Οι ΗΠΑ επαναφέρουν στον ΠΟΕ την υπόθεση Airbus

Κλιμακώνεται η εμπορική ένταση μεταξύ των δύο εταιρίων, μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα επανενεργοποιήσουν προσφυγή στον ΠΟΕ κατά των επιδοτήσεων της Ε.Ε. στην Airbus.

Οι ΗΠΑ επαναφέρουν στον ΠΟΕ την υπόθεση Airbus
Κλιμακώνεται η εμπορική ένταση μεταξύ των δύο εταιρίων, μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα επανενεργοποιήσουν προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αεροναυπηγική Airbus.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι η απόφαση ακολουθεί την αποτυχία της προσπάθειας εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης στην υπόθεση.

Την Δευτέρα η Ευρώπη, δια του εκπροσώπου Εμπορίου Πήτερ Μάντελσον, πρότεινε να μειώσουν και οι δύο πλευρές τις επιδοτήσεις στην Airbus και την Boeing αντιστοίχως, προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα.

Σύμφωνα με πηγές, οι Βρυξέλλες προσφέρθηκαν να μειώσουν τις επιδοτήσεις για το Airbus A350 κατά 30%. Το Α350, ανταγωνιστικό του Dreamliner της Boeing, θα κοστίσει περί τα 3 δισ. δολάρια εκ των οποίων το ένα τρίτο θα προέλθει από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Η ΕΕ από την πλευρά της κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι η Boeing λαμβάνει έμμεσες, παράνομες, επιδοτήσεις, με τη μορφή στρατιωτικών συμβολαίων και φορολογικών απαλλαγών. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συνομιλίες για το θέμα από τον Ιανουάριο, αλλά η διαμάχη δεν είχε φτάσει στον ΠΟΕ.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν την υπόθεση στον διεθνή οργανισμό, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να διαθέσει 1,7 δισ. δολ. σε νέα βοήθεια προς την Airbus.

Παρά την εξέλιξη αυτή, η ΕΕ δεν έχει ανακοινώσει εάν θα θέσει εκ νέου και η ίδια την υπόθεση στον ΠΟΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v