Νευρικό ξεκίνημα στη Wall Street

Μεικτές τάσεις και νευρικότητα κάνουν την εμφάνισή τους στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, η οποία ενεργοποιείται μετά από το τριήμερο έχοντας να αντιμετωπίσει την πολιτική αστάθεια στην Ευρώπη, αλλά και τις εξελίξεις στην κερδοφορία παρελθόντων ετών της AIG.

Μεικτές τάσεις και νευρικότητα κάνουν την εμφάνισή τους στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, η οποία ενεργοποιείται μετά από το τριήμερο έχοντας να αντιμετωπίσει την πολιτική αστάθεια στην Ευρώπη, αλλά και τις εξελίξεις στην κερδοφορία παρελθόντων ετών της AIG.

Ειδικότερα, το αρνητικό αποτέλεσμα του γαλλικού δημοψηφίσματος έχει αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά συναλλάγματος, με την ισοτιμία του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος να υποχωρεί στα 1,2330 δολ. εν αναμονή δεύτερου δημοψηφίσματος, στην Ολλανδία, το οποίο αναμένεται επίσης αρνητικό.

Τα κέρδη του αμερικανικού νομίσματος διευρύνθηκαν μετά την αντικατάσταση του γάλλου Πρωθυπουργού, Jean Pierre Raffarin από τον Dominique de Villepin.

Μισή ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης, αναμένεται η δημοσιοποίηση των στατιστικών δεδομένων αναφορικά με την βιομηχανία στην ευρύτερη περιοχή του Σικάγο, καθώς και την καταναλωτική εμπιστοσύνη Μαΐου.

Στο επιχειρηματικό πεδίο, η ασφαλιστική AIG κατέθεσε στη SEC την αναθεώρηση των οικονομικών μεγεθών παρελθόντων ετών, μετά την αποκάλυψη του λογιστικού σκανδάλου στην εταιρία.

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, η εταιρία μειώνει την χρηματιστηριακή της αξία κατά 2,26 δισ. δολ. ή 2,7% στα 80,61 δισ. δολ. Τα καθαρά κέρδη της εταιρίας για το 2004 ανήλθαν σε 9,73 δισ. δολ. αντί για 11,05 δισ. δολ. στην ανακοίνωση κερδοφορίας.

Σημαντικά κέρδη άνω του 5% εμφανίζει η μετοχή της αερογραμμής χαμηλού κόστους Ryanair, λόγω ισχυρότερων κερδών από ότι αναμενόταν, καθώς και λόγω των εκτιμήσεων της εταιρίας για τα μελλοντικά κέρδη.

Εν τω μεταξύ, η Citigroup Smith Barney αναβάθμισε τις συστάσεις της για τις πετρελαϊκές ExxonMobil και Chevron, σε ”buy” επισημαίνοντας ότι η αποτίμηση των δυο εταιριών είναι ιδιαίτερα ελκυστική δεδομένων των προσδοκιών για την κερδοφορία του 2005 και του 2006.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.535,05 μονάδες με απώλειες 0,08%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται πτωτικά κατά 0,06%, στις 2.074,54 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,08%, στις 1.197,79 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, ήπιες πτωτικές τάσεις επικρατούν και στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου να σημειώνει απώλειες 0,05% στις 4.983,60 μονάδες, τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να υποχωρεί κατά 0,03% στις 4.133,41 μονάδες και τον δείκτη Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης να διαμορφώνεται στις 4.470,08 μονάδες με απώλειες 0,21%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v