ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία:Junk λόγω συντάξεων!

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία και η Αγγλία θα δουν τις πιστοληπτικές τους δυνατότητες να κατακρημνίζονται σε επίπεδο junk μέσα σε 30 χρόνια, εάν δεν λάβουν μέτρα ελέγχου του διογκούμενου κόστους ασφάλειας και περίθαλψης των ηλικιωμένων τους, εκτιμά η S&P.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα δουν τις πιστοληπτικές τους δυνατότητες να κατακρημνίζονται σε επίπεδο junk μέσα σε 30 χρόνια, εάν δεν λάβουν μέτρα για να θέσουν υπό έλεγχο το αυξανόμενο κόστος ασφάλειας και περίθαλψης των ηλικιωμένων τους, εκτιμά η Standard & Poor’s.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι ο βαθμός πιστοληπτικής ικανότητας θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά από το 2010, εάν δεν ληφθούν μέτρα περικοπών στις δημόσιες δαπάνες, καθώς το συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό κόστος αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Οι εν λόγω χώρες, τέσσερις από τις επτά πλέον βιομηχανοποιημένες δυνάμεις του πλανήτη της G7, απολαμβάνουν σήμερα τον άριστο βαθμό ΑΑΑ.

Η S&P υπολογίζει ότι, θεωρητικώς μιλώντας, ο βαθμός της Γαλλίας θα πέσει στην κερδοσκοπική βαθμίδα του ΒΒ+ ή και χαμηλότερα πριν το 2025, ενώ οι ΗΠΑ και η Γερμανία θα έχουν βυθιστεί σε αυτό το επίπεδο έως το 2030.

Η Ιαπωνία δεν περιλήφθηκε στην έρευνα, αλλά η S&P αναφέρει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας θα υποστεί ακόμη μεγαλύτερα πλήγματα από τις παραπάνω χώρες.

Εάν δεν εφαρμοστούν σοβαρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας θα ”χτυπήσει” το 400% επί του ΑΕΠ μέχρι το 2050, έναντι περίπου 170% στο 2004, με βάση τις προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v