ΗΠΑ: Η κάμψη στο M&A αποδίδεται στην υπερρύθμιση

Το ”δηλητηριώδες” νομοθετικό περιβάλλον αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες της κάμψης της δραστηριότητας των εξαγορών στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, όπως επισημαίνει ένας από τους κορυφαίους παράγοντες της Wall Street.

του James Politi στη Νέα Υόρκη

Το ”δηλητηριώδες” νομοθετικό περιβάλλον αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες της κάμψης της δραστηριότητας των εξαγορών στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, όπως επισημαίνει ένας από τους κορυφαίους παράγοντες της Wall Street.

Μια σειρά νομοθετικών ενεργειών έχουν καταστήσει τους διευθύνοντες συμβούλους του κλάδου ιδιαίτερα διστακτικούς στη σύναψη συμφωνιών, τονίζει ο Rodgin Cohen, πρόεδρος της Sullivan & Cromwell, της νομικής εταιρίας της Wall Street.



Αυτές οι ενέργειες περιλαμβάνουν τη διερεύνηση από τον Elliot Spitzer, τον γενικό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, των πρακτικών του κλάδου υποθηκών της χώρας, καθώς και την κίνηση της Federal Reserve να μπλοκάρει μια μεγάλη εξαγορά από τη Citigroup.

Ο κ. Cohen, ένας από τους κορυφαίους νομικού συμβούλους εξαγορών στις ΗΠΑ, ο οποίος είχε μεσολαβήσει στη συμφωνία της Wachovia με τη First Union και την εξαγορά της Bank One από την JP Morgan Chase, ανέφερε επίσης τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία Sarbanes-Oxley ως μία ακόμη αιτία που οι ξένες εταιρίες δεν έχουν δραστηριοποιηθεί πιο επιθετικά σε εξαγορές των αμερικανικών εταιριών.

Εξήγησε ότι σειρά ευρωπαϊκών εταιριών του κλάδου θεωρούν ότι η νομοθεσία Sarbanes-Oxley είναι ένα ”νομικά ιμπεριαλιστικό σύστημα”. Η αξία των συμφωνιών εξαγοράς στις ΗΠΑ έχει ”βυθιστεί” από 111 δισ. δολ. στους πρώτους πέντε μήνες του 2004 σε μόλις 32 δισ. δολ. μέχρι στιγμής εφέτος, σύμφωνα με την Thompson Financial.

Το μεγαλύτερο deal μέχρι στιγμής είναι η εξαγορά της τράπεζας Hibernia από την Capital One έναντι 5,4 δισ. δολ.

Ωστόσο, ο κ. Cohen είναι αισιόδοξος για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές στις εξαγορές του κλάδου των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ο οποίος εμφανίζεται ιδιαίτερα κατακερματισμένος στις ΗΠΑ σε σύγκριση με την Ευρώπη.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v