχύει τη σύσταση ”Διακράτηση: χαμηλή προβλεψιμότητα”, ίσως την λιγότερο χρήσιμη σύσταση από όλες.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v