Ζημίες 1 δισ. δολ. ετησίως σε επενδυτές ομολόγων

Οι επενδυτές που ασχολούνται με τα αμερικανικά εταιρικά ομόλογα θα μπορούσαν να είχαν γλιτώσει περίπου 1 δισ. δολ. ετησίως, εάν οι τιμές δίνονταν με διαφανείς διαδικασίες, σύμφωνα με αναλυτές στην αμερικανική Securities and Exchange Commission.

της Gillian Tett

Οι επενδυτές που ασχολούνται με τα αμερικανικά εταιρικά ομόλογα θα μπορούσαν να είχαν γλιτώσει περίπου 1 δισ. δολ. ετησίως, εάν οι τιμές δίνονταν με διαφανείς διαδικασίες, σύμφωνα με αναλυτές στην αμερικανική Securities and Exchange Commission.

”Αυτό συμβαίνει επειδή η έλλειψη διαφάνειας επιτρέπει στις τράπεζες να χρεώνουν υψηλές προμήθειες στην παρούσα φάση για τις συναλλαγές των περισσότερων ομολόγων”, επισημαίνει η έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στο London Business School.

”Οι επενδυτές θα μπορούσαν να γλίτωναν τουλάχιστον 1 δισ. δολ. ετησίως, εάν οι τιμές όλων των ομολόγων ήταν περισσότερο... διαφανείς”, αναφέρει. Επίσης, αναφέρει πως ”η διαφάνεια στις τιμές των ομολόγων μειώνει το κόστος συναλλαγών. Αντίστοιχα, μία ενισχυμένη διαφάνεια θα μπορούσε να μειώσει το κόστος κεφαλαίου των επιχειρήσεων”.

Οι συγγραφείς τονίζουν ότι έφθασαν σε αυτά τα συμπεράσματα με προσωπική εργασία και δεν αντιπροσωπεύουν τις απόψεις της SEC επί του ζητήματος. Παρ’ όλα αυτά, η έκθεση λαμβάνει χώρα σε μια χρονική συγκυρία που οι πολιτικοί και οι τραπεζίτες βρίσκονται σε διαμάχη, αναφορικά με το ύψος της διαφάνειας που είναι επιθυμητό και βιώσιμο για τις ομολογιακές αγορές των ΗΠΑ.

Τα τελευταία χρόνια, οι πολιτικοί και οι ρυθμιστικές αρχές ασκούν πιέσεις για πολύ μεγαλύτερο επίπεδο διαφάνειας στις αγορές ομολόγων, τονίζοντας ότι οι αγορές θα γίνουν πιο αποδοτικές και προσβάσιμες για τους μικροεπενδυτές. Αυτές οι προσπάθειες έχουν ήδη πυροδοτήσει μία σειρά αλλαγών στις πρακτικές που ακολουθούνται.

Μετά από πιέσεις από το Κογκρέσο και τους επενδυτές, ο πληροφορίες για τις τιμές δημοσιοποιούνται με κάποια καθυστέρηση. Έως το τέλος του 2003, οι μισές περίπου τιμές ομολόγων δίνονταν στους επενδυτές μετά από 45 λεπτά. Η χρονική καθυστέρηση έχει μειωθεί στα 30 λεπτά και θα μειωθεί στα 15 λεπτά εντός του καλοκαιριού.

Ωστόσο, ορισμένες τράπεζες που διενεργούν συναλλαγές ομολόγων αντιστέκονται στις εκκλήσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια, ισχυριζόμενες ότι κάτι τέτοιο θα μειώσει τη ρευστότητα στην αγορά.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v