Wall: Υποχώρηση λόγω των αντιφατικών macro

Οι αντίθετες τάσεις που εμφανίζουν για την αμερικανική οικονομία τα μακροοικονομικά νέα που ανακοινώθηκαν σήμερα ωθούν, σύμφωνα με τους αναλυτές, τους επενδυτές σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών με τους τρεις βασικούς δείκτης της Wall Street να κινούνται χαμηλότερα. Πτώση στην Ευρώπη.

Οι αντίθετες τάσεις που εμφανίζουν για την αμερικανική οικονομία τα μακροοικονομικά νέα που ανακοινώθηκαν σήμερα ωθούν, σύμφωνα με τους αναλυτές, τους επενδυτές σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών με τους τρεις βασικούς δείκτης της Wall Street να κινούνται χαμηλότερα. Πτώση στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, τα macro που ανακοινώθηκαν σήμερα δείχνουν έντονες πτωτικές τάσεις στη βιομηχανική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής του Σικάγο, αλλά σημαντική ενίσχυση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.

”Είχαμε μία πολύ καλή πορεία και η αγορά δικαιούται να την ’χωνέψει’” σχολίασε ο Michael Metz, διευθυντής επενδυτικής στρατηγικής της Oppenheimer & Co..

Από τις μετοχές του Dow, υποχώρηση εμφανίζει η μετοχή της Alcoa Inc. μετά την ανακοίνωση ότι η εταιρία κλήθηκε από ανώτατο δικαστήριο για να καταθέσει σχετικά με έρευνα που διεξάγεται για τη βιομηχανία φθοριούχου αλουμινίου.

Παράλληλα, πτωτικά κινείται η μετοχή της ασφαλιστικής AIG η οποία κατέθεσε στη SEC την αναθεώρηση των οικονομικών μεγεθών παρελθόντων ετών, μετά την αποκάλυψη του λογιστικού σκανδάλου στην εταιρία.

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, η εταιρία μειώνει την χρηματιστηριακή της αξία κατά 2,26 δισ. δολ. ή 2,7% στα 80,61 δισ. δολ. Τα καθαρά κέρδη της εταιρίας για το 2004 ανήλθαν σε 9,73 δισ. δολ. αντί για 11,05 δισ. δολ. στην ανακοίνωση κερδοφορίας.

Μετά τα αρχικά κέρδη, χαμηλότερα βρίσκεται ο τίτλος της Wal-Mart Stores η οποία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις Μαϊου αυξήθηκαν κατά 2,5% έναντι των προηγούμενων προβλέψεων που έκαναν λόγο για αύξηση 2-4%.

Αρνητική εικόνα εμφανίζουν εταιρίες πρώτων υλών όπως η Nucor, η Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. και η Newmont Mining Corp. καθώς οι τιμές του χρυσού και του χαλκού υποχωρούν, ενώ τα στοιχεία για τη βιομηχανική δραστηριότητα του Σικάγο υποδεικνύουν πιθανή μείωση της ζήτησης για εμπορεύματα όπως το αλουμίνιο.

Ανοδικά κινείται η Novellus Systems η οποία αναθεώρησε ανοδικά τους οικονομικούς στόχους της, λόγω της ενισχυμένης ζήτησης από Ιάπωνες καταναλωτές.

Κινητικότητα εμφανίζουν μετοχές του τομέα ενέργειας μετά την αναβάθμιση των μετοχών των Exxon Mobil και Chevron Corp. από την Smith Barney σε ”buy”.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.500 μονάδες με απώλειες 0,40%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται πτωτικά κατά 0,23%, στις 2.071 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,32%, στις 1.194 μονάδες.

Υποχώρηση εμφάνισαν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε πτωτικά κατά 0,45% και διαμορφώθηκε στις 4.964,00 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση κατά 0,44% στις 4.460,63 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 0,34% στις 4.120,73 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v